Buget 2019. Îndemnul lui Dragnea de tăiere a bugetului SRI, ignorat de parlamentari

DE Alexandru Pop | Actualizat: 12.02.2019 - 15:26
Liviu Dragnea vrea mai multă vitamina D. Foto Inquam Photos/Foto: Alexandru Bușcă

Comisia de specialitate din Parlament a avizat favorabil bugetele ministerelor şi instituţiilor publice.

SHARE

Programul privind asigurarea cu vitamina D a trecut de comisie, deşi bugetul SRI a fost avizat fără tăierea cerută de Liviu Dragnea pentru serviciile secrete. La avizarea bugetului Parchetului General, procurorul general Augustin Lazăr a subliniat că banii alocaţi în proiect nu asigură funcţionarea instituției.

Marţi şi miercuri, comisiile de buget-finanţe din Senat şi Camera Deputaţilor vor elabora rapoartele, acestea urmând a fi depuse la Birourile permanente reunite miercuri, la ora 15.00.

Şedinţa comună a celor două camere ale Legislativului pentru dezbaterea şi adoptarea proiectului bugetului de stat pe 2019 va începe miercuri, la ora 16.00. Votul final este programat vineri.

Procurorul general Augustin Lazăr a afirmat, luni, în comisiile juridice ale Parlamentului, că bugetul prevăzut în proiect nu asigură funcţionarea Ministerului Public. El a cerut suplimentarea, însă propunerea a fost refuzată de preşedintele Comisiei, pe motiv că nu a fost trimisă în termen.

 

„Din păcate, propunerile de buget ale ordonatorului principal de credite al Ministerului Public nu au fost împărtăţite, ele fiind reevaluate în minus de Ministerul de Finanţe. Din păcate, în această situație, vom fi imposibilitate de a îndeplini obiectivele care revin Ministerului Public, astfel cum avem aceste resurse la dispoziţie. Pentru aceasta, noi am formulat câteva amendamente pe care vă rugăm să le aprobaţi, prin care să aveţi în vedere că noi am încadrat începând cu 1 ianuarie 2019 66 auditori de justiţie, 25 de procurori numiţi, 18 specialişti, 9 grefieri, de asemenea, în cadrul Ministerului Public funcţionează o secţie de investigare a infracţiunilor din justiţie care a primit o clădire nouă, căreia trebuie să îi achităm chirii, să îi facem îmbunătăţiri, să o dotăm cu echipamente, pentru ca să poată funcţiona. (...). Aş dori să precizez că la capitolul bunuri şi servicii noi am propus un amemdament de 19.805 mii lei având în vedere că au crescut nevoile de expertize judiciare, contabile, criminalistice, care impun mai mari cheltuieli pentru înfăptuirea actelor de justiţie. Pentru acestea, vă rugăm să ne aprobaţi amendamentele solicitate”, a declarat Augustin Lazăr, în şedinţa comună a comisiilor juridice ale Parlamentului, potrivit Mediafax.

Preşedintele comisiei, Robert Cazanciuc, a afirmat că Ministerul Public nu are voie să facă amendamente, spunându-i procurorului general că trebuia să trimită către grupurile parlamentare propunerile în termen.

„Nu a fost depus niciun amendament în termen. Domnul procuror general putea să depună la grupurile parlamentare amendamentele, în termen, din timp. Nu am auzit să fie ceva acceptat până acum”, a declarat Cazanciuc.

Liviu Dragnea, ignorat

Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI a dat aviz favorabil, luni, proiectului de buget pe 2019 propus de Guvern. În comisie nu s-au dezbătut amendamentele propuse de Liviu Dragnea, în vederea tăierii bugetului.

Comisia Parlamentului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI a avizat favorabil, luni, proiectul de buget pentru anul 2019, propus de Guvern, cu 6 voturi pentru şi 2 împotrivă. Comisia nu a avizat şi nici nu a dezbătut amendamentele propuse luni de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, care vizează micşorarea bugetului instituţiei cu aproximativ 20%, faţă de forma iniţială propusă de Executiv.

„Astăzi, Comisia de control a activităţii SRI a fost sesizată privind avizarea sau nu a bugetului SRI. A participat la această întâlnire unul dintre directorii adjuncţi ai SRI şi un reprezentant al Ministerului de Finanţe. Bugetul pe care îl propune Guvernul a fost de 2.465.885. Este o creştere faţă de anul trecut de la 2.335.000”, a declarat, luni, preşedintele Comisiei de control a activităţii SRI, Claudiu Manda.

Claudiu Manda a declarat că la Comisia SRI nu au ajuns amendamentele propuse de Liviu Dragnea, astfel nu au avut cum să le dezbată şi voteze.

Citește și De ce cresc bugetele serviciilor secrete. Studiu de caz: SRI

Programul Vitamina D, executat

Amendamentul de finanţare a programului privind asigurarea cu vitamina D a fost aprobat, luni, în comisiile reunite pentru Sănătate ale Parlamentului. Proiectul se va derula în 2019 şi cuprinde analize pentru depistarea carenţei de vitamina D pentru 3,56 milioane de de asiguraţi.

Potrivit amendamentului, se suplimentează bugetul Ministerului Sănătăţii la capitolul „bunuri şi servicii” cu suma de 295.000 de credite bugetare şi credite de angajament pentru următoarele programe: vitamina D, panorama şi teste markeri tumorali.

„Suma propusă asigură implementarea de Ministerul Sănătăţii a trei programe importante pentru populaţie, respectiv programul vitamina D, proiect nou care se va derula în 2019 şi cuprinde analize pentru depistarea carenţei de vitamina D pentru un număr estimat de 3,56 milioane de asiguraţi”, se arată în amendamentul depus de Liviu Dragnea, proiectului de buget de stat pentru anul 2019.

