Un fost primar și viceprimar, condamnați la 3 ani de închisoare pentru abuz în serviciu. Ce au făcut

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 31.07.2023 - 17:31
Un fost primar și viceprimar, condamnați la 3 ani de închisoare pentru abuz în serviciu. Ce au făcut Foto: Ziar de Bacău

Fostul primar al Bacăului, Cosmin Necula, a fost trimis în judecată de procurorii DNA, sub acuzația de abuz în serviciu și un prejudiciu de peste o jumătate de milion de lei, potrivit unui comunicat al Direcției Naționale Anticorupție. Alături de el, a fost trimis în judecată și

SHARE

Fostul primar al Bacăului, Cosmin Necula, a fost trimis în judecată de procurorii DNA, sub acuzația de abuz în serviciu și un prejudiciu de peste o jumătate de milion de lei, potrivit unui comunicat al Direcției Naționale Anticorupție.

Alături de el, a fost trimis în judecată și fostul viceprimar Dragoș Daniel Ștefan.

Cei doi au fost acuzați de DNA de săvârșirea infracțiunii de participație improprie (sub forma determinării) la infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, scrie Ziar de Bacău.

Fapte grave

În rechizitoriul întocmit, procurorii precizează că la data de 10 iulie 2017, într-o ședință a Consiliului Local Bacău, inculpații Necula Cosmin și Ștefan Dragoș Daniel, cu intenție, i-au determinat pe consilierii locali prezenți să adopte o hotărâre cu încălcarea dispozițiilor Legii 350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general.

”Ca urmare a demersurilor celor doi inculpați, Consiliul Local Bacău, în calitate de organ deliberativ și în exercitarea atribuțiilor prevăzute de Legea 215/2001 privind administrația publică locală, a dispus finanțarea proiectelor depuse de două asociații (cu sumele de 553.000 lei – ACS Aerostar, respectiv 15.000 de lei – Asociația Nevăzătorilor) deși acestea, în urma punctajului acordat de Comisia tehnică de aplicare a Legii 350/2005, s-au clasat pe locurile 12, respectiv 20, iar proiecte având un punctaj superior au fost respinse”, mai precizează procurorii, Ziar de Bacău.

Astăzi, 31 iulie 2023, instanța de la Neamț a decis condamnarea celor doi foști edili.

Citește și: Locotenenții lui Sorin Oprescu. Fură și fug împreună. În Italia unul e liber, altul la închisoare

Redăm mai jos soluția dispusă de Tribunalul Neamț, pe larg:

Solutia pe scurt: În temeiul art. 396 alin. 1,2 C. p. p., condamnă pe inculpatul NC la pedeapsa cu închisoarea de 3 ani (trei ani) pentru săvârşirea infracţiunii de participaţie improprie (sub forma determinării) la infracţiunea de abuz în serviciu, faptă prevăzută de art. 52 alin. 3 Cod penal raportat la art. 132 din Legea 78/2000, cu referire la art. 297 alin. 1 Cod penal.

În temeiul art. 67 alin. 1 Cod penal, art. 297 alin. 1 C. p. şi în condiţiile art. 68 Cod penal, aplică inculpatului NC pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin. (1) lit. a) şi b) Cod penal, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, precum şi exercitarea dreptului de a ocupa o funcţie publică, pe o perioadă de 3 ani.

În temeiul art. 65 alin. 1 raportat la art. 66 alin. (1) lit. a) şi b) Cod penal, interzice inculpatului ca pedeapsă accesorie exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat de la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale.

Trebuie să facă muncă în folosul comunității

În temeiul art. 93 alin. 3 Cod penal, pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul DGASPC Bacău-Complexul pentru servicii de asistenţă socială şi suport comunitare sau în cadrul DASPC Bacău-Centrul de îngrijire şi asistenţă pentru persoanele adulte cu dizabilităţi ”Condorul” pe o perioadă de 60 (şaizeci) de zile lucrătoare cu excepţia cazului în care, din cauza stării de sănătate nu poate presta această muncă.

II. În temeiul art. 396 alin. 1,2 C. p. p., condamnă pe inculpatul SDD la pedeapsa cu închisoarea de 3 ani (trei ani) pentru săvârşirea infracţiunii de participaţie improprie (sub forma determinării) la infracţiunea de abuz în serviciu, faptă prevăzută de art. 52 alin. 3 Cod penal raportat la art. 132 din Legea 78/2000, cu referire la art. 297 alin. 1 Cod penal.

Citește și: Mario Iorgulescu, relaxare italiană. Medicii îl feresc de proces. Judecătorii, cadou de ziua lui

În temeiul art. 67 alin. 1 Cod penal, art. 297 alin. 1 C. p. şi în condiţiile art. 68 Cod penal, aplică inculpatului SDD pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin. (1) lit. a) şi b) Cod penal, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, precum şi exercitarea dreptului de a ocupa o funcţie publică, pe o perioadă de 3 ani.

În temeiul art. 65 alin. 1 raportat la art. 66 alin. (1) lit. a) şi b) Cod penal, interzice inculpatului ca pedeapsă accesorie exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat de la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale!”, se arată în dosar.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te