OFICIAL. Poliția nu îl amendează pe Dragnea pentru că a circulat fără ITP. Nici pe fiul său

DE Petre Bădică | Actualizat: 21.05.2018 - 21:52

Liviu Dragnea s-a desconspirat pe Facebook că a mers la mare, în vacanța de 1 mai, cu o mașină de lux care nu avea ITP-ul valabil. Liderul PSD a prezentat public un document care făcea dovada că a plătit rovineta.

SHARE

 Dar,  documentul conținea seria șasiului și astfel, printr-o simplă verificare online, s-a aflat că mașina condusă de Dragnea nu avea Inspecția Tehnică Periodică, o abatere rutieră care se pedepsește cu amendă și reținerea talonului de înmatriculare a autoturismului. 

În acel context, Liviu Dragnea a declarat că BMW-ul cu care a fost la mare în minivacanța de 1 mai aparține fiului său, a recunoscut că a circulat fără ITP și a recomandat poliției să se îndrepte spre fiul său și să îl amendeze, ca să „se învețe minte”. 

Nu poate fi sancționat după o fotografie

Într-un răspuns oficial pentru Newsweek RomâniaInspectoratului General al Poliţiei Române a precizat că polițiștii nu pot sancționa absența ITP decât dacă o constată în trafic. Cum Liviu Dragnea a fost dovedit că a condus fără ITP după ce s-a întors din călătoria la mare, poliția nu îl poate face nimic. Din aceleași considerente, nici fiul său – proprietarul mașinii fără ITP - nu pățește nimic. 

„În domeniul circulației pe drumurile publice, Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, stipulează în mod expres două modalități distincte de constatare a încălcării normelor la regimul circulației pe drumurile publice, respetiv în mod direct, prin propriile simțuri (ca regulă) și cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate sau mijloace tehnice omologate şi verificate metrologic, consemnându-se despre aceasta în procesul-verbal de constatare a contravenței (ca excepție).

Din motivele expuse, rezultă că polițiștii rutieri  nu pot constata și dispune măsuri sancționatorii în alte condiții decât cele menționate mai sus, deoarece aceasta ar fi de natură să excedeze cadrului legal al normelor rutiere”, ne-a explicat Inspectoratul General al Poliţiei Române.

Amendă de până la 700 de lei

Potrivit art. 102 alin. (1) pct. 1, din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, „conducerea pe drumurile publice a unui vehicul (...) al cărui termen de valabilitate a inspecției tehnice periodice a expirat”, constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni (de la 9 la 20 puncte amendă), odată cu reținerea de către polițistul rutier a certificatului de înmatriculare/înregistrare ori a dovezii înlocuitoare a acestuia, conform art. 112 alin. (1) lit. a), ne-a arătat Inspectoratul General al Poliţiei Române.

Potrivit legii, conducerea unui automobil fără ITP este una dintre cele mai grave abateri pe care le poate comite un șofer. Amenzile prevăzute în Codul Rutier pentru această încălcare a legii sunt cuprinse între 315 și 700 de lei și reținerea certificatului de înmatriculare a mașinii. Recent însă, legea a fost înăsprită. Astfel, din data de 20 mai, sancțiunile vor prevede suspendarea pe loc a dreptului de a circula și reținerea plăcuțelor de înmatriculare.


Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te