Scandal în justiție: șeful Inspecției Judiciare cere suspendarea unor magistrați care l-au reclamat

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 22.04.2021 - 17:29
Lucian Netejoru conduce Inspecția Judiciară din 2014. Foto: captură video Youtube

Șeful Inspecției Judiciare (IJ), Lucian Netejoru, a cerut suspendarea din activitate a trei magistrați, după ce site-ul Știri pe surse a publicat capturi cu discuțiile acestora pe un grup privat în care criticau derapajele din justiție, inclusiv ale lui Lucian Netejoru.

SHARE

Doi dintre cei trei judecători pentru care Lucian Netejoru cere Consiliului Superior al Magistraturii suspendarea din activitate sunt cei care au reclamat la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) legalitatea înființării Secției Speciale, dar și a prelungirii prin ordonanță de urgență a mandatului său de șef al Inspecției Judiciare. 

Argumentul lui Lucian Netejoru împotriva celor care au contestat interimarul său la conducerea IJ a fost reprezentat de mai multe capturi cu discuții ale magistraților, pe un grup privat de Facebook, despre derapajele din justiție și chiar ale sale.

Cei vizați sunt judecătorii Dragoș Călin, de la Curtea de Apel București, Laurențiu Marius Grecu, de la Tribunalul Mehedinți, și Alina Mihaela Gioroceanu, de la Tribunalul Olt.

Pe 18 mai, CJUE urmează să dea o decizia cu privire la aspectele reclamate de judecătorii români. 

Avocatul general al Curții de Justiție, Michal Bobek, a argumentat deja că numirea interimară a conducerii Inspecției Judiciare printr-o ordonanță de urgență, dată de Guvernul Dăncilă, la inițiativa ministrului Justiției, Tudorel Toader, este îndoielnică.

Manevra, prin care s-a prelungit artificial mandatul lui Lucian Netejoru riscă să dea naștere „unor îndoieli cu privire la interesul guvernului român de a numi o anumită persoană în fruntea organului însărcinat cu efectuarea cercetărilor disciplinare împotriva magistraților”.

Sunt șanse foarte mari ca CJUE să preia argumentul avocatului general și prin urmare mandatul interimar al lui Lucian Netejoru va înceta.

Protestul magistraților

Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor (AMASP) și Asociația Inițiativa pentru Justiție (AIJ) au făcut public un comunicat în care solicită Inspecției Judiciare, în special lui Lucian Netejoru, să dispună cercetarea disciplinară și să solicite suspendarea din funcție a membrilor săi deoarece în conversații private au opinii diferite de opiniile grupului său de interese!

Citește și: Ministrul român de externe: Vedem nu doar masări de trupe rusești, ci și spionaj, atac hibrid

„Am aflat cu surprindere că Inspecția Judiciară – Direcția de inspecție pentru judecători a dispus începerea cercetării disciplinare față de mai mulți colegi judecători pentru îndrăzneala de a-și exprima în mod liber părerile pe un grup de Facebook care avea caracter privat.

De asemenea, am constatat că în opinia Inspecției Judiciare capacitatea de a-ți forma și exprima păreri personale cu privire la aspecte ce vizează în mod direct activitatea instanțelor și parchetelor precum și buna administrare a sistemului de justiție –activitatea Ministerului Justiție, calitatea și validitatea argumentelor utilizate de CCR în motivările sale sau modul în care va influența decizia CJUE organizarea sistemului judiciar –reprezintă conduite blamabile care pot fi remediate doar prin suspendarea din funcție a unor judecători”, arată cele două asociații.

AMASP și AIJ menționează că sunt șanse mici să fie întâmplător faptul că solicitarea de suspendare din funcție vizează judecătorul care a trimis întrebarea preliminară la CJUE privind legile justiției și judecătorul care a formulat solicitarea de trimitere în acel dosar.

„Modalitatea în care Inspecția Judiciară alege să acționeze depășește cu mult orice cadru legal pe care aceasta îl are la dispoziție și arată utilizarea dublului standard, inacceptabil în orice sistem democratic decent.

Atragem atenția distinșilor colegi din cadrul Inspecției Judiciare că nu au observat că acele conversații erau purtate pe un grup de discuții cu caracter privat (sursa DEX: PRIVAT, -Ă În opoziție cu public, particular, individual).

Conversațiile au fost date publicității prin săvârșirea unei infracțiuni iar Inspecția Judiciară nu s-a obosit nici măcar să verifice dacă acele conversații sunt reale sau nu.

Probabil, pe de-o parte, activitățile nelegale nu sunt un impediment moral pentru inspectorii judiciari și, pe de altă parte, graba de a solicita suspendarea din funcție a judecătorilor nu putea să fie împiedicată de minime verificări sau analize juridice”, arată cele două asociații în comunicat. 

Cine nu e de acord cu direcția oficială e sancționat

Apărarea Statutului Procurorilor și Asociația Inițiativa pentru Justiție îi cer lui Lucian Netejoru să explice public în ce manieră a depășit caracterul nelegal al publicării presupuselor conversații și lipsa vreunei dovezi privind autenticitatea lor și, în plus, în ce manieră alege față de cine începe cercetarea disciplinară pentru exprimarea opiniilor.

„Până la acest moment, în mod empiric, am putut constata că dacă procurorii și judecătorii discută în privat și îndrăznesc să nu fie de acord cu menținerea SIIJ, cu legile justiției astfel cum au fost ele modificate de Tudorel Toader sau cu opiniile despre viață și univers ale ”prietenilor” domnului Lucian Netejoru, cu siguranță vor fi vizați de cercetări disciplinare și propuneri de suspendări din funcție.

Dacă însă suntem adoratori ai aspectelor indicate anterior, putem exprima public, sub formă de interviu, eseu, roman fluviu sau postări pe Facebook absolut orice aspect politic sau orice denaturare a adevărului este la modă în acea zi”, menționează comunicatul.

Citește și: Putin nu pleacă de la granițele cu Ucraina fără să umple cu apă Canalul Crimeii de Nord

Lucian Netejoru, acuzat de plagiat

Șeful Inspecției Judiciare a plagiat aproape toată teza sa de doctorat în Ordine Publică și Siguranță Națională, pe care a susținut-o în 2010 la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București, potrivit PressOne.

De doar trei cărți a fost nevoie pentru încropirea lucrării care i-a adus lui Netejoru titlul de doctor.

Cel puțin 140 din totalul de 294 de pagini ale tezei sunt reproduse din volume semnate de chestorul Costică Voicu, fost șef al Poliției Române și fost rector al Academiei de Poliție. De altfel, Voicu a fost unul dintre referenții din comisia de susținere care i-a acordat titlul lui Netejoru…

De altfel, Voicu a fost unul dintre referenții din comisia de susținere care i-a acordat titlul lui Netejoru, însă el nu a observat că doctorandul a plagiat masiv din cărțile sale.

Coordonatoarea tezei de doctorat, profesor universitar Ștefania Georgeta Ungureanu, avea să fie condamnată pe fond la închisoare cu suspendare, pentru că a înșelat Academia de Poliție, precum și nouă doctoranzi ai acestei instituții.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te