Război total între primarii din sectorul 1, Clotilde Armand și sectorul 6 Ciucu

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 14.10.2022 - 18:44
Clotilde Armand și Ciprian Ciucu nu piot coabita politic- Colaj foto: RTV.net

Primarii Sectoarelor 1 și 6, Clotilde Armand (USR) și Ciprian Ciucu (PNL), întrețin de câteva zile un război public din care nu lipsesc acuzațiile dure și atacurile la persoană.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

Vă prezentăm derularea ostilităților în ordine cronologică:

Joi, 13 octombrie 2022

Reproșurile lui Ciucu

Preşedintele PNL Bucureşti, Ciprian Ciucu, a anunțat că liberalii nu vor vota tichetele de 1.000 lei pentru energie, propuse de primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, pe motiv că acestea nu au bază legală.

Ciucu i-a recomandat lui Clotilde Armand să îşi revizuiască atitudinea şi să formeze o majoritate. El i-a reproşat lui Armand o atitudine „extrem de conflictuală” şi că „se ceartă permanent, cu toată lumea, în toate direcţiile”.

„Să aibă un discurs transparent, o negociere transparentă, să îşi facă o majoritate. Este esenţial să ai o majoritate. (…) După ce ţi-ai negociat această majoritate, trebuie să împarţi puterea, nu ai câştigat singur nişte alegeri. Eu am cinci instituţii importante în subordinea a doi viceprimari, care nu sunt de la mine din partid. Trebuie să împarţi puterea, să le dai şi acelora care au fost cu tine în campania electorală şansa să îşi facă mandatele. Nu trebuie să le faci dosare penale şi să îi urci pe Facebook, să îţi iei mii de like-uri de prin ţară, dar nu de la tine din sector, şi să întreţii această stare de tensiune cu jigniri de pe toate părţile, repetate, acelaşi lucru. Nu am văzut o aplecare şi o bunăvoinţă, doar o politică a forţei”, a spus Ciucu. 

Întrebat cum comentează acuzaţiile primarului Clotilde Armand, conform căreia consilierii PNL îi blochează proiectele, Ciucu a arătat că deşi liberalii au votat în favoarea mai multor proiecte de investiţii, execuţia bugetară în Sectorul 1 este „sub 5%”.

„Nu e vorba de rea voinţă. E vorba de un mod permanent, conflictual – şi o zic cu mâhnire, pentru că am fost cu doamna primar în campania electorală – dar tot ce a făcut a fost să se certe permanent, cu toată lumea, în toate direcţiile. Nu aşa poţi să îţi duci un mandat. Pentru că acum se transformă în victimă competentă, pentru că PNL Sector 1 nu îi votează proiectele. PNL Bucureşti are doar rol de coordonare, nu poate impune decizii filialelor, indiferent de sector. Eu i-am zis şi domnului Burduja, şi colegilor de la Sectorul 1: votaţi-i proiectele şi ieşiţi în public şi explicaţi ce nu merge, pentru că o transformăm în victimă competentă şi nu este cazul. Din punctul meu de vedere, nu ştiu dacă mai pot face ceva…”, a spus Ciucu.

Liderul PNL Bucureşti a mai spus că s-a întâmplat să stea şi până la ora 1,00 noaptea pe Zoom, cu reprezentanţii USR şi PNL Sector 1, pentru „a-i aduce la acelaşi numitor comun”, dar că şi-a dat seama că „din păcate, e un caz pierdut”. El a adăugat că a depus „un efort susţinut” timp de trei luni, alături de preşedintele USR Bucureşti, Vlad Voiculescu, „pentru a salva” situaţia de la Sectorul 1.

„Orice discutam, orice negociere, a doua zi după ce se lua decizia, nu se întâmpla. (…) O atitudine extrem de conflictuală, permanent întreţinută, în toate direcţiile (…) şi o zic cu mâhnire, pentru că sunt cu USR la coaliţie în Sectorul 6. Şi funcţionează foarte bine şi la Consiliul General, şi la Sectorul 2”, a adăugat el.

