Carmen Dan şi Tudorel Toader prezintă priorităţile preşedinţiei României în domeniile supravegheate de parlamentarii acestui for.
Ministrul Justiției a declarat că unul dintre obiectivele președinției române a Consiliului Uniunii Europene este să contribuie la sporirea încrederii cetățenilor în actul de justiție și a precizat că România nu se va abate de la principiile statului de drept.
Citește și Dăncilă anunță că va da OUG care îl scapă pe Dragnea de condamnare
„Ne dorim să sporim încrederea cetățenilor în actul de justiție, în proiectul și viitorul UE. (...) Urmează o perioadă cu provocări. Împreună cred, sunt convins că le vom depăși, că ne vom atinge obiectivele pe care ni le-am propus", a declarat Tudorel Toader.
Câțiva europarlamentari și-au exprimat îngrijorarea față de situația din România și i-au cerut ministrului Justiției să nu susțină legalizarea corupția. Tudorel Toader a enumerat printre obiectivele președinției române a Consiliului Uniunii Europene sporirea încrederii cetățenilor în actul de justiție și înființarea Parchetulului European.
Principalele declarații ale lui Tudorel Toader, potrivit g4media.ro:
- Ne dorim să sporim încrederea cetățenilor în actul de justiție, în proiectul și viitorul UE
- Urmează o perioadă cu provocări. Împreună cred, sunt convins că le vom depăși, că ne vom atinge obiectivele pe care ni le-am propus
- Dorim o președinție eficientă, bazată pe strânsă colaborare, orientată spre rezultate
- Nu ne vom abate de la principiile generale directoare – respectul față de valorile comune, față de drepturile și libertățile fundamentale, față de statul de drept
Citește și Augustin Lazăr, despre ordonanța lui Toader: „Legea penală nu retroactivează”
- Parchetul European – nevoia înființării e atât de evidentă încât nu sunt necesare argumente suplimentare
- În termenul imediat următor, va fi desemnat procurorul-șef european. Până în 31 martie trebuie să trimitem propunerile pentru procurorii europeni, România operaționalizează procedura internă. Până în noiembrie trebuie operaționalizat acest parchet
- România va susține cu toată convingerea extinderea competențelor Parchetului European spre terorism într-o primă etapă. Dacă abordăm terorismul, în mod necesar vom aborda și spălarea de bani, și altele, și altele, într-un timp scurt.
- Vreau să vă spun că judecata pe care noi o facem trebuie să fie o judecată bazată pe informații corecte. Nu știu câți aveți informația corectă a contextului. Eu sunt sigur că în nicio țară nu rămâne o decizie a Curții Constituționale neaplicată, că în nicio țară instanța supremă nu constituie completuri nelegale. (…)
CCR a spus că din 2014 procesele acestea au fost viciate și a mai fost o decizie privind conflictul juridic pentru că procurorii au încheiat protocoale. Noi nu vrem ca prin contestația în anulare cineva să scape de pedeapsă. Dar nu poți să-i spui românului în 2019 că ai fost judecat de un complet nelegal dar rămâi în închisoare. Nu se referă numai la condamnați, ci și la cei achitați, la toate completurile din perioada în care au fost nelegal constituite.