Noi contracte cu statul între amicii PNL de la Sectorul 5: zeci de mii de lei de la Romatsa

DE Mircea Marian | Actualizat: 18.06.2021 - 16:53
Florin Ulmeanu, prieten cu firmele prietenilor săi, liberalii din Sectorul 5 Foto: Facebook

Noi contracte cu statul între amicii PNL de la Sectorul 5: firma DD Deratex, controlată de un lider PNL din Sectorul 5, a primit zece contracte de la Romatsa, pe filiera unui alt liberal din conducerea aceluiași sector. Cei implicați susțin că contractul era din 2013.

SHARE

Newsweek România a scris, acum o săptămână, că Centrul Cultural Palatele Brâncovenești, condus de Dinu Marian Geani, secretar general adjunct al PNL Sector 5, a cumpărat, prin achiziție directă, servicii de dezinsecție de la firma unui coleg de partid, Dan Meran, prim-vicepreședinte tot la PNL Sector 5.

În plus, Registrul Auto Român, condus de Radian Tufă, a făcut mai multe achiziții directe de la DD Deratex, firma controlată de liberalul Dan Meran. Tufă și Meran fac parte din conducerea organizației PNL din Sectorul 5.

Între 2020 și 2021, Registrul Auto Român a acordat mai multe contracte către DD Deratex, între 6.888 de euro și puțin peste 12.000 de euro, pentru dezinsecție și dezinfecție. 

În această perioadă, Dan Meran era consilier al premierului Orban. Administrator al firmei era Răzvan Socolovici, acum lider al consilierilor PNL în Consiliul General al Municipiului București. 

Noi contracte cu statul între amicii PNL de la Sectorul 5

Însă, în sistemul de achiziții publice figurează opt contracte ale DD Deratex și cu Romatsa, tot pentru servicii de dezinfecție. Valoarea totală a contractelor este de circa 190.000 de lei. Potrivit unor surse politice, aceste contracte ar fi fost obținute cu sprijinul lui Florin Ulmeanu, membru al biroului politic din filiala PNL Sector 5, un apropiat al lui Ludovic Orban și al lui Dan Meran. De altfel, Meran a fost desemnat de PNL București viceprimar al Capitalei, după ce Ludovic Orban și a dat demisia pentru a deveni Ministru al Transporturilor, în aprilie 2007.

CITEȘTE ȘI: Surse: Stolojan, victima luptelor dintre taberele Cîțu și Orban, n-a fost lăsat să achite cotizația

În perioada în care Dan Meran era consilier de stat în guvernarea Orban, Florin Ulmeanu a fost promovat director în cadrul Romatsa și a izbucnit un scandal imens. “În această companie există Direcția Regională (DR), cea care gestionează tot traficul aerian care tranzitează România. Funcția de director al acestei Regionale nu poate fi ocupată decât de un controlor aerian de meserie.

Joi, împotriva regulamentului strict, directorul general l-a chemat pe șeful de la DR, care are o experiență de 30 de ani, și i-a spus să plece pentru că trebuie să numească pe altcineva în locul lui. Adică pe prim-vicepreședinte PNL Sector 5, Florentin Adrian Ulmeanu (Florin, cum este cunoscut la partid) a cărui profesie nu are nici o tangentă cu funcția pe care a fost numit-inginer diplomat (...)

Surse Ziuanews susțin că în această numire ar fi implicat direct Ludovic Orban, care a făcut presiuni asupra ROMATSA pentru a-l instala pe prim-vicepreședintele filialei PNL Sector 5, pe Ulmeanu, în ciuda faptului că i s-a spus că acesta nu are niciun fel de competențe în domeniu și că pune în pericol siguranță traficului aerian“, scria în aprilie 2020 ZiuaNews, care a prezentat și documente, respectiv protestele sindicatelor și ordinul de numire. 

CITEȘTE ȘI: Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf divorțează după 15 ani de căsnicie

Imensa majoritate a contractelor DD Deratex cu Romatsa au fost obținute după promovarea lui Ulmeanu, unul singur este din 31 martie 2020, cu o zi înainte ca Ulmeanu să-și preia funcția. 

Ulmeanu: Exista obligația nebulizării clădirilor. Contractul, din 2013

În legătură cu acest articol, Florin Ulmeanu ne-a trimis următorul drept la replică:

„Referitor la articolul "Noi contracte cu statul..." apărut pe site-ul dumneavoastră în data de 18 iunie 2021, fac următoarele precizări:

Contractul la care faceți referire a fost încheiat în anul 2013 de către Romatsa pentru serviciile de dezinfectie.
Siguranța traficului aerian al României depinde de angajații acestei instituții și era obligația mea de a asigura condiții de lucru în siguranță.

Numirea de Director a DR București Romatsa a subsemnatului, Florentin Adrian ULMEANU, s-a realizat in data de 02.04.2020, perioadă în care contractul era în vigoare.

Pe durata stării de urgență, declarate pe teritoriul statului român la data de 16.03.2020, obligația legală impunea nebulizarea cladirilor(dezinfecția clădirilor prin vapori de soluție) în vederea prevenirii SarsCov2.

Au fost realizate, anterior numirii mele în funcție două operațiuni de nebulizare de către Romatsa.
Contractul de nebulizare a fost semnat de către predecesorul meu și este continuat și astăzi.

Romatsa a respectat legea și contractele în vigoare pe toată perioada mandatului meu”. 

Romatsa cere să aștepăm răspunsurile oficiale

Și Romatsa a trimis o precizare la acest articol: “În urma articolului cu titlul „Noi contracte cu statul între amicii PNL de la Sectorul 5: zeci de mii de lei de la Romatsa” apărut pe site-ul Newsweek la data de 18.06.2021, precizăm următoarele: Contractarea de servicii de dezinfecţie s-a realizat prin achiziţie directă, prin Sistemul Informatic Colaborativ pentru Mediul Performant de Desfăşurare al Achiziţiilor Publice (SICAP-SEAP), cu respectarea Legiinr. 98/2016 privind achiziţiile publice precum şi a Ordinului3577/15.06.2020 privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2 şi pentru asigurarea desfăşurării activităţii la locul de muncă în condiţii de securitate şi sănătate în muncă, pe perioada stării de alertă. 

De asemenea, reamintim faptul că ROMATSA are statut de regie autonomă autofinanţată şi nu utilizează fonduri de la bugetul de stat, veniturile regiei provenind din prestarea de servicii de navigaţie aeriană către utilizatorii spaţiului aerian. 

Prin urmare, pentru o informare corectă a cititorilor dumneavoastră, vă rugăm să ne contactaţi de fiecare dată când aveţi nelămuriri asupra unui subiect care implică ROMATSA şi să aşteptaţi răspunsul nostru conform termenului prevăzut în Legea 544/2001“. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te