Mario Iorgulescu, relaxare italiană. Medicii îl feresc de proces. Judecătorii, cadou de ziua lui

DE Stelian Negrea | Actualizat: 20.07.2023 - 21:10
Reședința lui Mario Iorgulescu din Italia Foto: Newsweek România
Sanatoriul în care se tratează Mario Iorgulescu Foto: Newsweek România
Sanatoriul în care se tratează Mario Iorgulescu Foto: Newsweek România
Reședința lui Mario Iorgulescu din Italia Foto: Newsweek România
Reședința lui Mario Iorgulescu din Italia Foto: Newsweek România
Reședința lui Mario Iorgulescu din Italia Foto: Newsweek România

Mario Iorgulescu a ucis, beat și drogat la volan, un om. Anterior participase la sechestrarea unei persoane. A fugit în Italia, unde s-a îmbolnăvit brusc. Instanța de judecată i-a făcut cadou de ziua lui un refuz de predare către autoritățile române.

SHARE

Mario Iorgulescu a fost mereu un răsfățat. O beizadea de Dorobanți căruia tatăl, Gino Iorgulescu, i-a făcut toate poftele.

Avea și de unde. Conduce de ani de zile Liga Profesionistă de Fotbal (LPF). Forul care se ocupă de competițiile interne de fotbal.

I-a cumpărat lui Mario inclusiv un Aston Martin DBS. O mașină al cărei preț pleacă de la 300.000 Euro. Pe care a condus-o într-o seară de septembrie cu peste 140 de kilometri la oră.

Citește și: Arsene, afaceri în Italia alături de cumătru. În România i-a dat contracte grase din bani publici

Era și beat criță, și drogat. Traversa o criză de gelozie. În toiul nopții traversa și nordul Bucureștiului.

A dat peste un om fără noroc. L-a omorât pe loc.

N-a mai stat să aștepte pedeapsa Justiției și a fugit imediat în Italia.

După trei ani de la tragedie, Mario Iorgulescu a fost condamnat la 15 ani și 8 luni de închisoare cu executare.

Citește și: Dragomir, fost col. SRI, silenzio stampa în Italia. Asociat cu primul magistrat închis pentru mită

Newsweek România a mers pe urmele lui Mario Iorgulescu și este în măsură să vă prezinte locurile unde se relaxează sau se tratează în Italia.

De unde speră să nu fie niciodată extrădat în România, să-și execute pedeapsa pentru ucidere din culpă.

Citește și: În România îi căra șpaga, în Italia, Prina este angajatul lui Vâlcov. În țară, afacerile-i merg bine

Din cei 12 infractori români refugiați în Italia, cazul lui Mario Iorgulescu este unul special. Este singurul care nu a fost condamnat pentru fapte de corupție.

Are două mandate europene de arestare pe numele său: unul pentru ucidere din culpă, altul pentru lipsire ilegală de libertate.

Citește și: EXCLUSIV Rețeaua fugarilor români din Italia: unde se ascund, ce afaceri au, ce avocați folosesc

Medicii italieni îl țin departe de proces. Judecătorii italieni i-au făcut cadou de ziua lui respingerea celor două mandate de arestare.

Pe baza diagnosticului medicilor.

Peisaje mirifice din Gladiatorul

Governolo este o mică localitate din inima Italiei, în provincia Modena.

Părăsită în mijlocul unor peisaje mirifice. De-a dreptul bucolice. Peisaje pe care le-ai putea folosi să turnezi Gladiatorul 2.

Sunt atât de frumoase încât pur și simplu uiți pe urmele cui te afli. Parcă ai ajuns în rai căutând un mărunt diavol.

Crame aruncate pe dealuri străjuite de întinderi de viță de vie și de copaci falnici. Șosele înguste de-ți vine să te îmbrățișezi de fericire cu șoferul de pe contrasens. Podețe care unesc două maluri identic de frumoase.

Îți vine să urli de bucurie că te afli acolo, dar și de revoltă că o beizadea din România, care a ucis beat și drogat la volan, se ascunde într-un sanatoriu de la marginea acestei localități.

Dacă l-aș fi căutat la Bahmut, în Ucraina, sau în Siria pusă la pământ de război aș fi fost în preajma unei mărunte satisfacții.

Aș fi putut să descriu familiei îndurerate că măcar a ajuns într-un iad adevărat. Fugind de cel din închisorile românești unde ar fi trebuit să-și execute pedeapsa.

Dar aici pur și simplu e nedrept să fie ascuns. Găzduit. Primit ca oaspete.

Frumusețea acestor locuri este total antagonică cu cineva care a ucis din propria vină în miez de noapte.

Nu mai locuiește aici

Oficial, conform actelor depuse la Curtea de Apel din Milano, beizadeaua Iorgulescu se află internat la un centru pentru tratarea persoanelor cu dizabilități, a bătrânilor, a minorilor și chiar a bebelușilor.

