Dîncu, împrumut electoral de 800.000 lei pentru nouă candidați PSD. Unii nu aveau nevoie de bani

DE Petre Bădică | Actualizat: 19.10.2022 - 13:17
Vasile Dîncu - FOTO: FB

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a oferit nouă împrumuturi în nume personal unor candidați PSD la alegerile din 2020 pentru ca aceștia să își poată plăti contribuția la campania electorală. Ciudat este că unii ar fi avut bani suficienți pentru achitarea acestor contribuții.

SHARE

Vasile Dîncu este ministrul Apărării, senator PSD. El a fost ales, în 2020, președinte interimar al Consiliului Național al PSD. A fost vorba de o revenire în prim-planul PSD, după ce în perioada în care Liviu Dragnea a condus partidul nu a avut activitate la vedere în partid.

Între 2017 și decembrie 2020 a fost Director Departament Cercetare Dezvoltare SC Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie - I.R.E.S. CV-ul este AICI

Vasile Dîncu s-a întors în politică, în 2020, oferindu-le sprijin financiar altor nouă candidați PSD pentru diverse funcții publice. Cel puțin așa reiese din Declarația de avere depusă de Vasile Dîncu la preluarea mandatului (ianuarie 2021) - foto jos.

În mod surprinzător, Vasile Dîncu a scos din portofel suma de 800.000 de lei pentru ca 9 candidați PSD să poată contribui la campania electorală a partidului. Majoritatea au candidat pentru Parlamentul României. Dîncu l-a împrumutat și pe Alexandru Cordoș, șeful său de atunci, președintele filialei PSD Cluj.

Într-un dialog cu Newsweek România, Vasile Dîncu nu a spus ce l-a determinat să ofere aceste sume de bani, preferând să ne asigure că este în legalitate.

Newsweek România: În Declarația de avere din 2021, menționati ca ați împrumutat 9 persoane fizice. Unii au candidat pentru un loc de parlamentar, alții pentru consilier. De ce ați decis să le oferiți împrumuturi? Ce funcții aveau la momentul respectiv ?

De ce nu apar aceste împrumuturi în declarațiile lor de avere? Sunt aceste sume contribuții la campania electorală? 

Vasile Dîncu: Au fost candidați pe listele electorale și au fost contribuții la campania electorală. Este legal.

În iunie 2021, Dîncu își depune, din nou, declarația de avere și menționează că i s-au restituit împrumuturile. (foto jos). Candidații primiseră, la rândul lor, de la PSD echivalentul contribuțiilor, după terminarea alegerilor.

Cum Vasile Dîncu a refuzat să spună ce funcții aveau persoanele pe care le-a împrumutat și care au candidat pentru demnități publice, Newsweek România a făcut acest demers.

Unele persoane împrumutate aveau bani pentru plata acestor contribuții.

Valentin Cuibuș a candidat și a fost ales consilier județean la Cluj. El este bogat. Are peste 50.000 de euro în cont și plasamente care ajung la un milion de lei. Deține mai multe clădiri și nu are nicio datorie.

Sălătioan Vasile este tot consilier județean în Cluj. Are plasamente de 240.000 de lei și nu are nicio datorie.

Băgăcean Marinel a candidat pentru un loc la Camera Deputaților de la Cluj. Are 8 terenuri și nu are datorii.

Gherman Maria Gabriela ar fi avut nevoie de banii lui Dîncu având venituri mediocre în 2019 și anume 23.000 lei pe an și o datorie de 30.000 de euro.

Chirteș Horea Dorin a fost ales consilier județean și menționează 10 terenuri, unele intravilan. El a candidat și la Camera Deputaților.

Anastase Claudia Gina a candidat pentru funcția de senator. A fost director la Transelectrica și și-a anonimizat sumele încasate. În 2021, fostul consilier local PSD Claudia Gina Anastase și-a recâștigat funcția de manager al Transelectrica SA Cluj. E greu de crezut că avea nevoie de banii lui Dîncu.

Cordoș Alexandru a fost ales Consilier Județean la Cluj. Alături de soție a câștigat jumătate de milion de lei. Are bijuterii și bunuri de lux de 10.000 euro. El este chiar președintele PSD Cluj. El a fost candidat la șefia Consiliului Județean Cluj. A pierdut alegerile. Nici nu el nu ar fi avut nevoie de ajutorul financiar al lui Dîncu.

Săcară Ovidiu Ioan e un nume care nu apare pe portalul Declarațiilor de avere. A candidat pentru un loc la Camera Deputaților. Detalii AICI

Groza Florin a fost candidat PSD la Senat.

Vasile Dîncu, un ministru foarte bogat

Ministrul Apărării are un cont cu 2,2 milioane de lei. Deține obiecte de valoare de 50.000 de euro. Anul trecut a câștigat 250.000 de lei. A încasat 800 mii din diverse contracte.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te