Din salariu de 900 €, Gutău junior face blocuri de zeci de milioane € în Vâlcea, unde tatăl e primar

DE Stelian Negrea | Actualizat: 23.02.2024 - 09:15
Din salariu de 900 €, Gutău junior face blocuri de zeci de milioane € în Vâlcea, unde tatăl e primar - Foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea
Veranda Residence, investiție de 6-7 milioane Euro a familiei Gutău. Foto: Newsweek România
Park Residence, o afacere imobiliară de 9 milioane Euro a familiei Gutău. Foto: Newsweek România
Din salariu de 900 €, Gutău junior face blocuri de zeci de milioane € în Vâlcea, unde tatăl e primar - Foto: Facebook

Fiul primarului din Râmnicu Vâlcea, Vlad Gutău, a ajuns unul dintre cei mai de succes investitori în imobiliare, din această localitate. Dintr-un salariu de consilier parlamentar. Tatăl său a făcut închisoare după ce a fost condamnat în două dosare de corupție de către DNA.

SHARE

Newsweek România inaugurează o rubrică dedicată foștilor oficiali români anchetați de DNA și trimiși în judecată și condamnați pentru fapte de corupție. 

Primul pe listă. baronul local Mircia Gutău redevenit stăpânul municipiului Râmnicu Vâlcea imediat după ce acesta a ieșit din închisoare. Unde și-a ispășit o pedeapsă de închisoare cu executare într-un dosar al DNA în care a fost acuzat de luare de mită. 

Citește și: Poliția cercetează aprinderea a 18.000 de candele în cimitirele din Vâlcea. Ordinul l-a dat primarul

Ales pe listele fostului PD-L, Gutău senior se pregătește să candideze din nou la șefia aceleiași primării. Din partea PSD.

Din salariu de 900 €, Gutău junior face blocuri de zeci de milioane € în Vâlcea, unde tatăl e primar

Oficial, fiul său, Vlad Gutău (foto jos), ocupă o poziție de consilier la cabinetul parlamentar al unui deputat PSD.

Citește și: Schema "mătușa": Domeniul primarului Piedone, ascuns pe numele unei pensionare de 87 de ani

În același timp, deși ambii au venituri oficiale, declarate, de funcționari publici, familia Gutău a devenit unul dintre principalii dezvoltatori imobiliari din oraș.

Prin intermediul fiului, care a ridicat deja câteva blocuri în orașul condus de tată și are în pregătire și alte investiții. Inclusiv un hotel.

Oficial, fiul câștigă doar un salariu de consilier parlamentar

Conform unor documente financiare consultate de Newsweek România, singurele venituri lunare declarate ale lui Vlad Gutău sunt în valoare de 4500 lei. Atât a câștigat în noiembrie 2023.

Pentru funcția de consilier parlamentar la cabinetul deputatului PSD de Vâlcea, Eugen Neață.

Este angajat aici din decembrie 2018. De atunci și până în noiembrie anul trecut a încasat 287.422 lei (circa 60.000 Euro). 

Sunt singurele venituri oficiale ale fiului primarului din Râmnicu Vâlcea. Adică e tot ce a declarat Fiscului. 

Anterior, el fusese angajat pe o sumă modică de 600 lei lunar la Mar Cris SRL. O afacere cu cifre modice pe care o deținea împreună cu un prieten de-ai săi. 

În mod ironic, SRL-ul fusese desființat chiar în luna decembrie 2018 pentru că nu-și putuse realiza obiectul de activitate.

Atunci fiul lui Gutău s-a angajat la stat, pe un salariu de consilier parlamentar. De peste 7 ori ori mai mare ca în privat. 

Afacerile imobiliare de succes

Fiul primarului și-a mai încercat norocul în afaceri și în alte domenii de activitate.

A dat faliment, dar în imobiliare pare să fi reușit, devenind în nici trei ani de zile, unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din oraș. Anterior își încercare norocul cu o franciză a unui restaurant fast food internațional, dar a dat chix.

A atins cele două culmi prin aceeași companie: Continental Properties SRL, denumită anterior Vlad Gutău Invest SRL.

A fost singurul asociat al afacerii până în 2019 când a cooptat alți doi oameni de afaceri locali: Smărăndoiu Nicolae și Dumitrescu Constantin. Care dețin fiecare câte 33,33% din companie. 

Act Constitutiv Continental Properties SRL by Stelian Negrea on Scribd

Primul este un vechi prieten și partener de afaceri de-ai săi, iar al doilea, unul dintre cei mai mari constructori din oraș. 

Un SRL cu zeci de milioane de lei în conturi

Acum, SRL-ul fiului primarului din Râmnicu Vâlcea are deja două complexuri rezidențiale construite – Veranda Residence și Parc Residence - și încă alte trei în pregătire.

În primul an de succes imobiliar compania avea, conform datelor de la ANAF, deja, active circulante de 25 de milioane de lei. Adică avea această sumă în conturi. 

