Alba-neagra cu sondaje. Procentul buclucaș al candidatului USR-Plus la Primăria Constanța

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 21.09.2020 - 18:51
Sondajul IRES comandat de Cuget Liber

Stelian Ion, candidatul USR-Plus la Primăria Constanța, a prezentat luni rezultatele unui sondaj de opinie, din care ar reieși că se află pe locul al treilea în opțiunile de vot ale constănțenilor, însă la doar câteva procente de primii doi clasați.

SHARE

Conform unei pancarte afișate de actualul deputat la conferința de presă organizată luni, el ar obține 22% la alegerile locale care vor avea loc duminica viitoare.

Pe primul loc se află candidatul PNL, senatorul Vergil Chițac, care ar avea 25%, urmat de primarul în funcție, Decebal Făgădău (PSD), cu 24%.

Stelian Ion a declarat cu această ocazie că sondajul a fost realizat în luna septembrie de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES), pe un eșantion de peste 800 de chestionare, având o marjă de eroare de 3,4%.

Stelian Ion a prezentat o pancartă în care apare tot pe locul 3, dar cu un procent în plus

El a ignorat solicitarea jurnaliștilor prezenți de a le înmâna o copie a sondajului sau de a face dovada că acesta a fost comandat și plătit de formațiunea sa politică.

Solicitarea vine ca urmare a faptului că în urmă cu doar câteva zile într-un ziar local apărea un sondaj asemănător. Rezultatele diferă însă cu un procent scăzut din cifra candidatului PNL și adăugat la cifra candidatului USR-Plus.

Alt sondaj IRES, cu o mică diferență

Astfel, pe 17 septembrie, ziarul constănțean Cuget liber a dat publicității un sondaj realizat tot de IRES și tot în luna septembrie. Spre deosebire de graficul prezentat de Stelian Ion, acest sondaj este complet, având mai multe pagini cu diverse întrebări.

La întrebarea cu cine ar vota la Primăria Constanța, 26% îl aleg pe Vergil Chiţac (PNL), 24% pe Decebal Făgădău (PSD) și 21% pe Stelian Ion (USR-Plus).

Conform clasamentului integral, aceștia sunt urmați, la mare distanță, de Horia Constantinescu (PPU-SL) și Nicoleta Ploscaru (independent) cu câte 5%, Mircea Dobre (Pro România), Corina Martin (PER) și Claudiu Palaz (PMP) cu câte 4%.

Clasamentul continuă cu Anton Traian Antoniadis (Uniunea Elenă din România) cu 2%, acesta fiind urmat de Constantin Frățilă (LORD), Andrei George Popescu (independent), Victor Cruceru (ALDE), Marian Vasiliev (independent) și Tudorel Chesoi (Alianţa Naţional-Ţărănistă) fiecare cu câte 1%, Aila Reșit (independent) cu 0,6%, Sorin Titus Muncaciu (Partidul Neamul Românesc) cu 0,3% și Dan Aionesei (Alianța Electorală Mișcarea Patrioților Români) cu 0,2% 

Sondajul IRES publicat de Cuget Liber. Mai multe detalii, în Cuget liber.

 

După cum se observă, diferența dintre sondajul IRES publicat de Cuget liber pe 17 septembrie și cifrele prezentate de Stelian Ion pe 21 septembrie este de un procent. Care a migrat de la candidatul PNL, aflat pe primul loc, la candidatul USR-Plus, aflat pe locul al treilea.

 

Vasile Dâncu nu elucidează misterul

Vasile Dâncu, fondatorul IRES, a declarat pentru Newsweek România că nu știe exact care este situația cu cele două sondaje din Constanța, realizate de aceeași casă de sondare, în aceeași localitate, după aceeași metodă și în aceeași perioadă. Dar a ținut să precizeze că se poate întâmpla ca ele să aibă rezultate diferite.

„Depinde foarte mult de întrebările pe care le incluzi în cercetarea sociologică și de modul cum le pui. Candidații nu vor să contribuie toți la un singur sondaj, care să dea un rezultat general. Fiecare vrea să comande pe cont propriu, să aibă propria cercetare. Dar fiecare pune întrebări în funcție de ceea ce dorește să afle. Mi s-a întâmplat ca IRES să facă trei sondaje pe aceeași temă în trei zile consecutive și rezultatele să fie diferite de la o zi la alta”, a răspuns Dâncu.

Acesta a mai precizat că în prezent nu se mai ocupă de activitatea IRES întrucât este implicat în politică. În vară, el a fost ales președinte al Consiliului Național al PSD.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te