Augustin Lazăr, despre ordonanța lui Toader: „Legea penală nu retroactivează”

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 22.01.2019 - 13:33
Foto: Inquam Photos

Procurorul General al României, Augustin Lazăr, a vorbit luni despre ordonanța pregătită de ministrul justiției, Tudorel Toader, pentru repunerea în termen a celor condamnaţi de complete constituite nelegal. Lazăr susține că legea penală „nu retroactivează”.

SHARE

Procurorul General a atras atenția asupra unui principiu de bază al dreptului și anume neretroactivitatea legilor, potrivit căruia orice decizie nouă nu poate fi aplicată faptelor ori altor hotărâri din trecut.

„Am auzit și eu despre această intenție de a realiza un proiect de OUG. Nu am văzut acest proiect și mă gândesc că cei care vor lucra la el, dacă va fi materializat, vor trebui să se gândească, să analizeze problematica stabilității raporturilor juridice, pentru că securitatea raporturilor juridice este un principiu constituțional. Nu putem cu ușurință să umblăm la hotărâri judecătorești care sunt definitive, să creăm în opinia publică o imagine că o hotărâre judecătorească poate fi schimbată după caz și după cum există o orientare sau alta. Hotărârile judecătorești definitive au putere de lege.” a explicat Lazăr într-un interviu pentru Digi24.

Citește și: Orban, despre OUG lui Toader: E clar că PSD-ALDE guvernează pentru infractorii condamnaţi

Acesta susține că ordonanța poate să slăbească încrederea oamenilor în sistemul de justiție, dacă „noi într-un an facem într-un fel, anul viitor în alt fel”.

„Toată lumea trebuie să aibă încredere în ele și cine își va asuma această această răspundere va trebuie să analizeze neretroactivitatea legii penale, să mai analizeze că deciziile CCR dispun pentru viitor. Sunt aspecte foarte sensibile. Este important ca opinia publică să rămână în continuare cu un sentiment de încredere. De acest sentiment de încredere în justiție depinde și legitimitatea sistemului judiciar. Dacă noi într-un an facem într-un fel, anul viitor vom face în alt fel, această legitimitate va fi pusă sub un mare semn de întrebare și noi, totuși, trăim într-o Uniune Europeană în care statul de drept e o valoare esențială iar interferarea puterilor în domeniul de competență al altor puteri nu ar trebui să acționeze în acest mod, separația puterilor în stat este o lege de fier a statului de drept de multe sute de ani” a explicat procurorul general al României.

Citește și: Toader, despre ordonanța care îl salvează pe Dragnea: Și achitările vor putea fi revizuite

Întrebat cum se potrivesc deciziile CCR cu ordonanța care ar revizui sentințele care au fost date, Lazăr a spus că jocul politic e de așa natură încât trebuie să adopte o anumită cale, care este „mai mult politică decât juridică”.

„Legea penală nu retroactivează și asta o știe nu numai Curtea Constituțională, nu numai judecătorii Constituționali, care chiar au o jurisprudență în care atrag atenția asupra acestui fapt. Dacă cineva își face timp să o studieze. Și o știe și domnul ministru. Însă, s-ar părea că jocul politic e de așa natură încât trebuie să adopte o anumită cale, care e mai mult politică decât juridică. Ba, juridică eu aș zice că nu prea este, pentru că va fi foarte, foarte dificil să ne explice cineva cum va explica printr-o notă de fundamentare cineva neretroactivitatea legii penale și cum în acest caz legea penală ar trebui să retroactiveze. Și, apoi, principiul securității raporturilor juridice care este tot un principiu constituțional, este un principiu fundamental în Constituția României, cum ar putea el să fie încălcat în acest caz. Personal eu nu pot înțelege” a adăugat procurorul general al României.

Citește și: Un nou OUG în justiție. Toate sentințele de la Înalta Curte, de după 2014, pot fi atacate

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te