Rezervoarele de apă din orașe se golesc, apa se raționalizează, toate acestea deoarece Ucraina a blocat apa spre teritoriul ocupat de ruși prin Canalul Crimeii de Nord.
Citește și: Cu ce se apară România la Marea Neagră: trei fregate, o corvetă, 30 de MiG-uri și 17 avioane F-16
Ucraina a oprit 90% din apa proaspătă a regiunii
Kremlinul a încercat să satisfacă nevoia de apă a peninsulei, ce aboarbe miliarde de ruble din banii contribuabililor, dar problema nu are rezolvare fără Ucraina, care a barat Canalul Crimeii de Nord în urmă cu șapte ani, întrerupând sursa a aproape 90% din apa proaspătă a regiunii, pe care a adus-o înapoi în anii 1960, când era o stepă.
Seceta severă și temperaturile mari de anul trecut, plus ani de lipsă de investire în țevi și în foraje au secat câmpurile. În capitala Simferopol și în alte orașe, apa a fost raționalizată.
Citește și
Putin: Occidentul va regreta orice provocare împotriva intereselor Rusiei. Să nu treacă linia roșie
Putin a „strangulat” Ucraina. Mai rămâne să ordone invazia
Crimeea a costat 1.5oo de miliarde de ruble pentru a fi sprijinită în primii cinci ani de ocupație, potrivit unui fost oficial al Băncii Centrale - mai mult de 20 de miliarde de dolari la cursul de schimb de astăzi.
Anul acesta, doar subvențiile s-au ridicat la 1,4 miliarde de dolari. Și prețul va crește.
Apa nu este singurul motiv de conflict între Ucraina și Rusia, dar este cel mai greu de rezolvat.
În capitala Crimeii, apa este raționalizată
Luna trecută, rezervorul de la Simferopol a fost plin doar 7%. Fără apă din râul Nipru, terenurile arabile ale Crimeii s-au micșorat de la 130.000 de hectare în 2013 la 14.000 în 2017. Acum, sunt și mai puține, din cauza secetei de anul trecut.
Din 2014, de când a ocupat Crimeea, Putin tot promite că va rezolva problema apei, dar, în realitate, localnicii încă se roagă la Dumnezeu să le dea ploi îmbelșugate să-și umple rezervoarele.
Interesele părților implicate în conflict ar putea fi onorate echitabil. Rusia poate oferi garanții privind accesul contestat la Marea Azov, prin care Ucraina exportă oțel, cărbune și multe altele. În 2018, Rusia a confiscat un grup de nave ucrainene și a blocat strâmtoarea Kerci.
La rândul ei, Ucraina poate dărâma barajul care oprește apa din canalul Crimeii de Nord.
Dar pentru asta, în primul rând este nevoie ca cei doi președinți să se așeze la masa negocierilor, iar Vladimir Putin refuză în mod constant apelurile lui Volodimir Zelenski.