Klaus Iohannis îi explică premierului Dăncilă de ce i-a respins miniștrii. În două scrisori

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 10.01.2019 - 15:35
Propunerile de miniștri nu respectă principiile de legalitate, a anunțat Iohannis. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Președintele Klaus Iohannis, i-a transmis joi, premierului Viorica Dăncilă, două scrisori în care o anunță oficial că respinge propunerile de miniștri la Dezvoltare și la Transporturi.

SHARE

Din prima scrisoare adresată premierului reiese că Ilan Laufer nu îndeplinește condițiile prevăzute în Constituție, iar Olguța Vasilescu nu are expertiza necesară domeniului pentru care a fost propusă.

„În ceea ce privește propunerea de numire a domnului Harry-Ilan Laufer în funcția de viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale şi administrației publice, constat că din documentația ce însoțește propunerea transmisă nu rezultă îndeplinirea condițiilor prevăzute de art. 105 din Constituție și de art. 2 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor pentru numirea în funcția de membru al Guvernului. (...) În ceea ce privește propunerea de numire a doamnei Lia-Olguţa Vasilescu în funcția de ministru al transporturilor, apreciez că persoana nominalizată nu are expertiza necesară gestionării domeniului complex al transporturilor”, scrie șeful statului.

Citește Iohannis refuză propunerile de miniștri ale PSD și nu-l revocă pe Augustin Lazăr

Articolul 105, invocat de preşedinte, face referire la incompatibilităţi, mai exact faptul că funcţia de membru al Guvernului este incompatibilă cu exercitarea altei funcţii publice de autoritate, cu excepţia celei de deputat sau de senator, și cu exercitarea unei funcţii de reprezentare profesională salarizate în cadrul organizaţiilor cu scop comercial.

A doua scrisoare face referire la respingerea propunerilor de la Transporturi, Mircea Drăghici, şi Dezvoltare, Lia Olguţa Vasilescu, și aduce în discuție, din nou, problema incompatibilității.

„Constatând că în propunerile transmise nu există vreo mențiune cu privire la îndeplinirea condițiilor de legalitate, iar din documentația transmisă nu rezultă îndeplinirea condițiilor prevăzute de art. 105 din Constituție și de art. 2 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor pentru numirea în funcția de membru al Guvernului. Vă aduc la cunoștință că propunerile de numire în funcția de membru al Guvernului, înaintate la data de 22 noiembrie 2018, respectiv 30 noiembrie 2018, nu fac dovada îndeplinirii condițiilor de legalitate astfel încât să li se poată da curs.”

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.