Dăncilă anunță că va da OUG care îl scapă pe Dragnea de condamnare

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 23.01.2019 - 14:33
Foto Inquam Photos/George Călin

  Premierul Viorica Dăncilă a afirmat, marţi la un post tv, că războiul politic dus în 2018 de preşedintele Klaus Iohannis şi de Opoziţie nu a adus niciun beneficiu ţării.

SHARE

„Ţara nu poate fi ajutată cu un război român contra român, pentru că în 2018 acest lucru s-a întâmplat. A fos to bătălie care nu s-a bazat pe lucruri logice, ci doar din considerente ilogice sau pornid de la campania electorală. Cred că niciodată un premier nu a fost mai atacat şi nu s-a încercat de atâtea ori ca activitatea guvernamentală să fie împiedicată să îşi atingă obiectivele.

Eu cred că anul 2018 putea fi un an mai bun dacă există consens, dacă se înţelegea că dincolo de război mai importantă e ţara şi acest război să nu îl exportăm la Bruxelles. Din păcate, în 2018 s-a întâmplat acest lucru. Mai mult, aţi vorbit despre Israel, despre acea plângere penală care a adus România într-un con de umbră”, a afirmat Viorica Dăncilă, întrebată de atacurile şefului statului Klaus Iohannis şi ale liderilor Opoziţiei. Aceasta a adăugat că nu ar fi putut niciodată să îşi dea demisia pentru că nu ar fi putut să dezamăgească oamenii care au crezut în ea.

„Niciodată, nu puteam să dezamăgesc oamenii, pe cei care au crezut în mine, nu puteam să dezămăgesc colegele şi colegii şi nu puteam să dezamăgesc femeile din România că un premier imediat va ceda şi îşi va da demisia, la o acuzaţie nefondată. Acest lucru m-a făcut să am mai multă încredere în mine. Dacă la început am fost nedumerită de această abordare, acum am mai mult încredere, în mine în echipa mea, şi în niciun caz nu îmi voi da demisia”, a conchis Dăncilă citată de Mediafax.  

Dăncilă: Faptul că vrem să dăm această OUG nu împiedică cu nimic lupta împotriva corupţiei

Premierul Viorica Dăncilă a declarat că faptul că Guvernul vrea să emită OUG pentru repunerea în termen a celor condamnaţi de complete nelegal constituite nu împiedică deloc lupta împotriva corupţiei. Şeful Executivului a reiterat ideea că oficialii europeni sunt dezinformaţi şi că va discuta cu aceştia, miercuri şi joi ,perioadă în care va fi la Bruxelles. „Am discutat cu ministrul Justiţiei despre această OUG care dă posibilitatea unui proces corect. Cred că dincolo de faptul că vorbim de statul de drept, despre justiţie, trebuie să vorbim şi despre aceste drepturi ale acestor oameni.

Trebuie să vedem cum putem îndrepta aceste lucruri. Trebuie să dăm şi acestor aomeni o şansă. Am văzut declaraţiile de la Bruxelles. Am văzut că se vorbea despre amnistie. Noi vorbeam despre completele de 5, ceea ce întăreşte încă o dată ce am spus şi anume faptul că e foarte multă dezinformare în PE. Am să vorbesc la Bruxelles. Nu ştiu dacă vor lua în considerare. Mi-a rămas în minte ceea ce a spus preşedintele CE, Jean-Claude Juncker care a spus că niciodată nu se va abate de la respectarea statului de drept, a luptei împotriva corupţiei.

Unde sunt drepturile celor care au fost condamnaţi cu completuri de judecată care nu sunt legale? Statul de drept. Într-un stat de drept toată lumea se aşteaptă la un stat echitabil. Faptul că vrem să dăm această OUG nu împiedică cu nimic lupta împotriva corupţiei. Eu cred că dă posiblitatea celor condamnaţi oportunitatea să îşi dovedească nevinovăţia în faţa unor complete corecte”, a afirmat Viorica Dăncilă, citată de Mediafax.

Reacţia premierului vine în contextul în care Tudorel Toader a anunţat, duminică, că ministerul Justiţiei a pregătit o ordonanţă de urgenţă pentru repunerea în termen a celor condamnaţi de complete nelegal constituite. Acesta a mai spus că cel mai probabil varianta OUG va fi aleasă şi în cazul doarelor construite în baza protocoalelor secrete dintre Ministerul Public şi SRI, dar în acest caz aşteaptă motivarea Curţii Constituţionale.

De asemenea, precizări au fost făcute şi luni de către ministrul Justiţiei cu privire la subiect. Acesta a spus că în cazul în care va fi emisă OUG pentru rejudecarea proceselor, că vor fi revizuite toate soluţiile completelor de 5 judecători de la ÎCCJ, chiar şi cele în care au fost pronunţate soluţii de achitare. Contestaţia în anulare în privinţa achitărilor poate fi făcută de procuror. Comisia Europeană a transmis, referitor la OUG pentru repunerea în termen a celor condamnaţi de complete nelegal constituite anunţată de Tudorel Toader, că monitorizează discuţiile, subliniind că e important ca România „să revină la parcursul combaterii corupţiei, să asigure o justiţie independentă”.  

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te