Banii ar putea veni fie de la cei trei asociați, fie din împrumuturi bancare sau de la alte entități comerciale. 

Pe pagina Registrului Național de Publicitate Mobiliară (RNPM), instituție unde sunt înscrise toate datoriile pe care o persoană fizică sau juridică le are către bănci sau alte entități similare, nu există niciun fel de mențiune cu privire la compania fiului primarului din Râmnicu Vâlcea. 

De unde au avut zeci de milioane de Euro pentru investiții?

Conform analizei unor experți în imobiliare consultați de Newsweek România, investiția totală în cele două complexuri rezidențiale, în care e implicat fiul lui Mircia Gutău, este de circa 13-19 milioane de Euro. 

Iar prețul de vânzare de circa 23-29 milioane de Euro. 

Întrebarea fundamentală la care Vlad Gutău nu a dorit să răspundă, deși Newsweek România i-a trimis o serie de întrebări în acest sens, este: de unde au avut bani pentru aceste investiții? Care a fost sursa investițiilor în cele două complexuri rezidențiale? 

Într-un răspuns pentru Newsweek România, Mircia Gutău susține că nu l-a ajutat pe fiul său în afacerile imobiliare nici cu bani, și nici din poziția de primar.

Complexul Veranda Residence a fost primul construit având deja, conform propriei pagini de internet, toate cele 74 de apartamente vândute. 

Conform surselor noastre, valoarea inițială a investiției a fost de circa 6-7 milioane Euro, iar cea de vânzare de 10-11 milioane Euro. 

Este situată pe strada Morilor, la un minut de centrul orașului și vizavi de cel mai important parc al orașului, Zăvoi. https://www.verandaresidence.ro/

Conform planurilor anunțate de Primăria Râmnicu Vâlcea, un nou pod peste râul Olănești este la un pas să fie construit chiar în apropierea acestui complex rezidențial. 

Ar fi al treilea obiectiv de acest fel pe o distanță de mai puțin de un kilometru. În proximitatea acestor poduri se află o altă investiție a familiei Gutău: Ballroom Ambassador Events, spații de evenimente deținute de fiica acestuia, Gutău Cristina. 

Și aceasta este, la fel ca mama sa, notar public cu propriul cabinet. Conform datelor financiare consultate de Newsweek România, aceasta a realizat din activitatea de notariat 556.994 lei în 2022, 603.543 lei în 2021 și 481.826 lei în 2020. 

Mircia Gutău ne-a răspuns cu nu la întrebarea dacă această cascadă de poduri e făcută să ajute afacerile familiei sale. 

Al doilea complex imobiliar, la roșu

Cel de-al doilea complex imobiliar construit de firma consilierului parlamentar Vlad Gutău se numește Park Residence. 

Se află pe strada Știrbei Vodă, tot pe malul râului Olănești, pe celălalt mal în comparație cu Veranda Residence. Dar în apropierea acestuia. Tot în zona centrală. 

Spre deosebire de primul proiect, Park Residence a trecut la următoare etapă: a blocurilor de zece etaje. Conform datelor de pe propria pagină de internet toate apartamentele au fost deja vândute, deși complexul rezidențial nu arată că ar fi finalizat, ci mai degrabă în faza “la roșu”. 

Conform surselor consultate de Newsweek România, valoarea investiției în acest proiect imobiliar ar fi de circa 9-12 milioane de Euro, iar cea de vânzare, de 13-18 milioane de Euro. 

Vezi LINK

Gutău jr. e în silenzio stampa

Newsweek România le-a trimis celor doi Gutău, tatăl și fiul, o serie de întrebări legate de succesul în afaceri al fiului, de sursele de finanțare pentru cele două complexuri rezidențiale pe care le-a ridicat deja, de implicarea financiară și administrativă a tatălului în afacerile fiului etc. 

Mezinul nu ne-a răspuns întrebărilor. Dacă o vor face le vom publica de îndată. 

În schimb, din toate răspunsurile la toate cele 9 întrebări pentru Mircia Gutău reiese că nu l-a ajutat în niciun fel, niciodată, cu ceva pe fiul său în afacerile sale imobiliare. 

Care au explodat în ultimii trei ani. 

Încă trei proiecte imobiliare în pregătire

Pe lângă cele două proiecte imobiliare deja definitivate, compania fiului primarului din Râmnicu Vâlcea mai are în pregătire alte trei.

Conform informațiilor publice, Continental Properties SRL are în pregătire un hotel în stațiunea Călimănești. 

Surse din piața imobiliară din regiune ne-au declarat că valoarea totală a investiției în acest obiectiv este de aproximativ 22 milioane de Euro. 

Celelalte două proiecte ale companiei fiului primarului din Râmnicu Vâlcea care se află în diferite stadii de avizare, chiar la primăria condusă de tatăl său, vizează construirea unui imobil de turism și spații servicii 2S+P+8+R și un imobil de locuințe colective D+P+10E+11 R.

Acesta din urmă va fi și cea mai mare dezvoltare imobiliară a fiului primarului din Râmnicu Vâlcea: 160 de apartamente. 

