Budăi (PSD): Nu există sporuri abuzive, găselniță a Guvernului de a justifica măsurile austere

DE Miruna Moldoveanu | Actualizat: 17.02.2021 - 15:02
Marius Budăi (PSD), fostul ministru al Muncii/FOTO: Inquam Photos/Octav Ganea

Marius Budăi, PSD, fostul ministru al Muncii, susține că nu există sporuri abuzive în sistemul bugetar şi susţine că sporul de calculator nu există, acesta fiind folosit de actuala coaliţie pentru a justifica măsurile de austeritate.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

El consideră că legarea sporurilor de criteriul performanţei ar fi un lucru „total eronat”.

"PSD susţine ce a scris în legea salarizării unitare şi anume că toate categoriile de sporuri nu trebuie să depăşească, să rămână plafonate la un nivel de 30% din tot ceea ce înseamnă pătură salarială, să spunem aşa (...). Dacă sunt abuzuri şi depăşesc acele 30%, trebuie îndreptate, dar să vorbeşti în România anului 2021, de exemplu, din arcul guvernamental să spui că ar mai exista sporul de calculator, care nu există sub nicio formă, pentru că acel spor a fost cu ani în urmă, când ştim cu toţii că acele monitoare de calculator nu numai că îţi afectau vederea, dar emiteau şi radiaţii puternice, şi tot ceea ce înseamnă spor în România, că vorbim de angajaţi la privat, că vorbim de angajaţi la stat, aceste sporuri, îl auzeam pe Florin Cîţu spunând că sporurile trebuie legate de performanţă. Este total eronat. Sporurile se dau pentru condiţii deosebite de lucru sau pentru program de noapte sau pentru persoanele cu dizabilităţi. Premiile se dau pentru performanţă suplimentară faţă de fişa de post. Deci este total eronat. Neputinţa şi austeritatea pe care o impune un Guvern nu trebuie justificat, din punctul meu de vedere, prin a pune în antiteză categorii sociale din România", a declarat Marius Budăi, la RFI.

Întrebat cum răspunde acuzaţiei conform căreia PSD a încurajat sporurile bugetarilor pentru clientela sa politică, Budăi a spus: "Este o frază generalistă, lipsită de conţinut, o încercare penibilă de a-şi justifica neputinţa".

"Prin această austeritate şi mă uitam şi în buget, mă uitam şi în bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, vă dau o informaţie, să o ştie toată lumea, la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat un indicator folosit este salariul mediu brut. Dacă ne uităm în strategia fiscal-bugetară, salariul mediu brut pe care îl propune Cîţu în acest an este mai mic decât salariul mediu brut din anul trecut. Anul trecut, salariul mediu brut a fost de 5.429 de lei, dumnealui ne propune 5.380. Este o scădere a salariului mediu brut şi vă dau de exemplu o prestaţie socială care se plăteşte în funcţie de salariul mediu brut şi anume ajutorul de deces. Chiar aici a ajuns acest Guvern, încât şi ajutorul de deces să fie scăzut? Eu cred că priorităţile sunt altele pentru România", a afirmat fostul ministru al Muncii, potrivit News.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te