O minciună a Dianei Șoșoacă: „Germania deschide toate minele“

DE Mircea Marian | Actualizat: 22.02.2021 - 14:42
Șoșoacă minte când spune că minele de cărbune din Germania s-a redeschis Foto: Captură video

Senatoarea Diana Șoșoacă i-a mințit pe minerii de la Lupeni, când le-a spus că “Germania deschide toate minele“. În realitate, ultima mină de huilă a fost închisă în 2018, iar până în 2035 se vor opri toate termocentralele care folosesc cărbune.

SHARE

Într-un discurs ținut în fața minerilor din Lupeni, senatoarea Diana Șoșoacă le-a spus acestora, potrivit transcrierii de pe site-ul Antena 3: “Germania deschide toate minele, iar noi le închidem. În Germania, un miner ia trei-patru mii de euro pe lună, iar aici ne batem joc cu 500 de euro pe lună?“

“De patru ani de zile se încearcă şi vă spun, că s-ar putea da drumul la toate minele din România, iar dumneavoastră aţi putea avea trei-patru mii de euro salariu, ca în Germania. (...) Germania a oprit la un moment dat toate minele. Zece ani de zile, vezi Doamne, energie verde. Energie vedere care se bagă acum în România, ceea ce nu li se spune românilor este că acestă energie verde costă incomensurabil de mult şi se pot recupera banii în enorm de mult timp. Noi nu mai avem timp, pentru că noi murim de foame în România (...) Guvern de orientare fascistă“, a mai spus Șoșoacă. 

Ultima mină din Ruhr, închisă în 2018

În realitate, Germania a închis ultima mină care exploata huilă - precum cea de la Lupeni - încă din 2018. Planul de închidere a acestor mine a fost convenit cu patronatele și sindicatele încă din 2007. Mina Prosper-Haniel avea o vechime de circa 150 de ani.

Cu cântece proprii, cluburi de fotbal şi slujbe dedicate protectoarei minerilor, Sfânta Varvara, mineritul era o tradiţie a regiunii Ruhr. Minele de huilă dominau zona, oferind, în anii 1950, locuri de muncă pentru o jumătate de milion de persoane, însă în ultimii ani supraviețuiau doar datorită subvențiilor masive. 

În Germania mai sunt exploatări de suprafață de lignit, dar în ianuarie 2020 această țară a ajuns la un acord pentru eliminarea treptată a termocentralelor pe cărbune, până în 2038. 

Un număr de aproximativ 20.000 de persoane lucrează în industria lignitului din Germania, dintre care 15.000 în cariere deschise şi 5.000 în termocentralele pe lignit.

Cât costă un loc de muncă dezafectat

Executivul de la Berlin va plăti despăgubiri de 4,35 miliarde euro companiilor afectate de aceste închideri. 

Și statele federale germane cu o industrie a cărbunelui cer despăgubiri de la guvernul federal pentru finanțarea schimbărilor.

Așa numita comisie pentru cărbune a recomandat ca 40 de miliarde de euro să fie plătiți ca ajutor statelor federale afectate. Aceasta înseamnă o subvenție medie de două milioane de euro pe loc de muncă pierdut în acest sector industrial.

Banii vor fi folosiți pentru finanțarea unor soluții “responsabile din punct de vedere social“ pentru lucrători, precum noi locuri de muncă și noi proiecte de infrastructură. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te