De asemenea, în acelelaşi amendament este inclus şi programul Panorama, care presupune testări prenatale fiind estimat un număr de 200.000 de pacienţi anual cu cost investigaţie de 2.500 de lei.

De asemenea, mai este prevăzut şi Programul testare Markeri tumorali, care presupune un cost per test de 150 de euro pe pacient cu factor de risc. Se estimează 930.000 de beneficiari ai acestui program.

Sursa de finanţare pentru programul privind vitamina D, panorama şi teste markeri tumorali este din bugetul SRI, care se diminuează cu 295.000 de lei, se arată în amendament.

Directorul Serviciului de Pază şi Protecţie (SPP), Lucian Pahonţu, a declarat, luni, după şedinţa comisiilor de specialitate din Parlament, că a prezentat proiectul de buget comisiilor, precizând că nu poate comenta eventuale tăieri de buget pentru că nu ştie de acestea.

„Am prezentat astăzi (luni -n.r.) comisiilor reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, l-am susţinut, am prezentat argumente astfel încât să ne putem să ne îndeplinim sarcinile în anul 2019 pentru că pentru Serviciul de Pază şi Protecţie este un an foarte complex. Avem ceea ce se înseamnă activităţile Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene în România, ccea ce înseamnă prezenţa Papei şi nu în ultimul rând alegerile europarlamentare şi alegerile prezidenţiale", a declarat Lucian Pahonţu, după şedinţa comisiilor de specialitate din Parlament.

Directorul Serviciului de Pază şi Protecţie a precizat că nu ştie de tăieri de buget în ceea ce priveşte instituţia pe care o conduce. "Am fost în comisie, nu ştiu de alte speculaţii. Până nu văd un document oficial, nu pot să comentez ....Nu pot să fac speculaţii, nu pot să comentez declaraţii politice, pentru că sunt militar şi nu-mi permite statutul", a completat Pahonţu, citat de Mediafax.

Liviu Dragnea a depus, în Parlament, mai multe propuneri pentru amendarea proiectului de buget de stat pentru anul 2019. Liderul PSD a propus suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii cu 230 de milioane de lei pentru transferurile între unităţile administraţiei publice, prin diminuarea a 50 de milioane de lei a bugetului SPP: „Se suplimentează bugetul Ministerului Sănătăţii cu 230.000 mii de lei, credite bugetare şi credite de angajament, la capitolul 56.01 – Tranferuri cu caracter general între diferite nivele ale administraţiei- titlul 51 – Transferuri între unităţi ale administraţiei publice”. Dragnea a propus, ca sursă de finanţare, diminuarea bugetului SPP cu 50 de milioane de lei: 40.000 mii lei de la cheltuielile preconizate de personal, 5.000 mii lei pentru cheltuielile preconizate de SPP pentru bunuri şi servicii şi 5.000 mii lei din active nefinanciare.

18% mai mult la Apărare

Bugetul Ministerului Apărării Naţionale (MApN) pentru anul 2019 a primit, luni, aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate reunite din Camera Deputaţilor şi Senat.

Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, a anunţat că proiectul de buget al instituţiei pe care o conduce este mai mare cu aproximativ 18% faţă de cel de anul trecut. „Asta înseamnă că banii pe achiziţiile de tehnică nouă nu vor fi afectate. Ceea ce s-a înrtâmplat cu acea sumă care Opoziţia spunea că se va pierde de la Ministerul Apărării este o greşeală pentru că discutăm de nişte sume care se cheltuiesc tot în MApN, iar toate normele NATO care spun minim ca să fie 2% şi minim 20% pentru înzestrare acestea se respectă şi discutăm inclusiv de sistemul militar spitalicesc, unde au acces tot militarii.

Cei 2% sunt cheltuielile inclusiv de personal, pensii. Bugetul Apărării nu a fost afectat cu această decizie. (...) În acest an, putem să angajăm până 3,23%, dacă toate lucrurile vor merge şi lucrările pe care le-am început în acest moment le vom închide", a completat Gabriel Leş.

Întrebat ce se întâmplă cu achiziţia corvetelor, ministrul Apărării a precizat că în acest moment procedura este suspendată pe aspecte care ţin de legalitate. „Vom vedea care va fi decizia instanţei. Aşteptăm decizia instanţei pentru că, dacă, de exemplu, o instanţă va anula acea hotărâre de Guvern, vă daţi seama că toată procedura este afectată. Hotărârea de Guvern reglementează tocmai acest aspect, pricedura de licitaţie, dacă nu, vom vedea decizia ulterioară".

Gabriel Leş a precizat că dacă hotărârea de Guvern nu este anulată în instanţă, atunci se poate decide un câştigător.

Ministrul a mai anunţat că a fost alocată suma de aproximativ 35 de milioane de lei pentru Institutul Cantacuzino. "În acest an, o să producem şi anumite doze de ... nu vaccinuri, că sunt anumite produse de imunitate şamd. Lucrurile încep să funcţioneze şi acolo, o să vă ţinem la curent. Binenţeles că avem în vedere şi modernizarea sălilor şi zonelor de lucru".

Comisiile reunite pentru românii de pretutindeni au avizat, luni, favorabil bugetul pe 2019 pentru ministerul pentru Românii de pretutindeni. Natalia Intotero a punctat că ministerul are alocată suma de 28,885 milioane de lei, cu 14, 28% mai mult faţă de anul trecut.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te