Putin nu pleacă de la granițele cu Ucraina fără să umple cu apă Canalul Crimeii de Nord

DE Adina Mutăr | Actualizat: 22.04.2021 - 18:17
Canalul Crimeii de Nord, secat de Ucraina/Foto:UNIAN

pentru care Putin nu se va retrage de la granițele cu Ucraina cu mâna goală, dar unul care costă miliarde de dolari, susțin experții militari, potrivit Bloomberg.

SHARE

Rezervoarele de apă din orașe se golesc, apa se raționalizează, toate acestea deoarece Ucraina a blocat apa spre teritoriul ocupat de ruși prin Canalul Crimeii de Nord.

Citește și: Cu ce se apară România la Marea Neagră: trei fregate, o corvetă, 30 de MiG-uri și 17 avioane F-16

Ucraina a oprit 90% din apa proaspătă a regiunii

Kremlinul a încercat să satisfacă nevoia de apă a peninsulei, ce aboarbe miliarde de ruble din banii contribuabililor, dar problema nu are rezolvare fără Ucraina, care a barat Canalul Crimeii de Nord în urmă cu șapte ani, întrerupând sursa a aproape 90% din apa proaspătă a regiunii, pe care a adus-o înapoi în anii 1960, când era o stepă.

Seceta severă și temperaturile mari de anul trecut, plus ani de lipsă de investire în țevi și în foraje au secat câmpurile. În capitala Simferopol și în alte orașe, apa a fost raționalizată.

Citește și

Putin: Occidentul va regreta orice provocare împotriva intereselor Rusiei. Să nu treacă linia roșie

Putin a „strangulat” Ucraina. Mai rămâne să ordone invazia

 

Crimeea a costat 1.5oo de miliarde de ruble pentru a fi sprijinită în primii cinci ani de ocupație, potrivit unui fost oficial al Băncii Centrale - mai mult de 20 de miliarde de dolari la cursul de schimb de astăzi.

Anul acesta, doar subvențiile s-au ridicat la 1,4 miliarde de dolari. Și prețul va crește.

Apa nu este singurul motiv de conflict între Ucraina și Rusia, dar este cel mai greu de rezolvat.

În capitala Crimeii, apa este raționalizată

Luna trecută, rezervorul de la Simferopol a fost plin doar 7%. Fără apă din râul Nipru, terenurile arabile ale Crimeii s-au micșorat de la 130.000 de hectare în 2013 la 14.000 în 2017. Acum, sunt și mai puține, din cauza secetei de anul trecut.

Din 2014, de când a ocupat Crimeea, Putin tot promite că va rezolva problema apei, dar, în realitate, localnicii încă se roagă la Dumnezeu să le dea ploi îmbelșugate să-și umple rezervoarele.

Interesele părților implicate în conflict ar putea fi onorate echitabil. Rusia poate oferi garanții privind accesul contestat la Marea Azov, prin care Ucraina exportă oțel, cărbune și multe altele. În 2018, Rusia a confiscat un grup de nave ucrainene și a blocat strâmtoarea Kerci.

La rândul ei, Ucraina poate dărâma barajul care oprește apa din canalul Crimeii de Nord.

Dar pentru asta, în primul rând este nevoie ca cei doi președinți să se așeze la masa negocierilor, iar Vladimir Putin refuză în mod constant apelurile lui Volodimir Zelenski.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.