Războiul prefecților cu primarii ce au migrat la alte partide continuă. Acuzații de partizanat

DE Elena Andrei | Actualizat: 08.09.2020 - 23:06

Prefectul judeţului Prahova, Cristian Ionescu, a emis, în ultimele două săptămâni, ordine de încetare a mandatelor pentru trei primari - cei ai oraşelor Băicoi şi Mizil şi cel al comunei Bărcăneşti, precum şi pentru doi consilieri judeţeni şi 14 consilieri locali, scrie News.ro.

SHARE

Deciziile de încetare a mandatelor a avut ca motiv faptul că aceştia au plecat de la un partid la altul.

PSD şi PPU-SL au reacţionat şi îl acuză pe prefect că îi favorizează pe primarii care au trecut de la alte partide la PNL şi care sunt încă în funcţii, cel mai notoriu exemplu fiind edilul-şef al comunei Ciorani, Voicu Marin, care după trei mandate la PSD s-a înscris în PNL.

„În perioada 25.08.2020 – 08.09.2020, mai mulţi aleşi locali din Prahova şi-au pierdut mandatul înainte de expirarea duratei normale, ca urmare a înscrierii în alte partide faţă de cele pentru care au candidat şi au fost votaţi la alegerile locale din 2016. Astfel, în perioada amintită, prin Ordin al prefectului judeţului Prahova, Cristian Ionescu, au încetat de drept, înainte de expirarea duratei normale, mandatele a doi consilieri judeţeni şi a 14 consilieri locali din următoarele unităţi administrativ teritoriale (UAT): Albeşti Paleologu (3), Măgurele (3), Scorţeni (2), Iordăcheanu (4) şi Poseşti (2). De asemenea, o decizie similară a fost luată şi în cazul primarilor UAT-urilor: Băicoi, Mizil şi Bărcăneşti”, informează Prefectura Prahova, printr-un comunicat dat publicităţii marţi.
 
Primarul de la Băicoi a plecat din ALDE la PPU-SL, în timp ce edilii de la Mizil şi Bărcăneşti au trecut de la PNL la PSD.
 
Prefectura precizează că Ordinele au fost emise ţinând cont de prevederile legale în vigoare, mai exact în baza Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.57/2019 privind Codul Administrativ, coroborate cu prevederile Legii nr.14/2003 – Legea partidelor politice, republicată. 
 
Decizia prefectului de încetare a mandatelor pentru cei trei primari a provocat nemulţumirea PSD, care acuză că, în total, în judeţul Prahova zece primari au schimbat partidul înaintea alegerilor locale, însă pentru cei care au trecut de la alte formaţiuni politice la PNL prefectul nu a dispus încetarea mandatelor.
 
Cel mai de notorietate exemplu este cel al primarului comunei Ciorani, Voicu Marin, care numai sub sigla PSD a câştigat alegerile de trei ori consecutiv, ultima dată cu un scor de peste 80%. În urmă cu câteva luni, el a trecut la PNL şi a început să facă campanie pentru candidatul liberal la Consiliul Judeţean, afişând în comuna pe care o conduce numeroase panouri în care apărea alături de acesta.
 
„Din punctul meu de vedere sunt zece primari care au plecat dintr-un partid la altul. Din punctul meu de vedere toţi ar trebui s-şi piardă mandatele. Prefectura, cum ne şi aşteptam, favorizează primarii PNL pentru că prefectul este reprezentantul Guvernului. Dacă vedem că se tergiversează, domnul prefect va trebui să răspundă în faţa legii pentru diferenţele cu care abordează situaţiile de acelaşi gen. Luăm în calcul inclusiv depunerea unei sesizări pentru abuz în serviciu”, a declarat preşedintele PSD Prahova, Bogdan Toader, pentru News.ro. 
 
Şi PPU-SL a reacţionat după ce primarul oraşului Băicoi a rămas fără mandat după ce a trecut de la ALDE în partidul umaniştilor.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te