Președintele Iohannis, despre decizia CCR privind numirea premierului: PSD a creat o nouă criză

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 24.02.2020 - 21:58

Preşedintele Klaus Iohannis a susținut luni, începând cu ora 18.00, o declaraţie de presă după decizia CCR privind desemnarea lui Ludovic Orban ca premier, conform căreia trebuie să facă o nouă nominalizare.

SHARE

„PSD continuă să demonstreze că este un partid iresponsabil, care se joacă cu destinul României. După una dintre cele mai dezastruoase guvernări de după Revoluţie, după ce a demis Guvernul Orban, pentru a conserva puterea baronilor locali, se joacă cu destinul României.

PSD a creat o nouă criză pe care a aprofundat-o prin sesizarea CCR. Nu voi comenta sesizarea CCR, aștept motivarea”, a declarat Klaus Iohannis. 

„Ce face PSD este o sfidare fără precedent la adresa oamenilor, în aceste zile când ţara are nevoie de acţiune politică responsabilă şi nu de politicieni care să o ducă mai adânc în criză. (...) Vedem un PSD obsedat de putere, care refuză să accepte că a pierdut legitimitatea de a guverna. Este verdictul oamenilor”, a afirmat preşedintele.

„Cea mai legitimă soluţie este revenirea cât mai repede la votul cetăţenior şi crearea unei majorităţi capabile să guverneze pentru cetăţean. Avem nevoie de un nou legislativ”, a precizat Iohannis, apreciind, însă, că șansele pentru alegerile anticipate au scăzut sub 50% în momentul de față.

„Nu putem continua aşa cu blocaj perpetuu, cu guverne demise trimestrial. Vedem că PSD-ului îi este frică să se întoarcă la popor şi acum vrea să-i împiedice să-şi facă treaba pe cei care vor şi ştiu ce trebuie făcut în România”, a continuat şeful statului.

El a susţinut că situaţia generată de inconştienţa PSD trebuie să înceteze și a adăugat că nu va desemna premier PSD și că nu ia în calcul guvern de uniune națională.

„Situaţia este extrem de serioasă, nu comentez decizia CCR, dar evident că voi pregăti demersuri concrete, pe care le voi anunţa”, a subliniat preşedintele.

CCR a admis sesizarea PSD şi a decis luni că există un conflict juridic între Parlament şi preşedinte în ceea ce priveşte nominalizarea lui Ludovic Orban pentru a doua oară ca premier.

Preşedintele Klaus Iohannis trebuie să facă o nouă nominalizare de premier, argumentul Curţii fiind că desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru trebuie să aibă ca scop asigurarea coagulării unei majorităţi parlamentare în vederea formării unui nou Guvern.

Premierul Ludovic Orban a declarat, luni, că nu înţelege pe ce texte constituţionale s-a bazat decizia CCR de luni şi a afirmat că ”CCR afectează atribuţiile constituţionale ale preşedintelui, prin deciziile luate în ultimii ani”.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -