Orban: PSD trebuie să aleagă între două rele, două tururi la locale sau anticipate

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 16.01.2020 - 22:04
Ludovic Orban. Captură B1TV

Ludovic Orban a afirmat joi seara, la B1 TV, că parlamentarii PSD vor avea de ales între „două rele”, după ce guvernul său a angajat din nou răspunderea pentru revenirea la două tururi de scrutin la alegerile locale.

SHARE

Parlamentarii PSD trebuie să aleagă între alegerea primarilor în două tururi, proiect pentru care Guvernul a anunțat că își asumă răspunderea, fie declanșarea alegerilor anticipate.

„În cazul în care PSD depune moțiune de cenzură și aceasta este votată de o majoritate din Parlament, practic se declanșează procedura de anticipate și fiecare parlamentar își va scurta mandatul”, a declarat Ludovic Orban.

Liderul liberal a menționat că dacă nu se ajunge la anticipate și Guvernul rămâne în funcție, după această procedură, se va continua procedura asumării răspunderii „pentru multe lucruri care nu sunt pe placul unei majorități”.

Ludovic Orban a menționat Secția specială pentru investigarea magistraților, dar și ajutoarele sociale, într-o perioadă în care România se confruntă cu deficit de forță de muncă.

Citește și VIDEO Iohannis: Asumarea răspunderii pe alegerea primarilor în două tururi, foarte potrivită

Întrebat dacă are emoții pe decizia CCR, în eventualitatea în care PSD preferă să atace procedura de angajare a răspunderii la Curte, și nu prin moțiune, de teama alegerilor anticipate, premierul Ludovic Orban a răspuns: „Nu, cred că orice judecător al CCR vede ce s-a întâmplat în România în ultimul timp și înțelege că trebuie să judece după litera și spiritul Constituției și trebuie să țină cont și de voința oamenilor”, potrivit B1 Tv.

Președintele PNL a precizat că nu ia în calcul depunerea demisiei în cazul în care Guvernul rămâne în funcție.

Ludovic Orban a explicat de ce e nevoie să se revină la două tururi de scrutin.

„În toate sondajele de opinie și din experiența mea de campanie, în întâlnirile pe care le-am avut cu zeci și sute de mii de români, unul dintre mesajele foarte clare transmise de ei a fost că își doresc alegeri în două tururi.

Își doresc primari care să fie legitimi, și nu primari care să fie aleși cu 20%, 30% din 40-45% câți au venit la vot, care de fapt să nu aibă în spate susținerea a 70% din cetățenii din localitatea respectivă. Într-un fel este firesc, puterea oamenilor care sunt nemulțumiți de activitatea unui primar în funcție de a-l schimba este drastic diminuată de sistemul de alegeri într-un tur. 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -