Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) distribuie temele fanion ale Rusiei, pentru a-și promova propriile interese politice, acționând din postura de „idiot util” al Kremlinului, arată Nicolae Țibrigan, expert în dezinformare în cadrul Laboratorului pentru Analiza Războiului Informaţional și Comunicare Strategică (LARICS) al Academiei Române.
„A servi interesele unei țări, nu înseamnă neapărat o colaborare cu aceasta. Dar acțiunile unui actor statal sau nestatal pot stârni anumite efecte dorite prin unii agenți din față.
Dacă ne referim la AUR, vom vedea că în spatele discursului naționalist, promovat în special în grupurile din diasporă, se află acele ingrediente importante ale discursului scandalos.
Pentru că oamenii sunt atrași de scandal, căci stârnește sentimente puternice, precum indignarea sau revolta.
Iar aceste incrediente sunt: dezamăgirea și revolta împotriva sistemului”, a menționat Nicolae Țibrigan, la Newsweek LIVE.
Oameni reali, nu troli
Expertul afirmă că marele avantaj al AUR vine din faptul că propaganda sa este distribuită de oameni reali, nu are nevoie de conturi false
„Vom observa că în aceste grupuri ale diasporei, AUR prinde mai ales la nivelul rețelelor bazate pe voluntariat. Vedem oameni reali, nu conturi false sau fabrici de troli. Oameni reali, care vibrează la naționalism, la tot ce ține de idealizarea imaginii țării lor natale.
Mulți din diaspora simt dorința de a schimba rapid ceva în țară, în speranța că se vor putea întoarce, pentru că unii nu se integrează în societățile occidentale. Așa găsesc o cale prin proiecte politice precum AUR.
Reprezentanții diasporei își doresc ca și România să aibă grijă de cetățenii săi, așa cum au statele occidentale, unde trăiesc”, a precizat expertul LARISC, la Newsweek LIVE.
Toate acestea au creat rețele de suport care folosesc toate canalele on line aflate la dispoziție, de la Messenger-ul de pe Facebook, la grupuri de Whatsapp, greu de identificat, și de Facebook, care funcționează ca niște bule, în care membrii care nu rezonează cu opiniile de bază, nu-și exprimă un punct de vedere.
Suveranitatea, tema fanion a Rusiei
„Dacă ne uităm pe ultimele narațiuni promovate de Rusia în Europa Centrală și de Est, există câteva teme fanion.
Una dintre aceastea este recâștigarea suveranității statelor, pierdută în urma integrării în UE. Discursul de resuveranizare a țării. Pentru noi, asta se folosește de experiența național-ceaușismului, când și atunci România pretindea că e independentă, suverană, nu îngenunghea în fața Occidentului.
Occidentul e reprezentat de Bruxelles sau de Washington, în funcție de context. Iar aceste narațiuni nu fac decât să adâncească faliile din societate. Așa numita strategie numită popular «Încurcă-i, drace!».
Rusia nu poate susține deschis un proiect politic în România, pentru că și-ar atrage o respingere automată din partea publicului din România. Românii sunt refractari față de mesajele directe de la Kremlin.
Dar Kremlinul știe să folosească diverși «idioți utili» sau agenți proxy, pentru a-și promova propriile interese. Efectiv, extrag din societate personaje pe care le promovează insistent sau încearcă să potențeze mesajele lor, pentru a adânci faliile din societate și pentru a susține că democrațiile occidentale au eșuat în a livra bunăstare cetățenilor și că au eșuat în fața pandemiei”, a menționat Nicolae Țibrigan, expert în dezinformare în cadrul Laboratorului pentru Analiza Războiului Informaţional și Comunicare Strategică.
Expertul LARICS a explicat, la Newsweek LIVE, că cel mai periculos lucru pe care l-a sesizat la nivelul semanticii digitale este că AUR a reușit să combine două tem de propagandă și dezinformare: suveranizarea țării și antivaccinul.
„Este dusă o adevărată campanie antivaccinare, prin care se susține că românii sunt transformați de Occident într-un laborator, cu cobai experimentali.
Acest mix periculos subminează încrederea cetățenilor în stat, în presă, în știință și chiar între ei. Românii sunt printre puținii europeni care nu au încredere în semenii lor.
De multe ori, manipulările nu vin direct din limba rusă. Sunt publicate în franceză, spaniolă, italiană, dar mai ales în engleză. Multe ajung prin Canada sau SUA. Majoritatea ajung în română din engleză. Am văzut astfel de materiale ajunse și prin presa marginală de la noi, site-uri care se ocupă de propagandă și dezinformare.
Există rețeaua interesată de la Kremlin de a se reseta relația cu Rusia, prin așa numita resuveranizare a țării”, a precizat Nicolae Țibrigan.
➜ PE URMELE FAKE NEWS este o campanie despre propaganda prorusă și antioccidentală din România. Cum funcționează,cine și de ce o răspândește, cum poate fi demontată și prevenită. Un proiect realizat de echipa Newsweek România și susținutde Asociația Inițiativa Jurnaliștilor de Investigație (AIJI).