Papa primar, venituri lunare de 7000 Euro pe lună 

Nici veniturile oficiale ale părinților lui Vlad Gutău nu pot acoperi investițiile masive ale acestuia.

Conform documentelor financiare consultate de Newsweek România, cele mai mari venituri oficiale ale lui Mircia Gutău provin din salariul de primar: 31.050 lei. Brut. Atât a încasat în noiembrie 2023.

La care s-a adăugat o pensie de 4750 lei în aceeași lună. 

Veniturile salariale ale lui Gutău se situează la o medie lunară de 20-25.000 lei. Din această funcție încasând 328.529 lei în 2023, 276.079 lei în 2022 și 276.845 în 2021 și 301.464 lei în 2020. 

Un total de 1,12 milioane lei în doar patru ani pentru primarul unui oraș pe care procurorii DNA l-au acuzat că a furat fie din buget, fie a cerut șpăgi ca să emită autorizații în numele aceluiași oraș. 

Mama Gutău, venituri lunare de 20.000 Euro

În timp ce mama lui Vlad Gutău, Mariana, are venituri din pensie și din activitatea de notariat. 

De altfel, surse din piața imobiliară din Râmnicu Vâlcea susțin că majoritatea dezvoltatorilor imobiliari din oraș sunt nevoiți să încheie actele notariale la cabinetul soției lui Mircia Gutău. 

“Cred că pe undeva pe la 80% din actele notariale din Râmnicu Vâlcea sunt încheiate la cabinetul de notar al soției primarului. Iar dacă se întâmplă să te duci la alt notar atunci încep să apară probleme de tot felul din partea primăriei”, susțin sursele citate.

Mircia Gutău nu a dorit să răspundă unui set de întrebări din partea Newsweek România în care îi ceream să comenteze și această acuzație. 

Conform acelorași documente financiare, Mariana Gutău a încasat în noiembrie 2023 și o pensie de 3890 lei. 

La care se adaugă veniturile din activitatea de notariat. Pentru 2023, a declarat că va face venituri de 1 milion de lei. 

Există o diferență între ce se declară la începutul anului și ce se realizează efectiv. 

Astfel în 2022, soția primarului din Râmnicu Vâlcea a făcut 1.492.736 lei din notariat, iar doi ani mai devreme, 1.235.905. În ambii ani declarase la începutul anului că va face doar un milion de lei. 

S-a înșelat de fiecare dată. I-a mers mai bine la final de an. 

Din acești bani, mama Gutău l-a împrumutat pe Vlad Gutău cu 940.000 lei să-și construiască o nouă casă. Dar nicăieri nu se menționează nimic pentru afacerea din imobiliare a fiului. 

Banii apar în declarațiile de avere din 2021, 2022 și 2023 ale lui Vlad Gutău. Acesta primise o sumă de 38.000 de lei și de la tatăl său ca să-și ridice noua casă. 

Oficial însă, niciun leu pentru afacerile sale de zeci de milioane de Euro din imobiliare. 

Gutău senior închis pentru fapte de corupție

Mircia Gutău a fost condamnat definitiv, în urmă cu 14 ani, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la trei ani şi şase luni de închisoare.

Fusese acuzat de procurorii DNA că a pretins de la un denunţător, acţionar majoritar al unei societăţi comerciale, suma de 50.000 euro, atât în mod direct, cât şi prin intermediari, pentru eliberarea unui certificat de urbanism pentru un teren situat în municipiul Râmnicu Vâlcea.

Gutău a fost eliberat condiţionat în septembrie 2011, după doi ani petrecuţi în puşcărie.

În 2014 el a fost, din nou condamnat la 2 ani şi 6 luni de închisoare pentru abuz în serviciu. După contopirea pedepselor, el a rămas în libertate.

Citește și: FOTO Primarul Mircia Gutău bea cu șefii Poliției. Adjunctul Poliției îi toarnă vin cu carafa

În cel de-al doilea dosar, Mircia Gutău a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru abuz în serviciu, stabilind un prejudiciu de 100.000 de euro pentru achiziționarea de componente pentru construcția unor locuri de joacă. 

Procurorii stabiliseră că licitația a fost trucată de la început: primarul si proprietarul companiei care avea să fie contractată și care era și nașul lui Gutău s-au deplasat în Bulgaria unde au stabilit ce produse vor achiziționa. 

După vizită, Primăria Râmnicu Vâlcea, condusă de Gutău, a cumpărat mobilierul pentru mai multe spații de joacă de trei ori mai scump decât prețul inițial.

În noiembrie 2016, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că lui Mircia Gutău i-au fost încălcate dreptul la apărare şi dreptul la un proces echitabil, iar în aprilie 2018 instanţa supremă a decis rejudecarea dosarului de luare de mită, Gutău fiind achitat definitiv. 

Mircia Gutău a dat în judecată statul român, cerând daune morale și materiale de 10,5 milioane de euro. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te