Samsarul de maşini orădean Petru Panc, anchetat pentru înşelăciuni în dauna asiguratorilor după ce a fost prins că a regizat incidente rutiere pentru a avaria maşini de lux, este din nou în anchetă.
Poliţiştii din Sibiu i-au percheziţionat proprietăţile şi l-au ridicat pentru audieri într-un dosar ce priveşte, de astă dată, escrocherii cu maşini de lux furate din străinătate şi înmatriculate în România.
Acţiunea poliţiştilor Serviciului de Investigaţii Criminale din Sibiu s-a derulat marţea trecută în județele Hunedoara, Bihor, Caraș Severin și Gorj, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Avrig, în cadrul unui dosar penal ce vizează săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals.
Citește și: Ce preț au tractoarele care au arat toată România sub Ceaușescu? Sunt accesibile și încă merg
"Anchetatorii au stabilit faptul că, din anul 2021 și până în prezent, mai multe persoane, cetățeni români, dar și de alte naționalități, ar fi fost implicate în activități ilegale legate de vânzarea și cumpărarea de autovehicule.
Persoanele în cauză ar fi închiriat autoturisme cu o valoare de piață ridicată, din diverse țări europene, ar fi întocmit documente false în vederea înmatriculării și, ulterior, le-ar fi transportat și comercializat în România, la un preț inferior celui de piață, pentru înlesnirea procesului de valorificare", se precizează într-un comunicat făcut public de Poliţia Română, pe marginea cazului, relatează ebihoreanul.ro.
Paguba estimată depăşeşte 1,8 milioane lei.
Un samsar de mașini a ajuns „vedetă” la poliție. E anchetat pentru înşelăciuni și escrocherii
Poliţiştii au percheziţionat 6 locuinţe, între care şi casa lui Petru Panc din localitatea Biharia, şi au pus sub sechestru 18 autoturisme, inclusiv cele găsite la orădean.
Totodată, samsarul de maşini a fost ridicat şi condus la Sibiu, pentru audieri. În finalul interogatoriului, el a fost lăsat să plece, însă patru bărbaţi cu vârste cuprinse între 28 şi 52 ani, cu toţii din Sibiu, au fost reţinuţi pentru 24 ore și ulterior arestaţi pentru câte 30 zile.
Citește și: VIDEO Lada a lansat modelul Aura. Mașina „Premium”, cu 90% piese rusești, nu a pornit la eveniment
Cercetările sunt continuate sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Avrig.
În paralel, Panc este inculpat, deja, la Oradea, într-un dosar în care e acuzat că, în perioada aprilie 2020 - august 2022, prin intermediul mai multor persoane, acesta a regizat cel puţin 21 de evenimente rutiere, în care au fost avariate 23 de autoturisme de lux asigurate Casco sau RCA, provocând o pagubă de peste 650.000 lei în dauna asiguratorilor.
Concret, samsarul de maşini plătea persoane cu datorii, foşti puşcăriaşi şi chiar consumatori de droguri ca să urce la volanul unor rable şi să izbească maşini de lux, acestea fiind duse apoi în ateliere de reparații patronate de amicii lui Panc, care „umflau” notele de plată trimise asiguratorilor.
În ancheta desfăşurată de poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, sunt cercetate alături de Panc mai multe persoane, precum fratele său, una dintre surori, concubina şi tatăl ei, plus un prieten din copilărie, Andrei Guti, şi el samsar de maşini, patronul Shopservice Jules, Mihai Urda, şi şoferi folosiţi la simularea unor accidente, precum Aurel Lungu şi Bogdan Stoia.
Pe 3 ianuarie, în acest an, pe numele lui Panc, Judecătoria Oradea a emis pe numele lui un mandat de arestare preventivă pe 30 de zile, măsură care, o lună mai târziu, a fost înlocuită de Tribunalul Bihor cu arestul la domiciliu, până pe 4 martie, dată de la care este cercetat în stare de libertate.