Rusia se plânge că AUR îi laudă prea mult pe legionari. Dar promovează constant AUR în Sputnik

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 02.12.2021 - 12:46
Senatorul Sorin Lavric este amintit în raportul Ministerului de Externe rus. Foto pagina personală Facebook

Rusia critică creșterea curentului pro-legionar din România și faptul că organizații ilegale spală imaginea mareșalului Antonescu. Într-un raport al Ministerului de Externe rus, Moscova se plânge de acțiunile AUR. Partid pe care-l promovează în Sputnik.

SHARE

Mișcările legionare („organizații care au funcționat în România între 1927 și 1941 sub denumirea de „Legiunea Arhanghelului Mihail”, „Garda de Fier” și partidul „Totul pentru țară”) și adepții lor moderni sunt automat echivalați cu organizațiile fasciste și sunt interziși în România.

În iulie 2018, a intrat în vigoare Legea nr. 157 „Cu privire la anumite măsuri de prevenire și combatere a expresiilor antisemitismului”, care prevede pedeapsa cu închisoarea de la 3 luni la 10 ani pentru promovarea retoricii antisemite, amintește raportul Ministerului de Externe rus, la capitolul dedicat României.

Raportul a fost prezentat de Armand Goșu, expert în spațiul rus.

Moscova constată că înăsprirea legislației a făcut ca aceste organizații, cândva înregistrate oficial, propovăduind ideile „mișcării legionare”,  să-și restrângă activitățile publice sau să le reducă la minimum și să acționeze în limitele legii.

„Între timp, o serie de organizații de ultra-dreapta din țară continuă să desfășoare activități de propagandă «din subteran», folosind platforme de pe rețelele de socializare. Sunt puțini la număr, au un cerc restrâns de adepți și funcționează în afara cadrului legal. Printre acestea - partidul înregistrat «Noua dreaptă» și mișcarea legionară fără statut juridic - «Legiunea Arhanghelului Mihail».

Mai influentă, numeroasă și activă este platforma civică Acțiunea 2012, care include peste 40 de ONG-uri. Organizația promovează în mod agresiv ideile de „român-unionism» în rândul maselor, susținând o revizuire a granițelor, care presupune «întoarcerea» Moldovei, Bucovinei ucrainene și a unui număr de raioane din regiunea Odessei în «sânul patriei mame», a României”, se plânge Ministerul de Externe rus.

 

Rusia, supărată pe AUR, partid considerat satelit al Moscovei

Kremlinul dă ca exemplu „acțiuni și procesiuni organizate regulat în toată țara, alături de lozinci revizioniste, se aude adesea retorica ultranaționalistă și deschis rusofobă.

„Mișcările «unioniste române» sunt implicate activ în încercările de falsificare a istoriei, inclusiv în dorința de a plasa vina și responsabilitatea celei mai mari tragedii a secolului XX – al Doilea Război Mondial – în mod egal pe A. Hitler și i.V. Stalin.

Conducătorii acestor mișcări caută să albeasă crimele de război ale acoliților români ai naziștilor – dictatorul I. Antonescu și alții, mascându-și atrocitățile cu lozincile «luptei de eliberare națională» a poporului român pentru «salvarea teritoriilor istorice» de la «ciuma roșie».

(...) În plus, la alegerile parlamentare generale, activiștii acestei platforme civice (Acțiunea 2012 - n.r.) sub «steagul» partidului Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), creat în 2019, au intrat în parlament (44 de mandate din 466), primind circa 9% a votului.

În februarie 2021, senatorul partidului AUR S. Lavric a ținut un discurs în parlamentul României cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la nașterea teologului V. Gafencu, o figură activă a Gărzii de Fier profasciste, cunoscută pentru activitatea sa anti - Concepții semitice și rusofobe (a fost condamnat la 25 de ani de muncă silnică).

S. Lavric l-a numit pe V. Gafencu «sfântul temnițelor» și «simbolul jertfei creștine», ceea ce a stârnit indignare nu numai a colegilor săi, ci și a Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România.

Practic, cu încălcarea legislației românești, se întâlnesc diverse manifestări neonaziste și cazuri de glorificare a nazismului. Potrivit Centrului de Monitorizare și Combatere a Antisemitismului, în decembrie 2019 și aprilie 2020, persoane necunoscute au pictat svastice și inscripții naziste în parcarea magazinului central Unirea din București”, menționează raportul Ministerului de Externe de la Moscova.

 

AUR face politica Rusiei în România

Deși critică AUR în raportul Ministerului de Externe, Rusia promovează această formațiune intens în publicația sa oficioasă, Sputnik.

Citește și: Afaceristul Dorin Lulea, fondator AUR, a renovat clădirea reprezentanței comerciale a Rusiei

Kremlinul știe să folosească diverși «idioți utili» sau agenți proxy, pentru a-și promova propriile interese. Efectiv, extrag din societate personaje pe care le promovează insistent sau încearcă să potențeze mesajele lor, pentru a adânci faliile din societate.

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) distribuie temele fanion ale Rusiei, pentru a-și promova propriile interese politice, acționând din postura de „idiot util” al Kremlinului, arată Nicolae Țibrigan, expert în dezinformare în cadrul Laboratorului pentru Analiza Războiului Informaţional și Comunicare Strategică (LARICS) al Academiei Române. 

Citește și: VIDEO Cum face AUR jocul Rusiei în România. Propaganda rusă vine prin Canada și SUA

În plus, cel pe care Alianța pentru Uniunea Românilor îl prezintă ca premierul susținut de partid, Călin Georgescu, este lăudat în mod repetat de organul de propagandă al Moscovei. Nu degeaba, căci Călin Georgescu critică dur Occidentul și laudă constant Rusia.

Citește și: Călin Georgescu, pe care Sputnik îl numea „o gură de aer curat”, propunerea AUR ca premier

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te