VIDEO Iohannis, după întâlnirea cu Scholz: Aderarea României la Schengen va consolida spaţiul UE

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 03.04.2023 - 14:12
Klaus Iohannis l-a primit pe Olaf Scholz la Palatul Cotroceni. - Foto: presidency.ro

România îşi îndeplineşte rolul de garant al securităţii la frontiera externă a UE, iar aderarea la Schengen va consolida acest spaţiu, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, după convorbirile avute la Palatul Cotroceni cu cancelarul german, Olaf Scholz.

SHARE

"Am avut o discuţie amplă cu cancelarul Scholz cu privire la aspecte de actualitate de pe agenda europeană. Aderarea României la spaţiul Schengen este principalul nostru obiectiv.

Germania ne-a fost alături, ne-a susţinut activ şi i-am mulţumit şi astăzi domnului cancelar pentru această abordare.

România îşi îndeplineşte rolul de garant al securităţii la frontiera externă, fapt recunoscut la nivel european, iar aderarea la Schengen va consolida acest spaţiu", a afirmat Klaus Iohannis, relatează Agerpres. 

Citește și: VIDEO Olaf Scholz, la București: „Germania se află ferm de partea României” pentru Schengen

„Relaţiile dintre România şi Republica Federală Germania au un veritabil caracter strategic. Avem interese comune puternice, legate de asigurarea prosperităţii şi a securităţii europene, şi acţionăm coordonat pentru atingerea acestor obiective, atât în cadrul Uniunii Europene, cât şi în cadrul NATO.

Discuţiile de astăzi au vizat dinamizarea cooperării bilaterale pe toate planurile, în special în contextul actual marcat de multiple provocări şi crize suprapuse. Am evocat liantul autentic dintre cele două ţări reprezentat de comunitatea românească din Germania şi de cea a etnicilor germani din România.

Germania nu este doar cel mai important partener comercial al României şi al doilea investitor în economia românească, ci şi un aliat de încredere, care contribuie la asigurarea securităţii în regiune”, a mai afirmat Klaus Iohannis, în conferinţa de presă comună cu Olaf Scholz, relatează News.ro.

Citește și: Service-gigant pentru tehnica militară occidentală folosită de Ucraina, în România. Îl fac nemții 

„În prim-planul convorbirilor s-a aflat, bineînţeles, situaţia de securitate determinată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Am prezentat sprijinul multidimensional acordat Ucrainei, în diferite domenii, inclusiv prin facilitarea tranzitului de cereale, precum şi măsurile pe care noi le-am luat în sprijinul celor peste 3,8 milioane de refugiaţi ucraineni care ne-au trecut graniţa şi al celor peste 110.000 dintre aceştia care au decis să rămână în România.

Este crucial ca toate aceste eforturi să continue, cât timp este nevoie, atât din partea Uniunii Europene, cât şi din partea statelor membre. Discuţiile noastre au vizat, totodată, posibilităţile de creştere a sprijinului României şi al Germaniei pentru partenerii estici, atât la nivelul Uniunii Europene, cât şi în cadrul NATO, mai ales pentru Ucraina şi Republica Moldova.

Am subliniat, în special, că este foarte important să sprijinim substanţial stabilitatea şi rezilienţa Republicii Moldova în faţa provocărilor securitare cu care se confruntă, inclusiv în plan energetic.

Am mulţumit cancelarului Scholz pentru sprijinul acordat întăririi Flancului Estic, pentru misiunea de poliţie aeriană în spaţiul aerian al ţării noastre în anul 2022, precum şi pentru prezenţa în structurile NATO din România.

Sperăm să dezvoltăm această cooperare pentru a consolida în mod semnificativ postura aliată de descurajare şi apărare în faţa provocărilor tot mai complexe.”, a adăugat şeful statului.

Preşedintele Iohannis a mai spus că „Marea Neagră este acum mai mult ca oricând de importanţă strategică”. 

„De aceea, susţinem că este necesară o prezenţă sporită a NATO în Marea Neagră, ceea ce reclamă includerea problematicii Mării Negre în toate procesele relevante pentru consolidarea securităţii spaţiului euroatlantic.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te