Scandalul din justiție ia amploare. 500 de magistrați în apărarea colegilor anchetați disciplinar

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 23.04.2021 - 12:35
Scandalul din justiție ia amploare. 500 de magistrați în apărarea colegilor anchetați disciplinar
Scandalul din justiție ia amploare. 500 de magistrați în apărarea colegilor anchetați disciplinar

500 de magistrați critică Inspecția Judiciară, condusă interimar de Lucian Netejoru, după ce a început cercetarea discplinară a 8 judecători și a propus suspendarea a trei magistrați. Doi dintre ei au reclamat prelungirea nelegală a mandatului lui Lucian Netejoru în epoca Dragnea

SHARE

Peste 500 de magistrați au semnat o scrisoare de protest, pe care au trimis-o către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), căruia îi cer să intervină după ce Inspecția Judiciară a început cercetarea disciplinară a 8 judecători și a propus suspendarea a 3 dintre ei, sub pretextul că ar fi adus atingere prestigiului justiției, prin discuțiile avute pe un grup de Facebook.

Șeful Inspecției Judiciare (IJ), Lucian Netejoru, a cerut suspendarea din activitate a trei magistrați, după ce site-ul Știri pe surse a publicat capturi cu discuțiile acestora pe un grup privat în care criticau derapajele din justiție, inclusiv ale lui Lucian Netejoru.

Doi dintre cei trei judecători pentru care Lucian Netejoru cere Consiliului Superior al Magistraturii suspendarea din activitate sunt cei care au reclamat la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) legalitatea înființării Secției Speciale, dar și a prelungirii prin ordonanță de urgență a mandatului său de șef al Inspecției Judiciare. 

Argumentul lui Lucian Netejoru împotriva celor care au contestat interimarul său la conducerea IJ a fost reprezentat de mai multe capturi cu discuții ale magistraților, pe un grup privat de Facebook, despre derapajele din justiție și chiar ale sale.

Cei vizați sunt judecătorii Dragoș Călin, de la Curtea de Apel București, Laurențiu Marius Grecu, de la Tribunalul Mehedinți, și Alina Mihaela Gioroceanu, de la Tribunalul Olt.

Pe 18 mai, CJUE urmează să dea o decizia cu privire la aspectele reclamate de judecătorii români. 

Citește și: Scandal în justiție: șeful Inspecției Judiciare cere suspendarea unor magistrați care l-au reclamat

Reclamația celor 500

Cei 548 de magistrați, judecători și procurori, care au făcut apel la CSM arată că acțiunea Inspecției Judiciare nu respectă dreptul la viață privată, având în vedere că discuțiile critice nu au avut loc în spațiul public, ci într-un spațiu privat. 

Conversațiile au ajuns în public printr-o infracțiune, consideră și Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor (AMASP) și Asociația Inițiativa pentru Justiție (AIJ) 

„Luăm act cu deosebită îngrijorare de faptul că Inspecția Judiciară a început cercetarea disciplinară împotriva a opt judecători, respectiv a propus suspendarea din funcție până la finalizarea cercetării disciplinare față de trei dintre aceștia, pentru motivul că și-ar fi exprimat pe grupul privat de Facebook «Forumul magistraților» opiniile cu privire la funcționarea justiției din România și la raporturile dintre sistemul de justiție și celelalte puteri ale statului sau reprezentați ai acestor puteri.

Citește și: Putin nu pleacă de la granițele cu Ucraina fără să umple cu apă Canalul Crimeii de Nord

Observăm că mesajele atribuite judecătorilor, care ar fi fost transmise pe un presupus grup, privat, nu puteau fi destinate publicului ci exclusiv membrilor grupului, care au aderat la regulile de confidențialitate ale acestuia - Tipul de mesagerie instantanee pe internet în discuție nu reprezintă altceva decât o formă de comunicare ce face parte din exercitarea unei vieți private sociale (CEDO, hotărârea în cauza Bărbulescu c. României, para. 74)”, arată magistrați în scrisoarea trimisă CSM.

Judecătorii și procurorii afirmă că scrisoarea lor nu se dorește o imixtiune în activitatea Inspecției Judiciare, dar e necesară având în vedere contextul investigațiilor făcute de această instituție.

„Apreciem că transmiterea, de către magistrați, de mesaje pe un grup privat de Facebook nu ar putea constitui activități publice cu caracter politic, și cu atât mai puțin activități publice cu caracter politic desfășurate în exercitarea atribuțiilor de serviciu, așa cum li se impută magistraților anchetați. Pe de altă parte, criticarea de către magistrați a lipsei de reformă în domeniul justiției este permisă inclusiv în spațiul public.

Contestăm modalitatea în care mesaje destinate în mod vădit unui mediu privat de discuție sunt prezentate public și sunt atribuite anumitor persoane, și nu excludem posibilitatea ca aceasta să se circumscrie unor fapte cu caracter penal”, menționează cei 548 de magistrați.

Documentul amintește și de răzbunarea lui Lucian Netejoru împotriva celor doi judecători care i-au contestat la Curtea de Justiție a Uniunii Europene tocmai mandatul său. 

„Atragem atenția că printre magistrații vizați de aceste acțiuni ale Inspecției Judiciare sunt judecători care au sesizat Curtea de Justiție a Uniunii Europene cu trimiteri preliminare care au vizat, printre altele, și organizarea și funcționarea Inspecției Judiciare. Totodată, toți acești magistrați au criticat modificările controversate aduse legilor justiției în perioada anilor 2017-2020", arată magistrații semnatari ai documentului către CSM”, precizează documentul.

Ce va decide CJUE

Avocatul general al Curții de Justiție, Michal Bobek, a argumentat deja că numirea interimară a conducerii Inspecției Judiciare printr-o ordonanță de urgență, dată de Guvernul Dăncilă, la inițiativa ministrului Justiției, Tudorel Toader, este îndoielnică.

Citește și: Capii clanului Căldăraș, Ghiță, Baloo, Garoafa și Miloș, 45 de ani de închisoare pentru atac armat

Manevra, prin care s-a prelungit artificial mandatul lui Lucian Netejoru riscă să dea naștere „unor îndoieli cu privire la interesul guvernului român de a numi o anumită persoană în fruntea organului însărcinat cu efectuarea cercetărilor disciplinare împotriva magistraților”.

Sunt șanse foarte mari ca CJUE să preia argumentul avocatului general și prin urmare mandatul interimar al lui Lucian Netejoru va înceta.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te