LIVE Cotroceni: Orban vrea revizuirea Constituției o dată cu alegerile prezidențiale

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 04.06.2019 - 16:13
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Consultările de la Palatul Cotroceni dintre președintele Klaus Iohannis și partidele parlamentare au început cu PNL, primul partid invitat. Ludovic Orban a spus că referendumul pentru revizuirea Constituției ar trebui să aibă loc odată cu prezidențialele din această toamnă.

SHARE

„Poziţia exprimată de noi este foarte simplă. Voinţa cetăţenilor care s-a manifestat în cadrul referendumului convocat de preşedintele României, referendum validat cu un scor extrem de mare, reprezintă lege pentru noi şi PNL susţine toate demersurile preşedintelui Klaus Iohannis pentru a transpune în fapt voinţa exprimată de cetăţeni la referendum. (...) PNL va susţine toate iniţiativele de revizuire a Constituţiei şi orice alte iniţiative care sunt necesare pentru a transpune în fapt voinţa exprimată de cetăţeni şi pentru a asigura că voinţa cetăţenilor care s-a transmis extrem de puternic în cadrul acestui referendum şi anume că România trebuie condusă de oameni cinstiţi, corecţi, care respectă legea, această voinţă să fie transpusă în realitate.”, a spus Orban.

El a afirmat că, din punctul său de vedere, ar fi o soluţie bună ca referendumul pentru revizuirea Constituţiei să aibă loc odată cu alegerile prezidenţiale.

”Există o procedură privitoare la revizuirea Constituţiei, o procedură care stabileşte mai mulţi paşi. Din punctul meu de vedere, ar fi o soluţie foarte bună să se ajungă la referendum odată cu alegerile prezidenţiale, pentru că, dacă tot organizăm scrutinul de alegeri prezidenţiale, este şi mai bine şi mai potrivit şi mai ieftin ca să organizăm şi referendumul de revizuire a Constituţiei cu ocazia acestor alegeri”, a spus Orban.

Klaus Iohannis i-a felicitat pe liberali pentru scorul de la europarlamentare: ”Felicitări pentru rezultat, domnule Orban. Felicitări, două organizații cu rezultate peste așteptări (către reprezentanții PNL Alba și Bistrița-Năsăud)”.

Delegația PNL a fost compusă din preşedintele partidului, Ludovic Orban, deputaţii Raluca Turcan, Florin Roman şi Ion Ştefan şi preşedintele PNL Bistriţa, Ioan Turc. Partidul Naţional Liberal este prima formaţiune cu care preşedintele Iohannis se consultă pentru stabilirea „direcţiilor de acţiune necesare punerii în aplicare a referendumului naţional din 26 mai”.

De asemenea, în urma consultărilor cu USR, liderul partidului, Dan Barna a declarat că voia ca reforma constituțională să fie „un pic mai largă”.

„Președintele a fost de acord ca inițiativa ”Fără penali în funcții publice” trebuie să facă parte din această revizuire. Am discutat și pe marginea moțiunii de cenzură și am analizat diverse scenarii din perspectiva că moțiunea ar putea să treacă. Noi am rămas fermi referitor la apărarea statului de drept și, din această perspectivă, sperăm ca legile justiției și Codurile să revină în Parlament și să le aliniem recomandărilor Comisiei de la Veneția”, a spus Barna.

Acesta a adăugat că, dacă moțiunea trece, se poate vorbi de un guvern interimar, iar USR își va asuma guvernarea în momentul în care „vom avea alegeri și o validare a unei noi componențe a Parlamentului”, deoarece „e total nerealist că un guvern poate să funcționeze cu această majoritate. Nu poți să faci lucruri semnificative în România cu oamenii pe care i-a uitat Liviu Dragnea prin Parlament”.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te