Liviu Dragnea: Să muriți bine!

DE Petre Bădică | Actualizat: 24.12.2018 - 20:58

Tot mai mulți PSD-iști încearcă să ne prostească argumentând că în justiție ar fi nevoie de un moment zero.

SHARE

Un moment zero al „gulerelor albe” din PSD în frunte cu Dragnea și Vâlcov (șeful PSD, respectiv premierul „din umbră”) care, în urma unei ordonanţe de amnistie și grațiere, vor scăpa fie de condamnări, fie de procesele în care sunt acuzați de corupție, abuz în serviciu, trafic de influență, minciună sau furt.

Așa cum ne-a obișnuit PSD, lucrurile bune li se întâmplă doar lor. „Cei mulți” din puşcării nu vor beneficia de amnistie și grațiere, care nu se va aplica celor condamnați pentru violențe, tâlhărie sau furt. Furt prin efracție, două casetofoane și o găină. Dacă ai furat sute de tablouri de milioane de euro, dar nu ai dat nimănui în cap, precum Vâlcov, atunci ești eligibil de a fi eliberat. Desigur, nici pentru cei aflați, acum, în libertate nu va exista un moment zero de la care:

-        Să se contruiască autostrăzi. La Ministerul Transporturilor, dar şi pe şantiere, ar trebui să se lucreze în trei schimburi. Unii să scrie proiecte finanțate din bani europeni, alţii să dea cu sapa. În primele 11 luni ale anului au murit pe şosele 1.600 de oameni. O mare parte dintre ei ar fi putut, astăzi, celebra Crăciunul alături de cei dragi.

-        Să se aloce 6% din PIB pentru Educație, procent obligatoriu, dar pe care niciun guvern nu îl respectă. Cu aceşti bani, investiți cu cap, guvernul ar putea da o şansă în plus copiiilor de la ţară. Statisticile arată că, la examenul de liceu, elevii din mediul rural obţin, în medie, cu un punct mai puţin decât cei de la oraş.

-        Să spele de rușinea de a avea 2.500 de școli cu toaletele în curte (Newsweek România a făcut un calcul în care arăta că, pentru a rezolva acest aspect, e nevoie de numai 20-25 milioane de euro).

-        Să se înceapă construcţia celor opt spitale regionale promise pentru perioada 2016-2020 (Programul de guvernare) și pe care le-au „împins” după 2021. Tragedia de la Colectiv a arătat că în spitalele româneşti se moare cu zile.

-        Organizarea unor concursuri transparente pentru funcțiile publice de mare răspundere: din guvern (de pe la secretar de stat în jos, unde te împiedici de toate pilele şi rudele), din spitale, din companiile doamnei Firea sau din cercetare. Cum vrei să ai autostrăzi când, la Compania de Drumuri a fost reinstalat director Narcis Neaga, acuzat că a prăbuşit tocmai o autostradă? Concursurile trebuie deschise internaţional sau, cel puţin, românilor care au studiat în Occident. Politicienii să nu mai poată profesa şi nici să nu îşi mai poată îngheţa funcţiile academice, aşa cum face Tudorel Toader, dar a făcut şi Ecaterina Andronescu.

-        Orice suspiciune de furt (din buzunarul contribuabilului sau academic) atrage, automat, pierderea demnităţii publice.

-        Orice mărire de salariu în sistemul bugetar (în afara celor care se raportează la inflație) să se facă pe criterii de perfomanță (sau creșterea salarială să se vadă în creșterea productivității sau în calitatea serviciului prestat în slujba cetățeanului).  

Nu se va ajunge la niciunul din aceste „momente zero”, atât de necesare și evidente încât pare absurd că nu se întâmplă. Oamenii care le-ar putea genera, Liviu Dragnea și Popescu-Tăriceanu, au nevoie de o resetare, dar una strict personală prin care să scape de pușcărie.

Lucrând doar la salvarea lor, stând cu spatele la noi, ceilalți, e ca și cum ne-ar ura: „să muriți bine”. Pentru că așa se va și întâmpla: vom muri, la propriu, pe drumuri și în spitale, sau ne vor extermina încet, prin metoda „picăturii chinezești”, turnându-ne în cap nedreptățile și frustrările de care avem parte zilnic.    

 

  

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te