Zeci de clasări într-un dosar DIICOT. Patru directori Rompetrol, trimişi în judecată, Doi - kazahi

DE Alexandru Pop | Actualizat: 17.02.2023 - 13:59
Zeci de clasări într-un dosar DIICOT. Patru directori Rompetrol, trimişi în judecată, 2 sunt kazahi - Foto: Profimedia Images

Patru şefi din conducerea Rompetrol, dintre care doi cetăţeni cazahi, au fost trimişi în judecată, de către procurorii DIICOT, pentru evaziune fiscală. Ei ar fi creat două circuite fictive, provocând statului un prejudiciu de peste 37 de milioane de lei.

SHARE

Faţă de zeci de persoane a fost clasată cauza, întrucât faptele s-au prescris, în urma deciziei CCR. DIICOT anunţă că se continuă verificările cu privire la un alt suspect, care este în Rusia şi nu i se pot comunica acuzaţiile.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au anunţat, vineri, că au dispus trimiterea în judecată a unui număr de 4 inculpaţi (2 cetăţeni români şi 2 cetăţeni kazahi, care au exercitat funcţii de conducere în cadrul unui grup din industria petrolieră ce activează pe teritoriul României), pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, conform News.ro.

Citeşte şi: Amendă de 100.000 lei pentru Rompetrol de la Garda de Mediu: Au poluat

Surse judiciare au precizat că grupul petrolier condus de cei patru este Rompetrol. 

”În cauză s-a reţinut faptul că, în intervalul ianuarie 2010 - octombrie 2013, trei dintre inculpaţi împreună cu alte persoane, au constituit, respectiv au sprijinit, un grup infracţional organizat, în scopul comiterii  infracţiunilor de trafic de influenţă, evaziune fiscală şi spălarea banilor.

În vederea obţinerii unor sume de bani, provenind din comiterea infracţiunii de trafic de influenţă (constând în pretinderea unor sume de bani pentru menţinerea sau plata contractelor, derularea în condiţii avantajoase sau încheierea de noi contracte de către societăţile beneficiare cu grupul din industria petrolieră), au fost create două circuite fictive de tranzacţionare (dezvoltate în jurul unui nucleu comun de societăţi/persoane)”, a transmis DIICOT.

Citeşte şi: Rompetrol Rafinare anunță pierderi de aproape 133 milioane dolari în primul trimestru din 2022

Sursa citată a precizat că, în vederea disimulării provenienţei reale a sumelor de bani transferate, membrii grupului infracţional organizat au determinat înregistrarea în contabilitatea societăţilor comerciale beneficiare a unor cheltuieli nereale (contracte fictive de prestări servicii, comision/intermediere, achiziţii nereale etc.), fapt ce a determinat denaturarea (reducerea) masei impozabile (prin înregistrarea în contabilitate de cheltuieli fictive) cu consecinţa sustragerii de la plata unor taxe şi impozite către bugetul de stat.

”După obţinerea sumelor de bani, acestea au fost supuse unui amplu proces de spălare prin utilizarea unor circuite financiare de tip suveică, la capătul cărora sumele rulate în cascadă au fost fracţionate şi apoi retrase în numerar sau transferate în conturi bancare externe, în  vederea obţinerii beneficiilor ilicite (suma totală supusă procesului de spălare fiind în cuantum de 87.125.818,80 lei)”, a mai transmis DIICOT.

Potrivit procurorilor, în cadrul acestui dosar s-a constituit parte civilă Ministerul Finanţelor Publice – Agenţia Naţională de Administrare Fiscală cu suma de 39.457.199,22 lei.

„Pe parcursul urmăririi penale, din prejudiciul total cauzat bugetului de stat prin derularea circuitelor evazioniste în cuantum final de 37.946.779 lei, a fost recuperată (prin plăţi directe în contul Trezoreriei Statului sau prin compensarea obligaţiilor fiscale) suma totală de 19.180.278 lei.

Prin rechizitoriu, s-a solicitat menţinerea măsurilor asiguratorii dispuse faţă de inculpaţii trimişi în judecată şi obligarea acestora la plata unor cheltuieli judiciare în cuantum de 360.000 lei”, a mai transmis DIICOT.

În cauză a fost dispusă disjungerea şi continuarea cercetărilor faţă de un inculpat (localizat în prezent pe teritoriul Federaţiei Ruse) căruia nu i-a putut fi adusă la cunoştinţă încadrarea juridică finală reţinută în sarcina sa.

”Prin rechizitoriu, s-a dispus şi clasarea cauzei faţă de 32 de inculpaţi persoane fizice pentru săvârşire infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare a banilor şi faţă de 26 de inculpaţi sub aspectul comiterii infracţiunilor de trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă, întrucât sunt împlinite termenele generale de prescripţie a răspunderii penale (conform Deciziei Curţii Constituţionale nr. 358/26.05.2022)”, mai arată procurorii.

Pe parcursul urmăririi penale, 6 dintre inculpaţii faţă de care s-a dispus clasarea au achitat cheltuieli judiciare aferente urmăririi penale în cuantum de 180.000 de lei.

Dosarul a fost înaintat Tribunalului Bucureşti.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te