Reacția lui Clotilde Armand

În replică, primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, i-a dedicat primarului Ciprian Ciucu o lungă postare pe Facebookîn care i-a cerut lui Ciucu să își vadă de propria administrație și să nu își mai dea cu părarea despre primăria celorlalți. Ea l-a acuzat că stă în poziție de ghiocel și execută ordinele, este frustrat și neputincios și nu are niciun cuvânt de spus în fața fiului lui Burduja sau al fiului lui Dinu „Vamă" Gheorghe.

„Mai spune șeful PNL București că eu mă cert cu toată lumea și este o stare de conflict în Sectorul 1. Ai dreptate Ciprian. Mă cert cu toți cei care au tupeul să vină acum în fața oamenilor după ce au furat bani de la Primăria Sectorului 1. Iar în partidul tău sunt destui.

Este trist să te văd că ai ajuns să folosești exact argumentele șefilor tăi. Da, șefii PNL din vârful statului în fața cărora tu stai în poziție de ghiocel și execuți ordinele. Este foarte trist să văd decăderea ta morală și faptul că nu ești în stare să faci reforme administrative adevărate - le faci doar la televizor, acolo unde partidul tău aruncă cu mii de euro din bani publici ca să linșeze adversarii politici.

Tu faci doar alianțe cu cei pe care în trecut îi acuzai că sunt corupți. Este foarte trist să te văd atât de frustrat și neputincios în fața celor care conduc cu adevărat PNL București. Pentru că tu nu o faci. Să fim serioși.

Când trebuia să ne ajuți aici în Sectorul 1 și să-ți calmezi colegii pentru că nu votează bugetul și proiectele de investiții dacă nu sunt plătite toate facturile Romprest s-a văzut că nu ai nici un cuvânt de spus în fața fiului lui Burduja sau al fiului lui Dinu "Vamă" Gheorghe. Adică încurajai șantajul lor împotriva mea prin neimplicare.

Îmi pare rău că nu ratezi nicio ocazie să-l ataci public pe primarul general Nicușor Dan și pe mine cu toate că amândoi ne abținem cu greu să nu-ți răspundem la aceste atacuri puerile sau să-ți suportăm ifosele și sfătoșenia”, a scris Clotilde Armand.

14 octombrie 2022

Contra-atacul lui Ciucu

Răspunsul lui Ciucu nu s-a lăsat așteptat. Postarea sa este adresată bucureştenilor, dar şi membrilor şi simpatizanţilor USR, cărora le spune că a făcut „timp de câteva luni tot ce a fost omeneşte posibil" pentru a-i asigura lui Armand „sprijinul PNL Sector 1 pentru a-şi putea îndeplini mandatul."

„Efortul meu m-a dus atunci chiar aproape de un conflict cu propriii mei colegi. Eu am insistat că trebuie să menţinem majoritatea, ei îmi spuneau că dna. Armand este o persoană profund conflictuală şi că este imposibil. Conduce primăria dictatorial, netransparent, isteric. Implicat fiind în acele lungi discuţii, vă spun pe cuvânt de onoare, că orice se decidea nu era respectat de către doamna Armand. Nimic”, a scris Ciucu, pe Facebook.

Ulterior, însă, şi-a dat şi el seama că efortul este inutil, pentru că „este o cauză pierdută".

„Şi m-am detaşat, tocmai pentru ca să nu escaladăm conflictul de la nivelul Sectorului 1 şi la Sectorul 2 şi la Sectorul 6 şi la Consiliul General, acolo unde suntem datori să le asigurăm primarilor noştri majorităţi şi stabilitate”, explică Ciucu.

Primarul liberal spune că l-a rugat pe Vlad Voiculescu, preşedintele USR Bucureşti, să nu exporte „isteria şi conflictul în alte primării”.

„Îi mulţumesc pentru că a înţeles. Am continuat să am o relaţie excelentă, fiind în contact permanent cu primarul Sectorului 2 (USR), cu viceprimarii şi consilierii USR din Sectorul 6 şi cu consilierii generali ai USR. O relaţie bazată pe respect, deferenţă şi focalizată pe scopul comun de a guverna cât mai bine administraţiile în care avem majoritatea", prezintă Ciucu starea de fapt între cele două partide.

