Un procuror DIICOT, candidat la CSM, a fost premiat de Europol în dosarul cărților de patrimoniu

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 27.05.2022 - 17:34
Alina Albu este procuror DIICOT/ Foto: luju.ro

Candidatul DIICOT în alegerile pentru Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), procurorul Alina Albu, a fost premiat de Europol în dosarul cărților de patrimoniu furate.

SHARE

Ceremonia a avut loc marți, 24 mai 2022, la sediul Europol din Haga. Adjunctul șefului Departamentului de Combatere a Criminalității Organizate din cadrul Europol i-a acordat Alinei Albu o diplomă de excelență ca recunoaștere a competențelor și bunei colaborări cu Europol în celebrul dosar „Operațiunea Brooks”.

La data de 25 iunie 2019, polițiști din cadrul Direcției de Investigații Criminale, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, au efectuat perchezițiile domiciliare pe raza județelor Iași, Neamț, Suceava, Brașov, Bihor și municipiului București.

Activitățile au fost derulate în cadrul unei echipe comune de anchetă (JIT BROOKS), constituite între autoritățile judiciare din Romania, Anglia și Italia.

Membrii grupării sunt bănuiți de comiterea mai multor furturi din societăți comerciale și depozite amplasate în special în Anglia (14 fapte comise), dar și în alte state din UE.

Polițiștii au pus în executare 12 mandate de aducere, mai multe persoane urmând a fi audiate. În urma activităților desfășurate, au fost descoperite mai multe bunuri și înscrisuri cu valoare probantă în cauză, fiind instituite și măsuri asigurătorii. Au fost reținute 4 persoane, iar față de alte 3 au fost puse în executare mandatele europene de arestare emise pe numele lor.

În cadrul echipei comune de anchetă, au fost desfășurate activități inclusiv pe teritoriul Angliei și Italiei.

În cadrul EUROPOL, a fost constituit un centru operațional de comandă unde au fost prezenți câte un reprezentant al celor trei state din echipa comună de anchetă, care au coordonat de la acel nivel activitățile desfășurate în cadrul acțiunii comune.

Citește și:

VIDEO Fostul președinte al R. Moldova, Igor Dodon, va sta 30 de zile în arest la domiciliu

SUA au confiscat petrolul de pe o navă iraniană operată de Rusia, aflată în apele Greciei

De asemenea, la acțiunea desfășurată în România, au fost prezenți analiști din cadrul Europol, care sprijină activitățile efectuate de polițiștii români prin birourile mobile.

La acțiunea desfășurată în România au participat peste 130 de polițiști din cadrul Direcției de Investigații Criminale, Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, Institutului Național de Criminalistică și din structurile de investigații criminale și criminalistică din inspectoratele de poliție județene Neamț, Iași, Suceava, Brașov și Bihor.

Activitățile au fost realizate cu sprijinul echipelor de intervenție din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

Echipa comună de anchetă a fost constituită la nivelul EUROJUST, în anul 2017, de autoritățile judiciare române și britanice, iar ulterior a aderat și Italia, de la data respectivă fiind efectuate mai multe activități de investigare și cercetare penală și cooperare polițienească internațională.

Până în prezent, au fost organizate mai multe întâlniri de coordonare la care au participat procurori și polițiști britanici, români și italieni.

Cooperarea cu autoritățile britanice și italiene, dar și celelalte state partenere continuă în cadrul echipei comune de anchetă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te