Ministrul român de externe: Vedem nu doar masări de trupe rusești, ci și spionaj, atac hibrid

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 22.04.2021 - 18:13
Rusia a concentrat forțe masive în la granița cu Ucraina Foto: ukrinform.com
Rusia a concentrat forțe masive în la granița cu Ucraina Foto: ukrinform.com

Rusia a concentrat cel mai mare număr de trupe și tehnică militară la granița cu Ucraina. Conflictul a escaladat în ultimele zile, iar România, țară membră NATO, este preocupată de această situație tensionată.

SHARE

Tensiunile iscate de desfășurarea masivă de trupe rusești la graniță cu Ucraina și în Crimeea preocupă NATO și România, spune ministrul de externe Bogdan Aurescu, care a anunțat că situația va fi discutată și la o întâlnire trilaterală România-Polonia-Turcia care va avea loc la București.  

Citește și: Mandatul românesc de arestare a Rechinului e degeaba. A fost suspendat de un judecător mexican

"Este cea mai mare masare de trupe rusești din 2014 încoace, este cu adevărat, în toate analizele, o mișcare de trupe neobișnuită care a alertat NATO, în mod firesc, a alertat Statele Unite, a alertat membrii Uniunii Europene și care ne preocupă pentru că vrem să identificăm care sunt obiectivele acestor manevre și, în același timp, să vedem care sunt măsurile cele mai potrivite pentru a dezescalada această situație.

Citește și: Capii clanului Căldăraș, Ghiță, Baloo, Garoafa și Miloș, 45 de ani de închisoare pentru atac armat 

Trebuie să facem în așa fel încât situația să nu ajungă într-un moment în care diplomația nu mai are ce face. De aceea, și UE și NATO au reacționat și SUA sunt preocupate de această creștere a asertivității rusești.

Citește și: Cu ce se apară România la Marea Neagră: trei fregate, o corvetă, 30 de MiG-uri și 17 avioane F-16

Vedem nu doar masări de trupe, vedem și activități de spionaj, de atac hibrid, de atacuri cibernetice, a se vedea dosarul Solar Winds și vedem propagandă, dezinformare, campanii pe care le duce, vă doar exemplul Sputnik Moldova, care acoperă și România și care transmite în direct protestele împotriva măsurilor anti-Covid.

Noi încercăm să găsim cele mai potrivite măsuri de acțiune pentru a dezescalada această situație, pentru a da exemple cât se poate de ferme în susținerea integrității teritoriale și suveranității Ucrainei, în cazul de față, pentru a contracara încălcările drepturilor omului, cum este cazul Navalnîi. Aici și România a susținut sancționarea prin folosirea noului regim global al UE în domeniul drepturilor omului și luăm tot felul de alte măsuri. Sunt foarte convins că discuțiile pe care le vom avea în aceste zile la București vor avea un impact important pentru că faptul că ele au loc arată seriozitatea cu care tratăm evoluțiile la nivel regional", a spus Bogdan Aurescu la Digi24. 

Cum este România afectată

"România nu este amenințată direct de aceste evoluții, dar suntem în egală măsură preocupați și afectați de această situație, ca NATO în întregul său, pentru că tot ce se întâmplă în Marea Neagră afectează și securitatea euro-atlantică. Securitatea Mării Negre este parte integrantă a securității euro"-atlantice. Faptul că la Marea Neagră avem România-Bulgaria-Turcia ca aliați NATO, asta face și din Marea Neagră, cel puțin parțial, o mare aliată. Din această perspectivă ne preocupă ce se întâmplă în zonă.

Chiar dacă, sigur, Turcia mai are anumite particularități de poziționare, dacă ne referim, sigur, bazate pe, de pildă, regimul Convenției de la Montreux, care controlează strâmtorile Mării Negre. Cred că este foarte important să vedem particularitățile și parametrii exacți ai acestor evoluții, să nu contenim niciun moment să facem apel la retragerea acestor manifestări de forță, acestor demonstrații de autoritate rusă în Marea Neagră...

Noi vom continua să discutăm toate aceste aspecte în cadrul Uniunii Europene și vom vedea în ce măsură se poate constitui, să spunem, o masă critică în favoarea unui regim sancționator suplimentar, însă ceea ce este important este, repet, ca aceste măsuri să fie retrase de Rusia însăși pentru că Rusia este cea care a creat această situație de tensiuni și prin urmare depidne de Rusia să facă pași înapoi pentru detensionare. 

Noi suntem cu toată atenția, cu toți senzorii noștri asupra acestei zone și vedem toate detaliile și în cazul în care este necesar vom lua măsurile care se impun.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te