Toader, atac la Iohannis: Ce face preşedintele astăzi este cel mai periculos precedent

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 13.06.2018 - 15:25

Ministrul Justiţiei califică drept „cel mai periculos precedent pentru statul de drept ceea ce preşedintele Iohannis face”. Tudorel Toader a menționat că este prima dată când un demnitar de rang înalt pune în discuţie aplicarea Constituției şi respectarea deciziilor CCR

SHARE

Klaus Iohannis a declarat marți că motivarea CCR la decizia prin care este obligat să o revoce pe Laura Codruța Kovesi aduce mai multă confuzie și, prin urmare, mai are nevoie de timp pentru a se lămuri ce trebuie să facă. 

„Din lunga mea experienţă în sistemul judiciar, cred că ceea ce face preşedintele astăzi este cel mai periculos precedent pentru statul de drept. Este cel mai periculos precedent pentru că este prima dată când un demnitar de rang înalt pune în discuţie respectarea şi aplicarea legii fundamentale şi respectarea şi aplicarea unei decizii a Curţii Constituţionale", a declarat, în replică, ministrul Justiţiei.

Tudorel Toader a menționat în acest caz nerespectarea deciziei CCR înseamnă un diferend între autorităţile statului, care urmează să caute soluţii.

„Ministrul Justiţiei reprezintă o autoritate în sens constituţional, dar de data aceasta nerespectarea Constitu'iei capătă dimensiunea unui diferend de rang constituţional între puterile statului şi puterile statului urmează să caute soluţia pentru respectarea acestei decizii", a afirmat Tudorel Toader, potrivit News.ro

Ministrul Justiţiei a mai menționat că decizia CCR privind revocarea sa nu are niciun efect asupra Consiliului Superior al Magistraturii, care doar emite un aviz consultativ în această procedură: „CSM are rol consultativ. Avizul este unul consultativ, ceea ce înseamnă că rolul CSM nici nu a cresc, nici nu a crescut".

De asemenea, întrebat de jurnalişti despre declaraţiile preşedintelui legate de ameninţările la adresa magistraţilor transmise prin discursurile de la mitingul PSD, dar şi de Liviu Dragnea, Toader l-a ironizat pe Iohannis. „Ministrul Justiţiei nu comentează ce declară alţii, fie el si preşedintele republicii, care a devenit foarte cunoscator în ale Dreptului constituţiional", a precizat Tudor Toader.

Întrebat, de asemenea, dacă membrii delegaţiei Comisiei de la Veneţia, cu care s-a întâlnit pe tema legilor justiţiei, l-au întrebat despre decizia CCR privind revocarea Laurei Codruţa Kovesi de la conducerea CCR, Todorel Toader a răspuns că nu.

Preşedintele Klaus Iohannis a avut, marţi, o primă reacţie după publicarea motivării CCR privind revocarea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, spunând că motivarea aduce la suprafaţă mai multe întrebări decât clarificări, dar poate că o aprofundare ulterioară "va duce mai aproape de adevăr". 

Citește și: Iohannis amână revocarea lui Kovesi: Nu până în decembrie, dar trebuie să analizăm

În 30 mai, Curtea Constituţională a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între ministrul Justiţiei şi preşedintele Klaus Iohannis, generat de refuzul şefului statului de a da curs propunerii de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kövesi. CCR a stabilit că, pentru soluţionarea acestui conflict, preşedintele urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA.

Joia trecută, Curtea Constituţională a publicat motivarea deciziei privind revocarea Laurei Codruţa Kovesi de la conducerea DNA.

_____________

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te