Citește și: Noii băieți deștepți din energie: Exportă profitul către firme paravan și cer subvenții de la stat

Chiar şi după „acest atac furibund", liderul liberal spune că doreşte în continuare colaborarea cu USR şi să nu lase „nebunia de la Sectorul 1 să ne contamineze pe toţi”.

Ciucu a explicat ”unde a greşit şi greşeşte doamna Armand”:

- Un primar este dator faţă de propriii cetăţeni să îşi facă majorităţi care să-i susţină proiectele.

- Un primar este dator să susţină şi proiectele propriei sale majorităţi.

- Viceprimarul PNL trebuia să primească anumite atribuţii şi instituţii în coordonare. Tot ce s-a negociat nu a fost respectat.

- Instituţia coaliţiei, colaborării şi negocierii a fost înlocuită cu conflictul total pe toate planurile.

- Nu poţi face o majoritate cu oameni pe care îi jigneşti permanent, în timp ce le faci aiurea plângeri penale.

- Toată lumea îi pute, toţi sunt hoţi, toţi sunt ticăloşi, absolut toţi şi permanent.

- Toată comunicarea ei publică nu este despre ce a făcut în Sectorul 1 ci despre pe cine să mai atace.

Apoi, primarul a dat Sectorul 6 ca exemplu de bune practici:

- La Sectorul 6 noi avem 2 viceprimari USR. DOI, nu unul!

- Am negociat ca 5 dintre cele 9 instituţii să fie direct în subordonarea acestor doi viceprimari. CINCI!

- Peste aceasta, au cerut şi alte atribuţii, pe care le-au primit.

- Luăm toate deciziile împreună şi nu pun nimic neagreat în coaliţie pe ordinea de zi!

- PNL Sector 6 şi eu le punem proiectele pe ordinea de zi şi le votăm. Apoi, îi ajutăm în implementare.

- Viceprimarii USR au acces direct şi permanent la toţi directorii din Primărie şi subordonate, chiar dacă nu sunt în coordonarea lor. Aşa ceva este o imposibilitate la PS1, unde le este interzis directorilor să interacţioneze cu consilierii locali ai PNL

- PNL şi USR pot să se comporte raţional şi să colaboreze la Sectorul 1, 6 şi la Primăria Capitalei, "doar la Sectorul 1 nu se poate”.

Ciprian Ciucu îi dă însă lui Clotilde Armand dreptate în legătură cu Romprest: „Contractul cu Romprest este o mizerie, făcut în defavoarea cetăţenilor", dar modul în care a acţionat până acum, tot conflictual, nu i-a adus rezultate, din contră i-a adus datorii suplimentare, spune el. În plus, acuzaţiile cum că Ciucu ar avea „interese” raportat la Romprest „sunt simple fabulaţii scornite de o minte bolnavă”.

Apoi, Ciucu îi răspunde şi referitor la acuzaţiile cum că oferă contracte directe unei firme de urbanism.

„Sunt iarăşi fabulaţiile unei minţi bolnave croită să atace gratuit şi mincinos. Acel contract cadru a fost atribuit printr-o procedura competitivă şi transparentă, derulată pe SICAP, la care au mai participat încă alte vreo 4-5 companii.

Citește și: Germania mizează pe o Europă „suplă”. Vrea eliminarea unanimității în deciziile importante

La ce îi ajută aceste minciuni? Ce era să fac? Un abuz, să ii descalificăm? Să stăm fără contracte de proiectare ca la PS1? Să nu facem nimic? Nimic nu se poate fără proiectare.

Sectorul 1 are de 2 ori mai puţini cetăţeni decât Sectorul 6 şi un buget de două ori mai mare decât Sectorul 6.

Mă acuză că nu am făcut reforme şi că am rezultate doar pe Facebook. Pe mine. Ea.

Este efectiv ridicol”, spune Ciucu.

În concluzie, liberalul îi roagă pe simpatizanţii USR să se detaşeze şi să compare situaţiile: „Nu vă lăsaţi manipulaţi de perdeaua de fum aruncată mereu în spaţiul public de către Clotilde Armand ca să îşi ascundă incompetenţa. Este foarte important să nu exportăm nebunia care a cuprins Primăria Sectorului 1 acolo unde coaliţiile noastre locale încă rezistă".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te