Nicăieri pe pagina de prezentare a “L’Ippocastano Bagnolo San Vito, Correggio Micheli”, nu scrie că ar trata și persoane care au ucis după ce s-au urcat beți și drogați la volan.

M-am pus cu mașina mea spaniolă lângă gardul acestui centru pentru tratarea persoanelor cu dizabilități.

Nu este primul pe care Mario Iorgulescu l-a vizitat după ce a fugit din România.

Are pereți scorojiți, angajați resemnați și fără prea mare chef de muncă și pacienți loviți de soartă. Unul în scaun cu rotile este plimbat de mama sa, cu privirea pierdută.

Altul se uită bătând din palme de bucurie la un tractorist ce tunde iarba de lângă un gard de fier ce crede că i-ar fi mai bine să cedeze gravitației.

Nicăieri nu se vede beizadeaua noastră de Dorobanți. Mă pun în fața porții de metal și privesc cu insistență și mai apăsătoare. Într-un final, un angajat tinerel se îndreaptă către mine.

Urmare a unor șușoteli dintre două asistente.

Ajunge la mașină și apuc să-l întreb direct de Mario Iorgulescu. Îl știe. A locuit aici, dar a plecat. Acum trei luni. Îmi arată unde a locuit.

E o casă. Nu, o vilă. Mult mai impozantă la câteva sute de metri ce pare că are toate facilitățile necesare pentru cineva obișnuit cu luxul.

Sanatoriul în care se tratează Mario Iorgulescu Foto: Newsweek România

Relaxare la piscină

De aici, mă îndrept către Polpenazze del Garda, în provincia Brescia, mai la sud de Milano. La doi pași de superbul lac Di Garda.

Și aflat la 90 de kilometri de locul unde Iorgulescu junior e tratat de medicii italieni. Pe care-i faci într-o oră cu mașina. Dacă circuli regulamentar.

Este o mică localitate montană pe ale cărei străzi înguste cu greu ai putea să ajungi la 146 de kilometri la oră, viteza cu care a omorât Mario Iorgulescu în România.

Aici, conform acelorași acte depuse de Mario Iorgulescu în instanța de judecată, de fapt de tatăl său care îi este “administrator de suport”, își are reședința declarată.

La Piazza Olivieri se află un complex rezidențial format din mai multe corpuri de clădiri care înconjoară părintește o piscină generoasă.

E, de fapt, o cazemată, un castel străjuit pe toate laturile accesibile de ziduri înalte care nu-ți dau nicio șansă să îți legi privirile cu ale celor care se lăfăie în curtea interioară.

Reședința lui Mario Iorgulescu din Italia Foto: Newsweek România

Parchez mașina la o distanță apreciabilă și o iau la picior. În zare se vede complexul rezidențial al lui Mario Iorgulescu la care ajungi după ce treci printr-un mic turn.

Nu ai cum să intri pentru că, fie este străjuit de zidurile înalte, fie are o poartă de acces inaccesibilă celor care nu locuiesc acolo.

Mă strecor totuși în garajul de la intrare sperând să văd dacă Mario Iorgulescu și-a mai luat vreo mașină scumpă în Italia.

La ora aceea garajul era aproape gol.

Cadou de la judecătorii italieni

La nici 28 de ani, Mario Iorgulescu are deja emise pe numele lui două mandate europene de arestare emise de autoritățile române după ce sentința de închisoare cu executare i-a rămas definitivă.

Acestea nu au contat absolut deloc pentru judecătorii italieni care le-au invalidat, refuzând pe 31.05.2022 predarea lui Iorgulescu autorităților române.

A fost un mic cadou pentru acesta, care și-a serbat ziua de naștere cu o zi înainte.

Spre deosebire de ceilalți 11 infractori români fugari în Italia, Mario Iorgulescu a ales o altă stratagemă.

Medicii i-au găsit brusc o incapacitate de a fi judecat, care s-a menținut și s-a tot menținut.

Iar judecătorii italieni l-au crezut pe cuvânt. De altfel, această stare poate ține la nesfârșit. Dincolo de prescrierea faptei pentru care a fost condamnat.

Conform actelor depuse la Curtea de Apel din Milano, Iorgulescu s-a îmbolnăvit brusc de cum a ajuns în Italia.

“Cu adnotare din data de 10.7.2020, poliția judiciară desemnată la această Secție a Tribunalului a transmis actele a căror achiziție s-a dispus, din care reiese că personalul medical al unității în care a fost internat Iorgulescu a reafirmat capacitatea parțială de înțelegere și disponibilitatea pacientului, același NU este capabil să înțeleagă complexitatea unui act relevant din punct de vedere juridic (vezi nota Echipa de zbor Mantua din 30.6.2020 cu raport de sănătate anexat semnat de medicul psihiatru Dr. Luigi Croce din data de 11.6.2020) și că Judecătorul Protectia Tribunalului Varese cu decretul nr. 62/2020 la data de 5.2.2020 l-a numit pe tatăl tânărului administrator temporar de sprijin.

