VIDEO Nelu Tătaru: Trebuie schimbate de urgență procedurile la nivel local în lupta cu coronavirus

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 27.03.2020 - 10:56

Premierul Ludovic Orban a fost prezent la instalarea în funcția de ministru al Sănătății a lui Nelu Tătaru și la ședința a Colegiului de conducere al ministerului. La final, a făcut mai multe declarații.

SHARE

Principalele declarații ale premierului:

Păstrăm aceleași direcții de acțiune. Obiectivul nostru fundamental este de a apăra sănătatea și viața cetățenilor români, de a reduce răspândirea virusului, de a întări capacitatea de diagnosticare și a Direcțiilor de Sănătate Publică, de a pregăti spitalelor pentru a primi pacienții cu coronavirus.

Am discutat măsuri pentru a scădea riscul de infectare în spitale a cadrelor medicale și a pacienților.

Am discutat despre urgența achiziționării de echipamente de protecție, care să protejeze pe cei din sistemul de sănătate publică care sunt implicați în lupta contra coronavirus, să fie protejate cadrele medicale și nemedicale din spitale.

I-am transmis personal domnului ministru Tătaru solicitarea să distribuie echipamente de protecție și dezinfectanți și către medicii de familie și către medicii din ambulatoriu.

Am încredere în capacitatea domnului ministru Tătaru de a face față provocărilor nemaiîntâlnite, domnul Tătaru este deja în dispozitivul de lucru, îl cunoaște foarte bine și are capacitatea de a lua deciziile cele mai bune.

Nelu Tătaru:

Sunt un om care a venit din teritoriu, din focarul Suceava. La nivel local trebuie schimbate multe lucruri, trebuie reinițiate niște proceduri pe care personalul medical, managmentul spitalor, Direcțiile de Sănătate Publică și autoritățile locale trebuie să le pună în practică.

Ministerul Sănătății are două direcții: una urgentă – prevenția și tratarea pacienților cu COVID 19, iar a doua vizează tratarea pacienților care nu au Covid.

Vom asigura necesarul de aparatură de testare și testele pentru cei care intră în protocolul de testare. Personalul medical va avea prioritate la testare.

Trebuie să avem grijă de personalul nostru, pentru că vor veni săptămâni și mai grele, vor fi mai multe cazuri, vor fi cazuri critice, dar vom ieși întăriți.

După aceste declarații, premierul Ludovic Orban și noul ministru al Sănătății Nelu Tătaru au răspuns întrebărilor jurnaliștilor. Prima a vizat motivul real pentru care și-a dat demisia Victor Costache, dar și motivul pentru care a fost demisă secretara generală a Ministerului Sănătății, Georgeta Bumbac.

„Din motive de natură personală și profesională, așa cum am prezentat public. În ce privește demiterea doamnei Bumbac, ocupa funcția prin delegare de competență, nu prin concurs. Consider că noul ministru trebuie să propună secretarul general, care e mâna dreaptă a ministrului și trebuie să aibă încredere în acest om”, a răspuns Ludovic Orban.

Întrebare: Pe o scară de la 1 la 5, cum descrieți România în lupta cu coronavirus?
Ludovic Orban: Uitați-vă la date: pe 25 sau 26 februarie, în România era un caz, în Spania erau două cazuri, în Franța erau tot câteva cazuri. Acum, noi avem puțin peste o mie de pacienți bolnavi de COVID, iar celelalte au zeci de mii de persoane infectate.

România a luat măsuri imediat extrem de serioase. După anul nou chinezesc, când au venit în România mii de cetățeni din China, nu a existat nici o îmbolnăvire. România a mai avut o specificitate care nu a existat în alte țări europene: s-au întors peste 200.000 de români din țări foarte afectate. Dacă nu am fi luat mnăsurile severe de carantinare, fie instituționalizată, fie de izolare la domiciliu, răspândirea ar fi fost foarte mare. .

Noi am introdus anchetele epidemiologice rapide în jurul fiecărui caz diagnosticat, ceea ce a dus la limitarea răspândirii virusului. Am luat aproape toate măsurile înaintea altor țări care erau mai afectate de epidemie, precum închiderea școlilor, care a dat rezultate. Nu există cazuri de elevi infectați.

Protejarea persoanelor în vârstă, care a fost o preocupare de la începutul epidemiei, a funcționat și numărul de cazuri la persoanele în vârstă e foarte mic în raport cu celelalte state europene.

Capacitatea de diagnosticare a fost limitată, România nu a fost pregătiră, am plecat de la un singur aparat de Real Time PCR. Vom ajunge la peste 2.000 de teste pe zi săptămâna viitoare.

Prin UNIFARM putem crește capacitatea de testare prin distribuirea echipamentelor cumpărate din Coreea de Sud. Am adus aparate Real Time PCR de la instituții nemedicale: universități, laboratoare de cercetare, ANSVSA.

Am cumpărat 20 de aparate la nivel național, dar astfel de aparate au fost cumpărate și de autorități locale, și de spitale. Capacitatea de testare crește constant.

Nu putem stabili persoanele care sunt diagnosticate în mod aleator. Poveștile care circulă că testăm noi prin selecție 10.000 de oameni sunt povești. 

Există o procedură, există criterii de prioritizare în ceea ce privește testarea persoanelor. Noi am pus în acord capacitatea de diagnosticare cu prioritățile care sunt stabilite în materie de testare.

Întrebare: Ce măsuri ar fi trebuit să fie luate pentru ca epidemia să nu ajungă în atâtea spitale?
Ludovic Orban: Spitalele sunt cu mai multe subordonări. În spitalele din prima linie și a doua linie nu au apărut cazuri de îmbolnăviri. Au apărut cazuri mai ales în spitale de subordonare locale. Uneori de vină au fost managerii, alteori unele cadre medicale, iar un factor care a contribuit la infectarea cadrelor medicale a fost precaritatea mijloacelor de protecție a medicilor.

Procedurile există.

Noi am luat măsuri, triajul de exemplu. Am pus la dispoziție corturi în afara spitalelor. Orice persoană cu simptomatologie trebuie tratat ca un posibil pacient infectat. Am cerut de mult secții speciale în spitale pentru cei suspecți.

Din păcate nu s-au respectat unele reguli. La Spitalul Universitar, din păcate a existat un deces, o persoană cu simptome de coronavris, care a venit de la dializă, dar s-a întârziat 48 de ore decizia de punere a diagnosticului și nu s-a luat nici o măsură de protejare a personalului medical.

Întrebare: Ați găsit nereguli la achizițiile de materiale de protecție?
Ludovic Orban: A apărut un material despre un contract cadru semnat de Oficiul Național de Achiziții Centralizate cu o firmă din Giurgiu fără istoric și experiență, am cerut un control Ministerului Finanțelor. Dacă nu s-a respectat legea, persoanele implicate vor răspunde.

Întrebare: De ce era trecut Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava, ca medic la testare? La fel și soția sa.
Ludovic Orban: Gheorghe Flutur a fost testat pentru că era contact într-o anchetă epidemiologică, e normal să fie testat. E diagnosticat ca contact al unor persoane diagnosticate pozitiv și este o decizie corectă. Este tratat în spital ca orice pacient și are parte de același regim.. Orice speculație legată de acest subiect e cinică. Mi s-a părut că avut o conduită corectă.

Orice persoană trebuie să respecte regulile, recomandările formulate de specialiști și măsurile dispuse.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te