Premierul Dăncilă, absent de la Summitul celor Trei Mări, la care participă 14 înalți reprezentanți

DE Mircea Marian | Actualizat: 17.09.2018 - 20:39
Klaus Iohannis Foto: Administrația Prezidențială

La București începe, azi, Summitul celor Trei Mări, la care participă nouă şefi de stat, doi preşedinţi de Parlamente naţionale, un premier şi un ministru de externe.

SHARE

Summitul a fost organizat de către Administrația Prezidențială. La dezbaterile tematice vor fi prezenți o serie de demnitari din Guvern, dar premierul Dăncilă nu figurează pe listă. Vor participa și Jean Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, și Rick Perry, secretarul SUA al Energiei.

Preşedintele Klaus Iohannis va deschide, luni, Forumul de Afaceri, iar ulterior va participa la o sesiune plenară prezidenţială alături de omologii din Croaţia, Kolinda Grabar-Kitarovic, din Polonia, Andrzej Duda, din Republica Federală Austria, Alexander van der Bellen, şi de comisarul european pentru Politică regională, Corina Creţu.

Luni seara, şeful statului va fi gazda, la Palatul Cotroceni, a unui eveniment cultural dedicat Centenarului României Moderne şi a unui Dineu de Gală cu o participare prestigioasă.

Citește și Summitul „Iniţiativa celor Trei Mări" are loc luni şi marţi la Bucureşti

Marţi va avea loc sesiunea plenară a summitului, care va fi moderată de preşedintele Klaus Iohannis. Ulterior, şeful statului va susţine declaraţii de presă alături de preşedinţii Croaţiei şi Poloniei şi de secretarul energiei al SUA, Rick Perry.

Trump: Felicit efortul pentru diversificarea energetică

Președintele Trump a participat, anul trecut, la Varșovia la o reuniune a Inițiativei celor Trei Mări. Anul acesta el a trimis un mesaj: „O nouă infrastructură energetică este esenţială pentru susţinerea unei integrări economice mai profunde, deschiderea accesului la noi pieţe şi diversificarea surselor de energie în întreaga regiune. Felicit România, Bulgaria, Ungaria, Austria şi Slovacia pentru progresul înregistrat în sprijinirea diversificării energetice prin construcţia de infrastructură pentru gazoducte. Statele Unite sunt mândre să rămână partener în aceste eforturi prin exporturi de gaz natural lichefiat în această regiune de importanţă strategică şi prin participarea companiilor americane la Forumul de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări. La multe niveluri, ţara noastră rămâne dedicată colaborării cu cele 12 state membre pentru continuarea extinderii infrastructurii energetice, de transport şi digitale”. 

Citește și Trump, mesaj pentru Inițiativa celor Trei Mări: SUA rămâne un partener dedicat

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.