Secția Specială a Adinei Florea, constituțională. Cum poate fi desființată decizia CCR

DE Ramona Ursu | Actualizat: 14.03.2019 - 10:37
Adina Florea, adjunctul Secției Sepciale. FOTO: InquamPhotos

CCR a decis, miercuri, că Secția Specială de investigare a magistraților este constituțională. Cu toate astea, soarta Secției va fi decisă de Curtea de Justiție a UE, care are puterea de a o desființa, indiferent de decizia judecătorilor constituționali.

SHARE

Judecătorul Cristi Danileț a explicat, pentru Newsweek România, că CCR s-a pronunțat asupra Secției de investigare a magistraților ținând cont de prevederile Constituției, însă problema acestei Secții nu este neconstituționalitatea, ci că ea încalcă prevederile internaționale, fapt care nu este judecat de CCR.

„Curtea Constituțională a analizat această speță, în baza Constituției României. Secția Specială nu încalcă Constituția României, dar avem altceva. Comisia de la Veneția și MCV ne spun, pe de o parte, că nu poate exista o secție specială de investigare a magistraților, nefiind constatat un fenomen infracțional în rândul acestora. Pe de altă parte, tot Comisia de la Veneția și MCV ne arată că nu poate exista un organism de intimidare a magistraților, cum este această secție. Este contra standardelor internaționale privind justiția să ai un tratament diferențiat pentru magistrați”, arată Cristi Danileț.


CITEȘTE ȘI: CCR a declarat constituțională secția lui Tudorel de șantajat magistrați


Conform judecătorului, „sunt două sesizări făcute la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, privind funcționarea Secției Speciale de investigare a magistraților, iar ceea ce vor decide judecătorii de la Luxemburg în acest caz va fi peste orice decizie a CCR sau a oricărei alte instituții din România”. Conform magistratului, judecătorii Curții de Justiție a UE vor stabili dacă MCV are statut opțional sau nu, iar decizia acestora va fi obligatorie pentru România. Astfel, dacă judecătorii CJUE vor stabili că Secția Specială de investigare a magistraților nu respectă standardele internaționale, chiar și cu decizia de miercuri a CCR, „Secția lui Tudorel Toader”, așa cum a devenit ea cunoscută, va trebui desființată.

Judecătorul Cristi Danileț a dat și exemplul legilor justiției din Polonia, asupra cărora s-au pronunțat magistrații CJUE. Când judecătorii de la Luxemburg au decis că aceste legi nu respectă standardele interneționale, Polonia a pus în aplicare imediat decizia CJUE, indiferent de ce era decis la nivel național.

Curtea de Justiție a UE a fost sesizată, în februarie, de către Forumul Judecătorilor din România și de Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor, asupra înființării și funcționării Secției Speciale de investigare a magistraților. CJUE va judeca în procedură accelerată problemele legate de Secția Specială, ca urmare a unei solicitări trimise de Curtea de Apel Pitești.

AUDIO Procuroarea Adina Florea, iritată când e întrebată de Tel Drum, amnezică în cazul Timmermans



Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te