VIDEO Funeriu: „Nu sunt dispus să schimb matricea culturală a Europei pentru un plus 0,5% la PIB”

DE Alexandru Pop | Actualizat: 14.02.2020 - 11:54
Daniel Funeriu, în emisiunea ”Periscop”

Fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, a apreciat, cu referire la cazul imigranților de la Ditrău, că nu poate accepta ”ideea de toleranță în baza moștenirii culturale diferite”.

SHARE

El a fost invitatul ultimei ediții a emisiunii „Periscop”, realizată de Newsweek România.

„Această chestiune cu imigrația trebuie privită din toate unghiurile. Există elementul emoțional de care nu poți să faci abstracție. Am încercat să înțeleg din punct de vedere legal această toleranță, pentru că principiul toleranței este înscris în Tratatul Uniunii Europene. El spune un lucru fundamental, pe care nimeni nu pare să-l citească corect în ziua de astăzi.

Zice așa: «Uniunea Europeană se fondează pe moștenirea religioasă, culturală și umanistă a Europei»”, a afirmat Funeriu.

 

Fostul ministru al Educației a subliniat că, din punct de vedere ideologic este ”creștin-democrat, spre conservator” și nu poate accepta „oameni a căror cultură e să-și bată nevasta, și să considere lucrul acesta ca fiind normal”.

„Matricea culturală comună este mult mai importantă decât plus 0,5 % la PIB. Nu sunt dispus astăzi să schimb matricea culturală a Europei pentru un plus 0,5% la PIB. Nu vreau să tranzacționez cultura milenară a Europei”, a punctat Funeriu.

El a pledat pentru „o politică a imigrației echilibrată”.

„Să știi exact cine vine la tine, pe unii îi accepți, pe alții nu, în funcție de nevoile tale, în funcție de cine e persoana respectivă, nu-i nimic rău cu asta”, a spus el.

Potrivit lui Funeriu, „nu e nimic rău cu libera circulație a oamenilor”, dar ”întrebarea este pe cine lași să vină”.

„Avem nevoie de mână de lucru? A făcut cineva efortul să aducă oameni din Venezuela? Cu drag i-aș primi pe venezueleni. Au aceeași matrice culturală cu a noastră”, a adăugat fostul ministru.

În opinia sa, cazul Ditrău face rău pe trei paliere: minorității maghiare, imaginii României în străinătate și celor care militează pentru descentralizare în administrație. 

„Unu: cu ce legitimitate vor putea de acum înainte maghiarii de acolo să pretindă autonomia pe care o pretind, să pretindă toleranță.

Doi: gândiți-vă cum ar suna în presa internațională un titlu de genul: «Comunitatea maghiară din România respinge doi muncitori din Sri Lanka». La nivel de imagine, teribil.

Trei: aruncă o umbră asupra tuturor celor care cer descentralizare, pentru că o astfel de decizie referitoare la cei doi muncitori din Sri Lanka, niciodată nu ar fi putut fi luată la București sau undeva la nivel central. La nivel local, unde poate gradul de informare e mai mic, este mult mai ușor să influențezi o comunitate mică decât o comunitate mare”, crede Funeriu.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te