Ciorbea și-a adus aminte brusc de Comisia de la Veneția. Ca să își apere pensia specială

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 01.02.2019 - 20:07

Victor Ciorbea urma să încaseze o sumă lunară consistentă, printr-o lege  propusă de senatorul PSD Şerban Nicolae şi de deputaţii PSD Florin Iordache şi Eugen Nicolicea.  Propunerea a fost, însă, declarată neconsituțională.

SHARE

Pe 30 ianuarie, Curtea Constituţională a admis parţial, sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis privind modificările aduse Legii 35/1997, prin care funcţia de Avocat al Poporului este asimilată ca rang cu cea de ministru, beneficiind în mod corespunzător de toate drepturile acestuia, printre care şi pensie specială.

Citește și CCR nu e de acord ca și Ciorbea să primească pensie specială

Anterior acestei decizii, Avocatul Poporului a scris, pe 18 ianuarie, reprezentanților Comisiei Juridice a Senatului o scrisoare în care le explică de ce ar trebui să primească o asemenea sumă de bani.

Așa reiese dintr-un document publicat de senatorul USR George Dircă pe pagina sa de Facebook.

„Avocatul Poporului, dl. Ciorbea lovește din nou, dar in interes propriu Printr-o cerere adresată Comisiei Juridice din Senatul României, Victor Ciorbea își amintește brusc de practica Comisiei de la Veneția, pe care părea că o uitase atunci când Guvernul a adoptat OUG 92 ce a modificat legile justiției contrar recomandărilor partenerilor europeni.

Acum ne trimite un mesaj cu subînțeles prin care ne pune în vedere că atât timp cât Avocatului Poporului și adjuncților sai nu le sunt asimilate drepturile cu cele din sistemul judiciar sau chiar cel al Curții Constituționale, statul nu recunoaște pe deplin statutul constituțional specific al Avocatului Poporului în concordanță cu statutul european al omologilor din statele europene.

Pe scurt, domnul Ciorbea ne explică de ce trebuie sa il platim mai bine, daca vrem sa fim europeni. In plus, problema stabilirii remunerației Ombudsmanului este o chestiune ce ține atât de respect public, cât și de independența instituției, ne bate obrazul dl. Victor Ciorbea, invocând practica Comisiei de la Veneția.

Ca sa intelegeti mai bine ce ne cere domnul Ciorbea, vă spun doar că asimilarea cu rangul, salarizarea și condițiile de pensionare cu funcția de ministru nu i se pare suficientă Avocatului Poporului. Domnia sa dorește o recunoaștere sporită, mult peste merite, asimilată cu calitatea de judecător constituțional.

Dar cel mai mult domnul Victor Ciorbea dorește să identifice o cale prin care să cumuleze pensia cu salariul așa cum o fac bugetari de lux! Ei bine, în sfârșit aflam subiectul care il scoate din amorțire pe domnul Ciorbea: banii săi. Independența justiției poate să aștepte, nu?”, scrie senatorul USR George Dircă pe pagina sa de Facebook, care pezintă și facsimile.    

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.