Iohannis amână revocarea lui Kovesi: Nu până în decembrie, dar trebuie să analizăm

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 12.06.2018 - 18:09

Președintele României a precizat că motivarea de 133 de pagini a deciziei CCR privind revocarea Laurei Codruța Kovesi de la conducerea DNA mai mult aduce confuzie decât să lămurească lucrurile. De aceea, mai are nevoie de timp de citire a documentului.

SHARE

„Am citit motivarea deciziei Curţii Constituționale. Ca să nu apară aşa o confuzie în spaţiul public, eu am spus de prima dată că voi citi această motivare până o îneleg foarte bine, însă mai avem puţin de citit. Citind, au apărut câteva chestiuni care m-au făcut să evaluez anumite demersuri într-o nouă lumină În această etapă, recunosc că motivarea aduce la suprafaţă mai multe întrebări decât clarificări, dar poate o aprofundare ulterioară poate ne duce mai aproape de adevăr, vom vedea", a declarat Klaus Iohannis, după întâlnirea cu delegaţia Comisiei de la Veneţia.

Anticorupția trebuie să continue

Șeful statului a menționat că nu va amâna „chiar până în decembrie” să se supună deciziei CCR privind revocarea procurorului șef Laura Codruța Kovesi de la conducerea Direcției Naționale Anticorupție și ia în calcul inclusiv lansarea unei dezbateri publice.

"Sunt întrebări care trebuie să primească un răspuns după o dezbatere publică, clară, sănătoasă, extinsă şi eu sunt dispus să pun aceste întrebări într-o dezbatere publică”, a precizat preşedintele.

Pe de altă parte, Klaus Iohannis a menționat că lupta anticorupţie trebuie dusă cu toată fermitatea şi România trebuie să aibă încredere că este o luptă dreaptă. „Două chestiuni aş sublinia după o primă citire foarte atentă a deciziei şi motivării. Spun din capul locului că în acetă etapă că motivarea aduce la suprafaţă mai multe întrebări decât clarificări, dar o aprofundare ulterioară ne duce mai aproape de adevăr, vom vedea. Daţi-mi voi să o iau de la început. Evident că toată dezbaterea a pornit în jurul luptei anticprupţie şi atunci se pune întrebarea legitimă: dacă atâţia politicieni sunt nemulţumiti de lupta anticorupţie, mai e nevoie de ea? România are nevoie de lupta anitcorupţie. Ea trebuie dusă cu toată fermitatea şi România trebuie să aibă încredere că este o lutpă dreaptă", a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Acest stat îl conduc eu

„Șeful statului a menționat că Liviu Dragnea a organizat „un miting mediocru” și l-a avertizat pe acesta că vrea să preia controlul puterii în stat „mai mult decât e sănătos”. „Putem să constatăm destul de uşor că PSD încearcă de o bună vreme încoace să amputeze puterile preşedintelui. Un partid, atenţie. De ce? Fiindcă preşedintele României, evident, are în multe privinţe alte păreri decât majoritatea psd-istă. Am văzut această dorinţă prima dată când s-a modificat legea ANCOM. A continuat discuţia şi la legile justiţiei, unde puterea pre;edintelui a fost diminuată faţă de situaţia anterioară din legile care au fost în vigoare. Nu cumva acestea au fost modificate şi pentru a diminua puterea preşedintelui? Este clar că PSD încearcă prin toate mijloacele de care dispune să diminueaze puterea preşedintelui", a mai afirmat Klaus Iohannis.

În fine, președintele a menționat că nu există un stat paralel, ci doar un singur stat. „Iar pe acest stat îl conduc eu”.

_________

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te