EXCLUSIV Adeverința de vaccinare este valabilă deocamdată doar în România. Actul, ușor de falsificat

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 05.04.2021 - 20:51
Adeverința de vaccinare este valabilă deocamdată doar în România. Actul, ușor de falsificat

Adeverința emisă de Ministerul Sănătății prin care un cetățean român dovedește că s-a vaccinat nu este valabilă decât în România. Pentru călătorii în afara țării, va fi valabilă doar adeverința electronică verde, aprobată la nivelul UE, a arătat INSP pentru Newsweek România.

SHARE

Fiecare cetățean român care se vaccinează antiCOVID-19 primește un document prin care poate dovedi că este imunizat împotriva coronavirusului.

Adeverința de vaccinare este emisă de Ministerul Sănătății și este valabilă doar în România. 

„Pentru ţara noastră, documentul oficial prin care se atestă vaccinarea anti SARS-CoV-2 este adeverinţa de vacinare, document care se eliberează pentru fiecare persoană vaccinată, în scris, de fiecare centru de vaccinare şi care poate fi descărcat şi electronic de pe site-ul: https://adulţi.renv.ro

Documentul poate fi utilizat în următoarele situaţii:

- În cazul în care o persoană călătoreşte în altă ţară care este pe lista galbenă stabilită de autorităţile române (pentru care se impune măsură de carantină), când se întoarce în România nu mai este supusă carantinei (Hoţ. CNSU nr 9 din 11.02.2021);

- În cazul în care o persoană vaccinată este contact direct cu un caz confirmat nu mai este supusă carantinei (Hot. CNSU nr 9 din 11.02.2021);

- În situaţii în care accesează serviciile medicale pentru alte patologii, persoanele vaccinate complet şi care nu prezintă simptome din definiţia de caz COVID-19  sunt exceptate de la testare pentru acest virus (metodologia de supraveghere a infecţiei cu noul Coronavirus)”, arată un răspuns oferit Newsweek România de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). 

Citește și: O spaimă eronată prinde teren: vaccinul anti-COVID 19 care expiră în corp

Adeverința de vaccinare este valabilă deocamdată doar în România

Documentul prin care este atestată vaccinarea poate fi folosit deocamdată doar în România, pentru că fiecare țară impune propriile reglementări. 

La nivelul UE este în discuție o adeverință electronică verde va facilita libera circulație în UE, în condiții de siguranță, în timpul pandemiei de COVID-19. Va fi dovada că o persoană: fie a fost vaccinată împotriva COVID-19, fie s-a vindecat de COVID-19, fie s-a testat și rezultatul testului este negativ; această dovadă va putea fi prezentată în toate statele membre ale UE. Sistemul de adeverințe poate fi introdus, de asemenea, în Islanda, Liechtenstein, Norvegia, precum și în Elveția, fiind deschis și inițiativelor care sunt în curs de dezvoltare la nivel mondial.

Citește și: Românii ar putea avea acces la evenimente cu adeverinţa de vaccinare sau cu test COVID negativ

„În momentul de faţă, fiecare stat îşi impune propriile restricţii prin urmare, adeverinţa de vaccinare nu reprezintă o exceptare de la impunerea altor măsuri precum carantina sau prezentarea unu test RT-PCR pentru toate statele.

Există discuţii la nivelul Parlamentului European, în vederea eliberării unui «paşaport verde» care să ateste vaccinarea (şi eventual trecerea prin boala) şi care să fie recunoscut de toate Statele Membre, însă nu s-a ajuns momentan la un consesns şi nici nu a fost implementat”, arată INSP în răspunsul pentru Newsweek România.

Cum verifică autoritățile autenticitatea documentul de vaccinare

Adeverința de vaccinare emisă de Ministerul Sănătății este protejată doar de semnătura digitală înscrisă pe act. Totuși, acest document poate fi ușor fotocopiat, pentru că nu are alt element de siguranță.

„În țara noastră, adeverința de vaccinare emisă de RENV este semnată digital pentru a preveni modificările”, a explicat Institutul Național de Sănătate Publică.

Citește și: Medic: Afară scandau acei anti-mască. Aşteptam pat la ATI ţinând de mână pacientul fără oxigen

Pe de altă parte, viitoarea adeverință electronică verde, valabilă la nivelul Uniunii Europene, va conține un QR code care să fie recunoscut de autoritățile de la frontiera ale statelor membre prin verificarea intr-o bază comună de date.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te