Andrei Caramitru: Sunt mulți în PSD care îl urăsc pe Dragnea. Se tem că îi va șantaja cu dosare

DE Newsweek România | Actualizat: 23.02.2019 - 11:01

Amnistia și ordonanța de urgență creată recent de ministrul Justiției, Tudorel Toader, sunt mărul otrăvit pe care Dragnea l-ar fi dat pesediștilor, crede Andrei Caramitru.

SHARE

„Am vorbit recent cu cineva apropiat de cercurile pesediste. Disperarea e mare și la ei și ura față de Dragnea și mai și. Nu e de mirare că au explodat contra lui în CEx și chiar susținătorii lor din justiție sunt revoltați”, a scris analistul, într-o postare pe Facebook. 

De ce s-a ajuns la această situație, potrivit lui Andrei Caramitru:

- Promisiunea a fost de aministie măcar parțială și mulți ar fi acceptat ulterior chiar o aliniere a legislației la normele europene (faimosul „moment t0”);
- Pentru că sunt toți penali, evident. Dar nu asta e singura problemă principală - mai e și șantajul între ei. Pentru că toți fiind legați unii de alții prin afaceri din trecut, nimeni nu e de fapt liber. Toți sunt șantajabili de sistem și de cei care sunt la butoane în orice moment. Prin amnistie, ei sperau să scape nu doar de riscul de pușcărie, ci și de șantajul continuu și din ce în ce mai agresiv;

Citește și Avocatul care l-a ajutat pe Dragnea: Fierbe sistemul judiciar. Guvernul va ieși în genunchi

- Dragnea, prin Tudorel, le-a dat de fapt fructul otrăvit. O justiție controlată total de un om înseamnă că șantajul crește la cote inimaginabile și riscul pentru pesediști devine mult mai mare. Ei au probleme penale de fapt, nu noi și acum pot fi aruncați în pușcărie oricând de Dragnea, dacă nu sunt obedienți, dacă nu își cedează afacerile către clanul Dragnea sau dacă cineva mai apropiat de el vrea sa le ia locul.

„Toți știu cum funcționa de exemplu sistemul lui Stalin, care aresta sute de șefi ai Partidului anual, de multe ori fără nici un motiv, doar ca să controleze prin teroare absolută subalternii. Majoritatea din PSD - rațional vorbind - ar prefera față de situația de acum chiar un DNA independent (pentru că măcar aveau protecția legii și prezumția de nevinovăție, acum nici astea nu mai există).

Eu cred ca de aici de fapt îi va veni lui Dragnea pieirea. Nu e destul de puternic pentru o asemenea măsură. Sunt prea mulți în PSD care îl urăsc sau care nu acceptă să riște personal atât de mult. Și nu mai are nici o putere în Parlament, a pierdut clar majoritatea în Camera Deputatilor (de exemplu, în sesiunea asta doar o singura lege - minoră - e pusă pe ordinea de zi, pentru că nu vrea să riște să se expună la un vot)”, a scris Andrei Caramitru, care în finalul postării i-a îndemnat pe români să continue să protesteze în stradă. 

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.