OUG-ul privind anticipatele, publicat: mai mulți parlamentari pentru diasporă. 3 zile de vot

DE Mircea Marian | Actualizat: 14.02.2020 - 20:49

Ordonanța de urgență prin care guvernul Orban a modificat substanțial legea electorală a fost publicată pe site-ul Senatului, dar nu apăruse, la ora redactării acestei știri, în versiunea electronică a Monitorului Oficial.

SHARE

Românii vor putea vota la orice secție din țară sau din străinătate. În diaspora votul se va întinde pe 3 zile.

Numărul parlamentarilor de diaspora a fost majorat de la 6 la 12.

Românii vor putea vota în orice secție de vot, pe liste suplimentare, în țară sau în străinătate, cu o singură excepție „în cazul în care se află în unitatea administrativ-teritorială sau sectorul municipiului București unde își are domiciliul sau reședința”. În acest caz „poate vota numai la secția de votare la care este arondat conform domiciliului sau reședinței”.

Se înjumătățește numărul semnăturilor necesare pentru susținerea unui partid sau a unei alianțe electorale, precum și pentru susținerea candidaților independenți.

Alte prevederi din OUG sunt: 

- Alegerile parlamentare anticipate se desfășoară în cadrul perioadei de 3 luni de la data dizolvării Parlamentului, prevăzută de art. 63 alin. (2) din Constituția României
- În cel mult 5 zile de la data dizolvării Parlamentului, Guvemul stabilește, prin hotărâre, la propunerea Autorității Electorale Permanente, data votării, calendarul operaliunilor electorale, cheltuielile și măsurile tehnico-organizatorice necesare bunei organizări și desfășurări a alegerilor parlamentare anticipate.
- În cazul alegerilor parlamentare anticipate, data desfășurării acestora se stabilește cu cel puțin 50 de zile înaintea votării. În acest caz, termenele prevăzute de prezența lege, cu excepția celor de 24 de ore §i a celor care se referă expres la alegerile I parlamentare anticipate, se reduc la jumătate.

Dacă din operațiunea de reducere la jumătate a termenelor rezultă fracțiuni de zile egale sau mai mari de 12 ore, rotunjirile se fac în plus; fracțiunile mai mici de 12 ore nu se iau în calcul. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.