VIDEO Premieră pentru România ultimilor ani: președintele și prim-ministrul, împreună de Ziua SUA

DE Elena Andrei | Actualizat: 02.07.2020 - 22:54

O premieră a ultimilor ani, președintele și prim-ministrul Românie au fost împreună la recepția organizată de Ambasada SUA cu ocazia Zilei Americii, care va fi celebrată la 4 iulie.

SHARE

Discursul ambasadorului SUA, Adrian Zuckerman, a reiterat principiile și valorile pe care s-a întemeiat națiunea americană, la 4 iulie 1776.

 În calitate de lider democratic al lumii, ne cerem nouă şi celorlalţi să respectăm aceleaşi principii şi valori care ne-au întemeiat Naţiunea. Aceste cuvinte din Declaraţia de Independenţă ne-au ghidat ţara şi au oferit speranţă pentru milioane de persoane din întreaga lume. Noi considerăm aceste adevăruri evidente, şi anume că toţi oamenii sunt creaţi egali, că sunt înzestraţi de Creatorul lor cu anumite drepturi inalienabile, că printre acestea se numără viaţa, libertatea şi căutarea fericirii”, a declarat ambasadorul SUA.

 „Am fost onorat că preşedintele Trump mi-a cerut să îl reprezint pe el şi poporul american în ţara în care m-am născut. Înainte de a părăsi România, în 1965, eu şi familia mea am suferit de pe urma răului comunismului. O Românie liberă era un vis îndepărtat, ceva ce nu credeam că voi trăi să văd vreodată. Însă datorită bărbaţilor şi femeilor plini de curaj, care iubesc libertatea şi şi-au riscat vieţile în urmă cu 30 de ani şi eforturilor depuse de numeroase alte persoane de atunci până în prezent, am revenit într-o Românie liberă şi prosperă. Sunt onorat să mă aflu în faţa dumneavoastră ca exemplu al măreţiei Americii, o ţară în care fiul a doi imigranţi care au avut curajul să sacrifice totul pentru libertate, are oportunitatea de a reveni în calitate de ambasador al Statelor Unite. 

 

Domnule preşedinte, luna trecută ţările noastre au sărbătorit 140 de ani relaţii diplomatice. De la căderea comunismului, cu 30 de ani în urmă, România a devenit unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi şi parteneri ai Americii. Împărtăşim o viziune comună de unitate transatlantică. Avem un Parteneriat Strategic dedicat securităţii, democraţiei şi prosperităţii economice comune. Astăzi, relaţia noastră este mai puternică decât oricând. Statele Unite îşi păstrează angajamentul faţă de îmbunătăţirea statului de drept în România, de asigurarea suveranităţii şi securităţii României şi de crearea de oportunităţi pentru ca toţi românii să prospere. Acesta este momentul potrivit ca românii care au emigrat să revină acasă şi să construiască un viitor mai bun pentru toţi. 

 

În cele şase luni de la sosirea mea am făcut multe lucruri împreună. Ne-am îmbunătăţit capacităţile militare şi am sporit securitatea energetică. Ne-am unit forţele pentru a combate COVID-19. Am furnizat României materialele medicale extrem de necesare şi am întâmpinat în Statele Unite medici militari profesionişti din România.  

 

Suntem dedicaţi susţinerii redresării economice a României şi asigurării securităţii sale economice. Ne-am unit forţele pentru a combate corupţia şi a duce la bun sfârşit eforturile începute de patrioţii români care au răsturnat comunismul în urmă cu 30 de ani. Statele Unite se angajează să folosească toate resursele proprii de aplicare a legii pentru a sprijini statul de drept şi a pune capăt flagelului corupţiei şi traficului de persoane 

 
Trebuie, de asemenea, să rămânem vigilenţi când adversarii noştri încearcă să profite de situaţia actuală pentru a ne submina libertăţile, în timp ce maschează propriul comportament nociv şi malign. Eforturile de a denatura pieţele libere, societăţile democratice şi de a comercializa tehnologie care nu este demnă de încredere nu trebuie tolerate. Influenţa malignă menită să destabilizeze România şi să o împiedice să îşi atingă adevăratul potenţial economic trebuie respinsă. 

 

 

Cred în măreţia Statelor Unite Cred în măreţia României. Cred în măreţia democraţiei. Cred că un viitor mai bun este posibil. Iar pentru a-l îndeplini, vă cer dumneavoastră, tuturor celor care mă ascultaţi în această seară, să fiţi curajoşi; să protejaţi libertatea şi democraţia; să vă asiguraţi că flacăra libertăţii arde în România şi peste tot în lume şi vă cer să credeţi în dumneavoastră şi într-o Românie mai bună. Vă cer tuturor să faceţi fapte măreţe! 

 

Am mai spus acest lucru de multe ori: poporul român nu are prieten mai bun decât Statele Unite. Iar Statele Unite nu au prieten mai bun decât România. În urmă cu câteva săptămâni m-am întâlnit cu preşedintele Iohannis. Am menţionat cât de importantă este Ziua Independenţei pentru noi şi i-am spus că voi sărbători naşterea ţării noastre chiar dacă va trebui să fac acest lucru singur. Preşedintele s-a gândit preţ de câteva clipe şi a spus: „nu veţi fi niciodată singur; eu voi fi întotdeauna alături de dumneavoastră!” 

 

Vă mulţumesc, domnule preşedinte! Sunteţi un român, un partener şi un aliat extraordinar. 

 

Vă mulţumesc tuturor pentru că aţi fost alături de noi în această seară. La mulţi ani de Ziua Independenţei, America! 

 

Dumnezeu să binecuvânteze America! Dumnezeu să binecuvânteze România! Şi Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toţi! ”

Klaus Iohannis și Ludovic Orban au subliniat că România este un partener ferm al SUA, cu care vor să consolideze relațiile. 

Premierul Ludovic Orban a subliniat că este o premieră a ultimilor ani, că președintele și prim-ministrul participă împreună, pe aceeași scenă, la festivitățile dedicate SUA.

„Tentativele unor actori internaționali de a eroda comunitatea transatlantică se suprapun cu pandemia și și pentru România, răspunsul la aceste provocări este unul singur: solidaritatea. Solidaritatea cu SUA, cu UE, în relația transatlantică și cu statele ale căror valori derivă din democrație, stat de drept, respect pentru drepturile omului. România a dovedit, în relația cu SUA, că înțelege să contribuie activ la întărirea acestei solidarități. Alături de președintele SUA am adăugat două noi domenii parteneritatului strategic. În declarația comună împreună cu președintele Donald Trump am subliniat importanța securității Mării Negre și a regiunii. România rămâne puternic angajată în sprijinul unei relații transatlantice. Pandemia de COVID-19 a pus la grea încercare societățile noastre. În același timp ne-a demonstrat importanța parteneriatelor și valorilor comune, responsabilitate și empatia. România și SUA au știu să se sprijine reciproc, contribuind astfel la eforturile de protejare a cetățenilor români. SUA vor avea mereu în România un prieten ferm și un partener strategic important”, a declarat Klaus Iohannis, joi, la recepția oferită de Ambasada SUA cu ocazia Zilei Americii.

„Comunitatea noastră de valori și de securitate conferă o dimensiune specială relației dintre Statele Unite ale Americii și România, parteneriatului transatlantic, precum și cooperării în cadrul familiei globale de democrații. Ne furnizează un punct unic și comun de referință, care să ne ghideze acțiunile comune.

Domnule ambasador Zuckerman, vă asigur că Statele Unite vor avea mereu în România un aliat strategic și un prieten ferm, dedicat unei cooperări strânse în plan transatlantic, conform valorilor și intereselor noastre comune! Urez „La mulți ani!” Statelor Unite ale Americii!”, și-a încheiat discursul președintele Iohannis.

 

„Nu mă pot abţine să vă spun că mă bucur să fiu alături de preşedintele României şi de ambasadorul Statelor Unite ale Americii, oarecum într-o premieră a ultimilor ani, în care preşedintele şi premierul rareori au stat împreună şi mă bucur că s-au terminat boicoturile din partea unor forţe politice, care din motive obscure şi de neînţeles, refuzau să participe la sărbătorile naţionale ale Statelor Unite ale Americii şi ale celor mai importanţi parteneri ai noştri”, a declarat Ludovic Orban, în discursul susţinut joi la recepţia oferită de ambasada SUA în România cu ocazia celebrării Zilei Independenţei.

Premierul a mai spus că Executivul s-a axat pe piloni precum „extinderea parteneriatului strategic, creşterea rolului contribuţiei şi profilului României în UE şi NATO”.

„Guvernul României va urmări în continuare aprofundarea relaţiei cu SUA. Guvernul pe care îl conduc a urmărit dezvoltarea parteneriatului strategic. Vreau să cred că împreună cu colegii mei din Guvern am făcut o demonstraţie concludentă asupra faptului că România e o ţară pe care vă puteţi baza. E mesajul pe care l-am transmis tuturor companiilor americane”, a completat Orban.

Acesta a reasigurat partea americană că România va continua să fie un partener strategic puternic pentru Statele Unite.

„Vă asigur că România, partener strategic puternic al SUA va acţiona şi pe mai departe pentru ca această relaţie să se intensifice. România este şi va continua să fie un aliat de nădejde al SUA, care are la bază valori comune între ţările noastre. Vreau să cred că ambele părţi sunt conştiente de mizele deosebite ale atingerii obiectivelor comune de securitate şi prosperitate. Veţi găsi întotdeauna în Guvernul României un interlocutor atent şi dedicat dezvoltării celor două state ale noastre”, a conchis Ludovic Orban.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te