Klaus Iohannis: Creșterea rolului României în NATO și UE, o prioritate a diplomației românești

DE Vlad Turcanu | Actualizat: 07.09.2020 - 22:39
Președintele Klaus Iohannis. FOTO: presidency.ro

Creşterea rolului României în cadrul Uniunii Europene şi al NATO, dar şi consolidarea şi extinderea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii rămân liniile esenţiale ale politicii externe a ţării noastre, a afirmat, luni, preşedintele Klaus Iohannis.

SHARE

Șeful statului a transmis un mesaj cu ocazia Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române. El a menţionat că diplomaţia română va avea, în urma crizei determinate de pandemie, şi unele faţete noi, ceea ce presupune "un plus de atenţie spre anticipare, de inventivitate şi de flexibilitate".

"Salut desfăşurarea, în aceste zile, a unui eveniment de tradiţie pentru politica externă a României - Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române. Pentru prima dată în istorie, această reuniune este organizată exclusiv în format digital, la distanţă, din cauza contextului cu totul aparte în care ne aflăm, generat de criza pandemică. Această criză a produs multiple consecinţe în plan intern şi internaţional, care trebuie analizate cu atenţie. Este, prin urmare, salutar faptul că ediţia din acest an a Reuniunii Diplomaţiei Române este dedicată analizei impactului pandemiei asupra relaţiilor internaţionale şi modalităţilor în care diplomaţia română va răspunde acestui nou context", a transmis Iohannis.

El a arătat că, în condiţiile deosebite din acest an, diplomaţia română a continuat să promoveze interesele naţionale în conformitate cu priorităţile strategice ale politicii externe a României.

"Diplomaţia va avea, în urma acestei crize, şi unele faţete noi, ceea ce va presupune din partea diplomaţilor şi a consulilor, dar şi a factorilor decidenţi un plus de atenţie spre anticipare, de inventivitate, dar şi de flexibilitate. În acelaşi timp, subliniez faptul că, inclusiv în condiţiile deosebite din acest an, diplomaţia română a continuat, la toate nivelurile, să promoveze interesele naţionale în conformitate cu priorităţile strategice ale politicii externe a României - care, în ciuda evoluţiilor amintite ale relaţiilor internaţionale, rămân aceleaşi. Astfel, şi în acest an, politica noastră externă s-a axat în mod consecvent pe coordonatele esenţiale ale creşterii rolului României în cadrul Uniunii Europene şi al NATO, precum şi pe consolidarea şi extinderea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii. Aceste linii esenţiale rămân extrem de importante şi este important ca diplomaţia română să lucreze în continuare la aprofundarea lor", a afirmat şeful statului.

Klaus Iohannis a apreciat implicarea şi profesionalismul de care au dat dovadă membrii Corpului diplomatic şi consular al României.

"Apreciez modul în care diplomaţii români s-au angajat de la bun început în această misiune şi contribuţia adusă de ei. Ministerul Afacerilor Externe, prin reprezentanţii de la misiunile din exterior, precum şi prin cei din ţară, a depus eforturi constante pentru asigurarea liberei circulaţii a cetăţenilor români în interiorul Uniunii Europene, spre şi dinspre ţară, precum şi pentru repatrierea lor din cele mai îndepărtate zone ale lumii, pentru facilitarea asigurării tranzitului de mărfuri esenţiale economiei româneşti şi de echipamente medicale atât de necesare pentru combaterea pandemiei, respectiv pentru asigurarea asistenţei consulare necesare protejării drepturilor cetăţenilor, mai ales în aceste vremuri de criză. Adesea, condiţiile în care a acţionat diplomaţia română au fost foarte dificile şi au presupus riscuri personale asumate şi, de aceea, îmi exprim aprecierea pentru implicarea şi profesionalismul de care au dat dovadă membrii Corpului diplomatic şi consular al României", a menţionat Iohannis.

Şeful statului a subliniat că are încredere în acţiunile diplomaţiei române.

"Am deplină încredere în acţiunile diplomaţiei române, care contribuie în mod esenţial la promovarea intereselor României. Aştept revederea cu şefii de misiuni în format tradiţional, atunci când actualele condiţii o vor permite, şi doresc succes în desfăşurarea actualei Reuniuni a Diplomaţiei Române, precum şi dezbateri cât mai fructuoase şi utile", a mai transmis preşedintele.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.