USR îi plătește 6.500 €/lună lui Cristian Ghinea, fost ministru USR. Cu 33% mai mult decât în 2022

DE Stelian Negrea | Actualizat: 07.11.2023 - 10:10
Cristian Ghinea - Foto: Facebook / Cristian Ghinea

Secretariatul General al USR i-a mărit cuantumul consultanței politice pe care o plătește din subvenția de la bugetul de stat unui SRL deținut Cristian Ghinea, președintele departamentului de policy al acestui partid.

SHARE

USR a decis ieri să o îndepărteze pe Elena Lasconi din fruntea listei pentru alegerile europarlamentare de anul viitor după declarațiile acesteia conform cărora a votat DA la referendumul familiei, organizat de PSD-ul lui Liviu Dragnea în urmă cu cinci ani.

Decizia de excludere a Elenei Lasconi a fost făcută publică, printr-un comunicat de presă, de președintele acestui partid, Cătălin Drulă. 

Citește și: Vasile Bănescu (BOR) critică USR, în polemica generată de Elena Lasconi, pe "familia tradiţională"

Din cercul restrâns al sfetnicilor lui Drulă fac parte Dan Barna, Ionuț Moșteanu, Vlad Botoș și Cristian Ghinea. 

Newsweek România a dezvăluit în urmă cu jumătate de an că USR i-a plătit, în 2022, drept servicii de consultanță politică, 50.000 de Euro din subvenția primită de acest partid de la bugetul de stat unui SRL deținut de Cristian Ghinea 

Citește și: Fiica Elenei Lasconi, candidata USR pentru europarlamentare, revoltă pe internet. „Sunt dezgustată”

Ceea ce corespundea unui salariu lunar de circa 5000 de Euro. 

Vezi aici articolul din Newsweek România

USR i-a mărit solda lui Ghinea

Conform datelor publicate pe pagina de internet https://transparentasg.usr.ro/ , USR i-a mărit contractul lunar pe care i-l plătește companiei Thinking Ahead Research and Consultancy SRL, al cărui unic asociat este Cristian Ghinea, președintele departamentului de policy al acestui partid.

Astfel, sumele plătite drept consultanță politică acestui SRL, au crescut la 31.000 (6200 Euro) lei în iulie 2023 față de o medie de 25.000 lei (5000 Euro) în 2022. 

Conform unor surse din USR, Ghinea este cel mai bine plătit membru al acestui partid din subvenția de la stat. 

Pe locul doi se situează Andrei Constantinescu, un apropiat al lui Dan Barna, cu circa 5000 Euro lunar, luați tot pe consultanță politică din subvenția primită de USR de la stat. 

Nici conducerea USR și nici Cristian Ghinea nu au răspuns întrebărilor Newsweek România legate de plățile făcute din subvenția primită de la stat către acest membru de partid, dacă Ghinea s-a aflat sau nu în conflict de interese când a încheiat acest contract și dacă acestea reprezintă sau nu evaziune fiscală prin evitarea plății unor taxe de 41,5% aferente salariului. 

O treime din cifra de afaceri, bani de la stat

Conform cheltuielilor Secretariatului General al USR consultat de Newsweek România, acest for al partidului a acordat anul trecut 10 contracte de consultanță politică companiei Thinking Ahead Research and Consultancy SRL, în valoare totală de 256.045,95 lei ( 52.000 Euro).

Conform datelor de la ANAF, SRL-ul lui Ghinea a avut anul trecut o cifră de afaceri de 785.000 lei și un profit net de 450.000 lei. 

Afacerile i-au explodat anul trecut fostului ministru al fondurilor europene de la o cifră de afaceri de doar 79.000 lei în 2021 și un profit de 70.000 lei. 

Practic, o treime din veniturile companiei lui Ghinea au venit anul trecut din subvenția de la bugetul de stat, aprobată de colegii săi de partid. 

Thinking Ahead Research and Consultancy SRL are drept obiect de activitate consultanță pentru afaceri și management și un singur angajat. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te