VIDEO Olaf Scholz, la București: „Germania se află ferm de partea României” pentru Schengen

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 03.04.2023 - 13:59
Olaf Scholz, primit de Klaus Iohannis la Cotroceni. - Foto: presidency.ro

Aflat într-o vizită oficială la București, cancelarul Republicii Federale Germania, Olaf Scholz, a declarat că susţine aderarea României în acest an la Spaţiul Schengen, în cadrul unei declarații comune de presă cu președintele Klaus Iohannis.

SHARE

"Germania se află ferm de partea României. Aceasta înseamnă - şi o spun şi astăzi, aici, răspicat - înseamnă şi obiectivul ca România să obţină, în sfârşit, în acest an statutul de membru deplin în spaţiul Schengen.

Ţara dumneavoastră a depus mari eforturi în acest sens, trebuie să onorăm acest lucru.

L-am asigurat pe preşedintele Iohannis încă o dată de susţinerea mea în acest sens", a arătat oficialul german, în cadrul unei declaraţii de presă comune cu preşedintele Klaus Iohannis, relatează Agerpres.

Citește și: Mașinile electrice, de unică folosință. Bateria, 50% din preț: 7.000 € la Spring, 20.000 € la Tesla

Preşedintele Klaus Iohannis: România îşi îndeplineşte rolul de garant al securităţii la frontiera externă a UE

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, după întrevederea de luni de la Cotroceni cu cancelarul german Olaf Scholz, că este necesară o prezenţă sporită a NATO în Marea Neagră, „ceea ce reclamă includerea problematicii Mării Negre în toate procesele relevante pentru consolidarea securităţii spaţiului euroatlantic”, informează News.ro.

„Am plăcerea să îl primesc ca oaspete în România pe Cancelarul Republicii Federale Germania, domnul Olaf Scholz. Bine aţi venit, domnule Cancelar federal! Relaţiile dintre România şi Republica Federală Germania au un veritabil caracter strategic. Avem interese comune puternice, legate de asigurarea prosperităţii şi a securităţii europene, şi acţionăm coordonat pentru atingerea acestor obiective, atât în cadrul Uniunii Europene, cât şi în cadrul NATO.

Citește și: Service-gigant pentru tehnica militară occidentală folosită de Ucraina, în România. Îl fac nemții 

Discuţiile de astăzi au vizat dinamizarea cooperării bilaterale pe toate planurile, în special în contextul actual marcat de multiple provocări şi crize suprapuse. Am evocat liantul autentic dintre cele două ţări reprezentat de comunitatea românească din Germania şi de cea a etnicilor germani din România.

Germania nu este doar cel mai important partener comercial al României şi al doilea investitor în economia românească, ci şi un aliat de încredere, care contribuie la asigurarea securităţii în regiune”, a afirmat Klaus Iohannis, în conferinţa de presă comună cu Olaf Scholz.

El a adăugat că discuţiile au vizat şi situaţia de securitate creată de războiul dus de Rusia în Ucraina.

„În prim-planul convorbirilor s-a aflat, bineînţeles, situaţia de securitate determinată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Am prezentat sprijinul multidimensional acordat Ucrainei, în diferite domenii, inclusiv prin facilitarea tranzitului de cereale, precum şi măsurile pe care noi le-am luat în sprijinul celor peste 3,8 milioane de refugiaţi ucraineni care ne-au trecut graniţa şi al celor peste 110.000 dintre aceştia care au decis să rămână în România.

Este crucial ca toate aceste eforturi să continue, cât timp este nevoie, atât din partea Uniunii Europene, cât şi din partea statelor membre. Discuţiile noastre au vizat, totodată, posibilităţile de creştere a sprijinului României şi al Germaniei pentru partenerii estici, atât la nivelul Uniunii Europene, cât şi în cadrul NATO, mai ales pentru Ucraina şi Republica Moldova.

Am subliniat, în special, că este foarte important să sprijinim substanţial stabilitatea şi rezilienţa Republicii Moldova în faţa provocărilor securitare cu care se confruntă, inclusiv în plan energetic.

Am mulţumit Cancelarului Scholz pentru sprijinul acordat întăririi Flancului Estic, pentru misiunea de poliţie aeriană în spaţiul aerian al ţării noastre în anul 2022, precum şi pentru prezenţa în structurile NATO din România.

Sperăm să dezvoltăm această cooperare pentru a consolida în mod semnificativ postura aliată de descurajare şi apărare în faţa provocărilor tot mai complexe.”, a adăugat şeful statului.

Preşedintele Iohannis a mai spus că „Marea Neagră este acum mai mult ca oricând de importanţă strategică”. 

„De aceea, susţinem că este necesară o prezenţă sporită a NATO în Marea Neagră, ceea ce reclamă includerea problematicii Mării Negre în toate procesele relevante pentru consolidarea securităţii spaţiului euroatlantic.

Am avut, totodată, o discuţie amplă cu Cancelarul Scholz cu privire la aspecte de actualitate de pe agenda europeană. Aderarea României la spaţiul Schengen este principalul nostru obiectiv, Germania ne-a fost alături, ne-a susţinut activ şi i-am mulţumit şi astăzi domnului Cancelar pentru această abordare.

România îşi îndeplineşte rolul de garant al securităţii la frontiera externă, fapt recunoscut la nivel european, iar aderarea la Schengen va consolida acest spaţiu. Am abordat în cadrul discuţiilor şi subiectul extinderii Uniunii. România şi Germania susţin continuarea acestui proces, pe baza meritelor proprii.

Balcanii de Vest rămân o prioritate esenţială a Uniunii. Am reiterat sprijinul principial al României pentru viitorul european al statelor din Balcanii de Vest, inclusiv prin furnizarea de expertiză în domenii critice, şi pentru asigurarea unui mediu stabil şi sigur în regiune.

Împărtăşim o viziune comună şi cu privire la valenţele strategice ale extinderii spre Est a Uniunii. Am evidenţiat sprijinul pe care România îl acordă pentru avansarea parcursului european al Republicii Moldova şi al Ucrainei”, a completat Klaus Iohannis.

El a adăugat că discuţiile cu Olaf Scholz au vizat şi Iniţiativa celor Trei Mări.

„Am discutat, de asemenea, şi despre Iniţiativa celor Trei Mări şi am prezentat obiectivele Summitului de anul acesta, pe care îl voi găzdui pe 6 septembrie.

Am salutat interesul şi sprijinul constant manifestate de Germania pentru Iniţiativă şi am invitat partea germană să aibă o participare la nivel înalt la Summit, dar şi la Forumul de Afaceri organizat în marja Summitului. 

În încheiere, doresc să vă mulţumesc, domnule Cancelar federal, pentru vizită şi pentru deschiderea manifestată cu privire la toate aspectele abordate astăzi în discuţii”, a conchis şeful statului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te