ANALIZĂ. Campania electorală: bătălia pentru locul II

DE Mircea Marian | Actualizat: 02.11.2019 - 09:30
Foto: INQUAM PHOTOS/ Adriana Neagoe

Voturile din Diaspora ar putea decide cine va fi contracandidatul lui Klaus Iohannis în finala prezidențială.

SHARE

Cea mai dură bătălie în primul tur al alegerilor prezidențiale este pentru locul II, între candidatul PSD, Viorica Dăncilă, și cel al USR, Dan Barna. Klaus Iohannis se va situa aproape cert pe primul loc, probabil la o distanță considerabilă de locul II.

Însă această situație nu-l scutește de emoții în turul II, mai ales dacă va intra într-o confruntare cu Dan Barna. De altfel, în 1996, 2004 și 2014, cei care au câștigat alegerile – Emil Constantinescu, Traian Băsescu și Klaus Iohannis – au pornit de pe poziția secundă.

În 2014, Ponta îl depășea pe Iohannis, în primul tur, cu peste zece procente.

O altă problemă a candidaților care se luptă pentru a intra în turul II este dacă vor obține un scor sub cel al partidului sau al alianței care-i susține.

La alegerile pentru Parlamentul European, PSD și USR PLUS au obținut puțin peste 22% din voturi.

Acestea sunt condițiile în care s-a ajuns ca principalele bătălii purtate de USR să fie cu PNL și cu Theodor Paleologu, candidatul PMP, nu cu PSD. Paleologu este considerat de USR un agent al lui Iohannis, lansat în competiție pentru a fura voturile lui Dan Barna.

Pe acest fond, al bătăliilor politice, alegătorii au fost lipsiți de o dezbatere solidă despre ceea ce va face viitorul președinte al României.

Toți candidații au programe lungi în care, de exemplu, vorbesc despre educație și sănătate, deși capacitatea lor de a interveni în aceste domenii este foarte limitată.

În schimb, discuțiile pe teme de politică externă, de apărare sau despre rolul serviciilor speciale au lipsit cu desăvârșire.

Comparată cu alte state europene, România are unul din cele mai mari procente din PIB dedicate ordinii publice și siguranței naționale. Cu toate acestea, crimele din Caracal au arătat un sistem nefuncțional și ostil celor care ar trebui protejați.

Newsweek România vă prezintă o analiză a campaniei prezidențiale: ce teme au fost lansate în dezbaterea publică, ce teme au absentat sau au fost evitate, chiar dacă ar fi fost legitime, și care este tabloul principalilor competitori. 

Citește analiza integrală despre campania electorală pentru alegerea președintelui României

Dăncilă și Barna își dispută locul în finala cu Iohannis

Competitorii care contează în cursa pentru Președinția României

Orice președinte vrea să fie și premier

Politica externă, o temă ratată în campanie

Când votăm. Unde votăm

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.