Un fost şef ANAF a fost achitat, pentru luarea unei mite de 1,2 milioane de euro de la un afacerist

DE Alexandru Pop | Actualizat: 26.05.2023 - 09:30
Sorin Blejnar, fostul şef al Fiscului - Foto: Profimedia Images

Fostul şef al Fiscului, Sorin Blejnar, a fost achitat de Curtea de Apel Bucureşti, în dosarul în care era acuzat de luarea unei mite de 1,2 milioane de euro, de la afaceristul Radu Nemeş. Motivul invocat de procurori a fost că nu există probe pentru faptă.

SHARE

În acelaşi dosar, au fost achitaţi Andreea Florentina Blejnar (soţia lui Sorin Blejnar), Viorel Comăniţă (fost vicepreşedinte ANAF, şef al Autorităţii Naţionale a Vămilor) şi Sorin Florea (fost comisar general adjunct al Gărzii Financiare).

Sorin Blejnar, achitat

Instanţa a ridicat sechestrul pus pe averea inculpaţilor. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

În dosarul trimis în judecată, în august 2019, DNA susţinea că Sorin Blejnar, Viorel Comăniţă şi Sorin Florea au primit în perioada mai 2011 - aprilie 2012 mai multe sume de bani de la Radu Nemeş, prin intermediari, pentru ca, în schimb, să protejeze activitatea nelegală desfăşurată de firma SC Excella Real Grup SRL, coordonată de omul de afaceri, conform Agerpres.

Ajutorul dat de soţia lui Blejnar a constat în primirea banilor destinaţi fostului şef al ANAF, de la doi interpuşi ai omului de afaceri.

Citeşte şi: Dosarul de luare de mită al lui Sorin Blejnar, retrimis la DNA

Concret, cei trei inculpaţi ar fi primit drept mită următoarele sume de bani: Sorin Blejnar - 1,2 milioane de euro, Viorel Comăniţă - 960.000 de euro, Sorin Florea - 300.000 de euro.

Procurorii spun că sumele primite drept mită, de către cei trei inculpaţi, au avut caracterul unei taxe de protecţie, pentru ca activitatea ilegală a societăţii controlate de Radu Nemeş să nu fie observată şi nici oprită de organele fiscale.

Activitatea comercială a societăţii din domeniul comercializării carburanţilor era organizată astfel încât să se asigure premisele evaziunii fiscale.

Citeşte şi: Blejnar, Copos și Brăiloiu au făcut o universitate de unică folosință: se închide de proastă ce e

Cumpărarea şi vânzarea produselor accizabile s-a desfăşurat în timp, iar sumele obţinute erau date celor trei pe măsură ce banii erau obţinuţi din comercializarea lor, fără plata accizelor.

Radu Nemeş a fost condamnat definitiv în aprilie 2019, la 7 ani şi 6 luni închisoare, pentru evaziune fiscală şi constituire a unui grup infracţional organizat, iar firma acestuia, SC Excella Real Grup SRL, din Constanţa, a fost obligată să plătească o amendă penală de 900.000 de lei.

Sorin Blejnar a mai fost condamnat într-un alt dosar, în mai 2019, la 5 ani de închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, însă a fost eliberat condiţionat, după ce a executat jumătate din pedeapsă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te