Șoșoacă ar putea avea interzis să vorbească trei luni în plen

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 14.04.2021 - 17:50
Diana Șoșoacă, în Parlament. Sursa: Facebook

Șefa Comisiei Juridice a Senatului, Iuliana Scântei (PNL), a precizat că Diana Șoșoacă riscă un avertisment public scris, pentru derapaje, ceea ce înseamnă trei luni fără să aibă voie să ia cuvântul de la tribuna Parlamentului.

SHARE

"Din păcate, probabil că şi această cultură a Parlamentului nu a permis în trecut să se reglementeze prin regulament nişte măsuri foarte severe. Ele sunt mai mult la nivel simbolic, întrucât comportamentul injurios şi exercitarea mandatului în mod abuziv dacă nu constituie în sine o faptă contravenţională penală sau civilă, la nivel parlamentar, regulamentul şi codul de conduită prevăd sancţiuni simbolice pentru acel parlamentar. Primele patru sancţiuni pot fi aplicate şi au fost aplicate în cazul doamnei senator Şoşoacă de preşedintele Senatului, Anca Dragu, şi au constat în avertismente, mustrări, luarea cuvântului, însemnând întreruperea microfonului, îndepărtarea din sală", a explicat senatoarea Iuliana Scântei, la RFI.

Senatoarea a precizat că "ultima sancţiune, aşa cum prevăd regulamentul şi statutul deputaţilor şi senatorilor astăzi, o reprezintă avertismentul public scris. Avertismentul public scris este o măsură de formalizare practic a sancţiunii. Ea este aplicată de Biroul Permanent, în urma verificării de către Comisia Juridică a existenţei unor abateri, care se subscriu aplicării acestui avertisment public scris (...). Noi vom înainta Biroului Permanent raportul, cu constatările abaterilor de la deontologia parlamentară şi vom propune aplicarea acestei ultime sancţiuni disciplinare. Biroul Permanent va vota în plenul şedinţei adoptarea, aplicarea acestei sancţiuni pentru senatorul în cauză şi preşedintele Senatului va trebui să citească plenului sancţiunea. Efectul juridic al sancţiunii este că, vreme de trei luni de zile, senatorul sancţionat nu poate să reprezinte intern şi internaţional interesele alegătorilor, inclusiv prin luări de cuvânt". 

Întrebată concret dacă asta înseamnă că, ipotetic vorbind, Diana Şoşoacă nu va mai putea lua cuvântul de la tribuna Parlamentului timp de trei luni, Iuliana Scântei a confirmat: "Da, timp de trei luni de zile. Domnia sa are şi o cale de atac împotriva deciziei Biroului Permanent, iar competenţa soluţionării revine plenului, plenul este suveran", conform news.ro. 

Senatoarea Diana Şoşoacă a provocat un nou scandal în Parlament, marți, atunci când a avut o ceartă cu șefa Comisiei Juridice, care i-a spus că masca de plastic pe care o poartă nu este conformă și să o înlocuiască. Șoșoacă a refuzat și a sunat la 112 după ce nu a fost lăsată în sală, susţinând că a fost "bruscată şi lovită”. Ea a precizat că va face plângere penală împotriva lui Scântei, dar şi a câtorva angajaţi ai Senatului.

 

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.