Obsesia PSD pentru un senator cercetat pentru furt dinamitează negocierile pentru CNCD (SURSE)

DE Silviu Sergiu | Actualizat: 23.06.2020 - 11:36
Adrian Diaconu// Foto: Opinia Timișoarei

Votul din plenul Parlamentului pentru stabilirea viitoarei componențe a Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) și a Curții de Conturi, programat pentru miercuri, a fost amânat cu o săptămână, au declarat surse parlamentare pentru Newsweek România.

SHARE

Motivul oficial invocat de liderii grupurilor parlamentare, este faptul că, de la publicarea oficială a anunțului în plen și până la momentul votului trebuie să treacă 10 zile, termen care se împlinește doar săptămâna viitoare.

Motivul neoficial este faptul că negocierile dintre partidele parlamentare sunt foarte tensionate, după cum au precizat sursele noastre.

Asta pentru că PSD insistă să negocieze funcția de președinte al CNCD lui Adrian Nicolae Diaconu, fost polițist anchetat pentru trafic de mașini.

Potrivit site-ului româniacurată.ro, Adrian Nicolae Diaconu  a scăpat de un dosar pentru trafic de mașini, la ÎCCJ, prin aplicarea legii penale mai favorabile după intrarea în vigoare a Noului Cod Penal și prin prescrierea faptelor.

Diaconu a trecut pe la UNPR, partidul lui Gabriel Oprea, dar și prin partidul lui Dan Diaconescu, PPDD, iar în prezent este senator PSD de Timiș.

PSD insistă ca Diaconu să-și dea demisia din Senat, dar acesta este dispus să facă acest lucru doar dacă primește președinția CNCD. Prin această mutare, social- democrații vor să-i facă loc în Senat fostului premier Sorin Grindeanu. Acesta și-a negociat deja un loc în viitoare echipă de conducere a PSD, ce va fi aleasă la congres. Astfel, Marcel Ciolacu va deveni președinte plin al partidului, iar din echipa de la vârf vor mai face parte Gabriela Firea și Olguța Vasilescu.

Diaconu, greu de „digerat”

Problema este că Diaconu este o variantă greu de acceptat de celelalte partide. Pentru a-l impune la șefia CNCD, PSD are nevoie de voturile PNL, UDMR sau PMP.

Sursele Newsweek spun că PMP refuză să-l susțină pe Adrian Diaconu în schimbul susținerii de către PSD a candidatului propriu, pr. Ionuț Mavrichi, arhidiacon și consilier al Patriarhului BOR, PF Daniel.

De asemenea, nici sprijinul UDMR nu este foarte sigur. Sursele noastre spun că Uniunea îl sprijină pentru un nou mandat în CNCD pe actualul președinte al instituției, Asztalosz Csaba, iar acesta nu vrea să-și dea votul pentru alegerea lui Diaconu drept succesor al său.

Există evident și posibilitatea ca UDMR să-i ceară lui Asztalosz să nu mai candideze având în vedere că are deja trei mandate în CNCD, în poziția de președinte, iar o retragere nu ar fi văzută ca un eșec.

Potrivit surselor Newsweek România, PNL nu a luat încă o decizie legată de eventuala susținere a candidaților PSD. Liberalii au stabilit doar că le vor susține pe Maria Moţa şi Claudia Popa.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te