Regizorul Tudor Giurgiu își apără prietenul condamnat în dosarul „Ferma Băneasa”

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 18.12.2020 - 21:20
Regizorul Tudor Giurgiu. Sursa imagine: Facebook

Regizorul Tudor Giurgiu îi ia apărarea pe Facebook avocatului Robert Roșu, condamnat la cinci ani de închisoare în dosarul Ferma Băneasa, acesta scriind că „nu a luat valize cu bani sau terenuri”

SHARE

„Ieri, un prieten a fost condamnat la 5 ani de închisoare. E avocat și l-a reprezentat pe Pr. Paul în infama tranzacție de terenuri care a ținut prima pagină a ziarelor și TV-urilor. E prima dată cînd se întîmplă, după știința mea, ca un avocat să fie condamnat cu executare pentru faptul că a reprezentat un client care, da, o fi un escroc notoriu, dar reprezentarea avocațială, pledoariile nu presupun complicitate. Îl știu pe Robert de vreo 15 ani, știu ce valori are, știu cum și-a crescut fetele și sunt bulversat de această decizie a Justiției conform căreia el ar fi trebuit să știe că clientul său nu are dreptate și că deține un bun obținut în baza unei hotărîri judecătorești greșite, emise cu vreo 10 ani în urmă.

Doar că avocatul nu e procuror, nu asta face. Robert a primit acest dosar la 29 de ani, într-o firmă mare unde apăreau constant spețe importante (pro și contra Statului) și a făcut ce face orice alt avocat aflat într-o relatie contractuală cu un client. Nu a luat valize cu bani sau terenuri. Și-a făcut meseria cum a știut mai bine, dar, hey, pare-se că trăim vremuri în care nu mai contează rațiunea și argumentele de bun simț. A fost condamnat cu executare deși înainte fusese achitat pe fond.

În concluzie, dacă e vorba de un client care a produs un prejudiciu, e limpede că avocatul pledant nu poate fi decît complicele acestuia.

Cînd am făcut "De ce eu?" am sperat că justiția își va face treaba departe de ingerințele politicului și că vom putea trăi într-o țară unde se va face dreptate. După ziua de ieri, cred cu tărie că e totul pierdut. Dacă avocații ajung să fie băgați în închisoare pentru că "sunt șmecheri, dom'le și încearcă să îi ajute pe X sau Y să scape", am încheiat orice discuție. O viață de om e distrusă de alți oameni, judecători, împărțitori de dreptate. O fi un film și ăsta... #alaturideRobert”, a scris regizorul Tudor Giurgiu, pe Facebook. 

Avocatul Robert Roșu a fost condamnat, joi, la cinci ani de închisoare în dosarul Ferma Băneasa, alături de omul de afaceri Remus Truică, prințul Paul de România, patronul EVZ, Dan Andronic, și israelienii Benjamin Steinmetz și Tal Silberstein.

Citește și: Definitiv: Truică, 7 ani (închisoare); Dan Andronic, 3 ani (suspendare); Prințul Paul, 3 ani, 4 luni

Avocatul Robert Roșu a fost acuzat de procurorii anticorupție că a făcut parte din grupul infracțional organizat și că „s-a implicat activ în demersurile de încheiere contracte, transmitere notificări, conform celor convenite cu Remus Truică”, potrivit rechizitoriului DNA prin care a fost trimis în judecată.

Prinţul Paul, Remus Truică şi ceilalţi membri ai grupului au ascuns ulterior natura ilicită a înţelegerii, prin încheierea, la data de 1 noiembrie 2006, a unui contract de cesiune cu privire la bunurile aflate în proceduri administrative sau judiciare de restituire a proprietăţii. Contractul a fost încheiat între prinţul Paul şi SC Reciplia SRL, reprezentată de Remus Truică, se arată în rechizitorul DNA.

„În concret, acest contract redactat de Roşu Robert prevede că Al României Paul Philippe, în calitate de cedent transmite/cesionează fără nicio rezervă, cu titlu oneros, toate drepturile sale prezente şi viitoare asupra unor bunuri imobile, enumerate şi identificate în contract (între care şi Ferma Băneasa cu un teren în suprafaţă de 28,63 ha şi Pădurea Snagov cu teren forestier de circa 30 ha). Reciplia SRL se obliga să plătească în anumite condiţii o sumă de bani şi să asigure sprijin şi asistenţă în legătură cu bunurile aflate în proceduri administrative sau judiciare de restituire", mai susţin procurorii.

Ulterior, ca urmare a contractului de cesiune, prinţul Paul a semnat alte înscrisuri şi contracte, prin care s-a urmărit ascunderea provenienţei ilicite a unor bunuri ce urmau să fie retrocedate. Este vorba, printre altele, de actul adiţional încheiat pe 20 martie 2007, ce viza 12 bunuri imobile, între care şi Palatul Peleş, cel din 4 aprilie 2007 ce viza bunurile imobile care compun domeniul regal Balcic, cel din 4 octombrie 2007 ce viza 11 bunuri imobile, terenuri agricole, forestiere, precum şi clădiri în Sinaia şi Bucureşti.

După dobândirea bunurilor Pădurea Snagov şi Ferma Băneasa, acestea au fost transferate de prinţul Paul, prin contracte de vânzare-cumpărare, către Reciplia SRL, la preţuri mult subevaluate, disimulându-se natura ilicită a provenienţei, iar societatea respectivă a vândut mai departe altor persoane, fără a încasa vreo sumă de bani, conform DNA. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te