Comisia Europeană recomandă ridicarea mecanismului de cooperare și verificare MCV pentru România

DE Alex Darvari | Actualizat: 22.11.2022 - 16:19
Comisia Europeană - Foto: Facebook

Momentul pe care România îl aşteaptă încă de la aderarea în UE este mai aproape ca niciodată. Comisia Europeană recomandă ridicarea MCV-ului pentru ţara noastră.

SHARE

După ce raportul final este făcut public, acesta este trimis Consiliului UE, urmând ca propunerea fomală de ridicare a MCV, în cazul în care aceasta va exista, să fie înaintată atât Parlamentului European cât și Consiliului UE. Mecanismul de Cooperare și Verificare a fost impus României încă de la aderarea la Uniunea Europeană, în anul 2007.

Seara trecută, la Strasbourg s-au întâlnit șefii de cabinete ai comisarilor europeni pentru a pregăti ședința de astăzi, Colegiul Comisarilor.

Citește și: Surpriza secolului: Argentina - Arabia Saudită 1-2, la Mondial. Messi a deschis scorul în minutul 10

Raportul MCV constată progresele înregistrate și se indică acolo că acesta ar putea fi ultimul, în măsura în care Comisia și Consiliul sunt de acord cu acest lucru. Este un raport tehnic care urmează să fie aprobat și de Comisia Europeană prin Colegiul Comisarilor. Există, însă, și o “clauză” ascunsă. În Consiliul Uniunii Europene, acolo unde Olanda ne pune diverse piedici, mai este un organism care se ocupă de cooperarea și verificarea justiției în România și Bulgaria. Acest organism se numește Ad Hoc Working Party on the Cooperation and Verification Mechanism for Bulgaria and Romania.

Citește și: FOTO Mașinile electrice, greu de stins. Pentru o Tesla, pompierii au folosit 45.000 litri de apă

Practic, avem un alt MCV ascuns undeva în Consiliu și care a fost activat la cererea Olandei, susțin sursele europene. Acest mecanism urmează să se întâlnească pe data de 28 noiembrie pentru a stabili în ce măsură România și Bulgaria îndeplinesc cerințele statului de drept, potrivit stiriletvr.ro

De ce a fost necesar MCV-ul?

Comisia continuă să evalueze evoluția Bulgariei și a României după aderare pentru a le ajuta să-și dezvolte și să-și eficientizeze sistemele administrative și judiciare, astfel încât să-și poată îndeplini obligațiile aferente statutului de membru al UE și să poată asigura aplicarea corectă a legislației, politicilor și programelor europene.

Reforma sistemului judiciar și combaterea corupției și a criminalității organizate sunt aspecte foarte importante în primul rând pentru cetățenii români și bulgari. Odată atinse obiectivele în domeniu, ei își vor putea exercita pe deplin drepturile care le revin în calitate de cetățeni europeni.

Cum funcționează MCV-ul?

În decembrie 2006, Comisia a adoptat o serie de decizii care stabilesc, printre altele, obiectivele de referință pe care ar urma să le atingă cele două țări.

Evaluările Comisiei și rapoartele sale oficiale sunt realizate în urma unei analize și a unei monitorizări riguroase, în baza unui dialog constant între autoritățile bulgare și române și serviciile Comisiei. Rapoartele se bazează, de asemenea, pe contactele cu alte state membre, societatea civilă, diferite organizații internaționale, experți independenți și diverse alte surse. 

Comisia realizează periodic rapoarte privind progresele înregistrate, primul dintre acestea fiind prezentat la 27 iunie 2007. Rapoartele conțin evaluarea situației de către Comisie și recomandările pe care aceasta le adresează autorităților bulgare și române. Ele sunt completate de un document de lucru al serviciilor Comisiei, care analizează în profunzime fiecare dintre obiectivele de referință stabilite în cadrul MCV. 

Toate rapoartele Comisiei, metodologia utilizată și concluziile formulate sunt discutate ulterior în Consiliul de Miniștri, care a aprobat întotdeauna rapoartele în concluziile sale.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te