(...)

La data de 20.10.2020, Echipa Mobilă din Mantua a transmis un raport de sănătate actualizat privind stările psiho-fizice ale lui Iorgulescu Gino Mario, în care psihiatria responsabilă a atestat necesitatea continuării unui program semnificativ de tratament, asistență și reabilitare care urmează să se desfășoare pe termen scurt, mediu și lung (ordine de mărime multianuală) într-un mediu protejat și a confirmat impactul asupra nivelului comportamental al problemei psiho-organice cu afectarea deja subliniată a funcționării cognitive cu repercusiuni asupra personalului, relațional și social, adaptare, pe capacitatea de a critica și de a judeca.”

Vezi aici sentința integrală a Curții de Apel din Milano referitoare la Mario Iorgulescu

Conform aceluiași act din instanța italiană, starea lui Mario nu s-a îmbunătățit nici în 2021, și nici în 2022.

Pe 23.9.2021, aceiași doctori de la sanatoriul unde e tratat spun că „Mario Gino Iorgulescu pare a fi o persoană care în prezent nu are capacitate suficientă pentru a fi judecat.

La fel și pe 21.5.2022: „Mario Gino Iorgulescu prezintă semne și simptome persistente compatibile cu leziunile traumatice cerebrale survenite în septembrie 2019. Semnele și simptomele apar parțial de origine multifactorială, afectând semnificativ un teren vulnerabil preexistent.

Evaluarea actuală confirmă, de asemenea, o condiție de afectare cognitivă ușoară până la medie, însoțită de manifestări mai pur psihiatrice. Condiția evaluatorului este așadar confirmată în prezent ca persoană în imposibilitatea de a participa la proces din cauza lipsei de planificare/decizie, judecată și evaluare a consecințelor, însoțită de dificultăți de concentrare și reținere de material nou.

Această afecțiune nu pare, la stadiul cunoștințelor medicale actuale, să poată beneficia de modificări pozitive (și există aspecte negative prognostic) de tipul restabilirii capacității de a dispărea în instanță, rezultând astfel până în prezent nereversibilă, în cazul în care menținerea abilităților reziduale ar putea reprezenta, pe termen mediu, cel mai bun rezultat posibil.”.

La final, în mai 2022, Curtea de Apel din Milano a respins cele două mandate europene de arestare emise pe numele lui Mario Iorgulescu.

A participat la sechestrarea unei persoane

Anterior goanei nebune cu mașina sport cumpărată de papa, Mario Iorgulescu a fost condamnat la alți trei ani de închisoare pentru că, în 2016 a sechestrat o persoană.

A chemat-o la el acasă sub pretextul achitării unei datorii, iar după aceea a asistat fără să intervină cum o altă persoană a lovit-o cu pumnul și cu cuțitul pe persoana sechestrată.

Aceasta a avut nevoie de zile de spitalizare pentru a-i fi vindecate rănile.

Și pentru această infracțiune are un alt mandat european de arestare.

În țară, papa Iorgulescu face afaceri. Când nu e anchetat de procurori

Avocații, cazarea, banii de buzunar îi sunt furnizate lui Mario Iorgulescu de tatăl acestuia, Gino Iorgulescu care îi este, în mod oficial, administrator de suport.

Pentru că fiul său nu știe ce a făcut. Totuși are timp să posteze pe rețelele de socializare poze cu un interlop celebru din Timișoara, Sorin Udrea pe care-l numește „fratele meu.”

Gino Iorgulescu este un nume controversat din lumea fotbalului. Conduce acum LPF, organizația care se ocupă de campionatul intern de fotbal.

A folosit această organizație ca pe propria afacere fiind anchetat în 2001 de către procurorii DNA pentru mai multe infracțiuni de corupție, inclusiv dare de mită.

A vândut la un preț supraevaluat un teren proprietate personală chiar LPF-ului pentru ca această organizație să-și construiască un sediu pe acesta.

A fost în cele din urmă achitat.

Nu a fost singura afacere putredă în jurul căreia a roit numele său.

Restaurantele, pe care papa Iorgulescu le deține în București împreună cu Cosmin Olăroiu, au fost percheziționate în urmă cu opt ani de procurorii DIICOT pentru evaziune fiscală și spălare de bani.

Țineau contabilitate dublă cu ajutorul unui program informatic.

A vândut, anul trecut, conform Ziarului Financiar, pentru 1,5 milioane de Euro restaurantele unui grup de investitori care dețin restaurantul Nuba.

Aceștia sunt considerați interpuși de-ai lui Sebastian Ghiță.

Un alt român condamnat la închisoare cu executare care se ascunde de peste 8 ani de Justiția din România în Serbia.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te